Edirne’nin Roman mahallelerinde yoksullukla mücadele eden ailelerin çocuklarının eğitime ulaşması yalnızca bir hayal. Öğrenci velisi Örs “Ben okuyamadım çocuklarım okusun istedim. Onlar da fakirlikten okuyamadı” derken öğrenciler ise “Uzaktan eğitime geçtiğimizden beri derslerle olan bağım koptu” diyor.

Roman mahallelerindeki öğrenciler eğitimden uzak: Bu mahalle çevrimdışı


Yaren Çolak

Öğrencileri derinden etkileyen uzaktan eğitimdeki başarısızlıktan Roman mahallelerindeki çocuklar da nasibini alıyor. Edirne’nin Roman mahallelerinde çocukların, adeta okulla olan bağı koptu. Koronavirüs salgınıyla birlikte Roman mahallelerinde yoksullukla beraber eğitimde yaşanılan eşitsizlik de derinleşti. Evlerinde internet dahi olmadığını vurgulayan aileler, bu süreçte çocukların uzaktan eğitime katılabilmeleri için herhangi bir ekipman veya altyapı sağlanmadığına da dikkat çekti.

Edirne’nin Umurbey ve Menzilahir mahallerinde yaşayan öğrenciler ve veliler, eğitime ulaşamadıklarını vurguladı.

İki çocuğu olduğunu belirten Hatice Örs, ailesiyle birlikte bir odada yaşıyor. Çocuklarının eğitimlerine devam edebilmeleri için tablet alamadıklarını söyleyen Örs, “Tablet olsa bile evde uygun ortam yok. Çocuklarım uzaktan eğitime hiç katılamıyor. Eğitim falan bitti” dedi.

TABLET, BİLGİSAYAR YOK

“Biz 9 kardeştik okuyamadık” diyen Örs, sözlerine şöyle devam etti: “Milli Eğitim Müdürlüğü’nü arayıp ‘Çocuklarım derslere giremiyor’ dedim. ‘Bize yazı gelmedi okula gidin’ dediler. Gittim görüştüm ne tablet ne başka bir şey. Çocuklarımın eğitimi durdu. Ben okuyamadım. Okuma yazmam dahi yok. Onlar okusun istedim ama fakirlikten okuyamadılar.”

Örs, “Çocuklara bakım parası olarak her ay bin TL alıyorum. Başka gelirim yok. Ben okuyamadığım için tek yapabildiğim iş temizlik, bulaşık. Okumuş olsa öyle mi? Onlar okusun istiyorum” diye konuştu.

roman-mahallelerindeki-ogrenciler-egitimden-uzak-bu-mahalle-cevrimdisi-830374-1.

DERSLERE NASIL GİRSİN?

Bir diğer öğrenci velisi Fatma R. de şu ifadeleri kullandı: “Benim kızım lise öğrencisi. Okul uzaktan eğitime geçtikten sonra imkânlarımızın yetersizliğinden dolayı çocuğun eğitimi kaldı.”

Evdeki eski bir televizyonları olduğunu; bilgisayar, telefon ve internetlerinin ise olmadığının altını çizen Fatma R., “Bu çocuk derslere nasıl girecek ki?” diye sordu.

‘OKULLA BAĞIM KOPTU’

Lise öğrencisi olduklarını söyleyen 16 yaşındaki iki genç de EBA’ya giremediklerini aktardı. Öğrencilerden Efe Ertan, “Meslek lisesinde bilgisayar bölümünde okuyorum. Ancak evde bilgisayarım dahi yok. Uzaktan eğitime geçtiğimizden beri derslerle olan bağım koptu” şeklinde konuştu.

Tablet ve bilgisayarı olmadığını dile getiren Eren Pençe ise şöyle konuştu: “Telefondan derslere girmeye çalışıyorum. Ancak mahallede yeterli altyapı olmadığı için bağlanamıyorum.”