Romanlar önyargı ve  ayrımcılıkla boğuşuyor

HÜSEYİN ŞİMŞEK

8 Nisan Dünya Romanlar Günü'nde Roman yurttaşların yaşadığı sorunlara dikkat çeken CHP ve HDP, rapor ve mesajlar yayımladı.

CHP Bilim ve Kültür Platformu'ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel tarafından hazırlanan Roman Raporu'nda, “Roman yurttaşlarımız sağlıktan eğitime, barınmadan istihdama kadar insan yaşamını etkileyen hemen her konuda Türkiye’nin en kırılgan kesimlerinin başında gelmektedir” denildi.

AKP'nin Romanlar'ın yaşam koşullarını iyileştirmek için adım atmaktan kaçındığını ifade edilen raporda şu ifadelere yer verildi: “Türkiye’de yaşayan Romanların sayısı tam olarak bilinmemektedir ve sorunlarının dökümü konusunda eksikler mevcuttur. Roman erkeklerin yüzde 14'ü, kadınların ise yüzde 30'u okuma ve yazma bilmemektedir. Salgın hastalık, Romanları da ciddi oranda etkilemektedir.”

EN YOKSUL KESİM

HDP Halklar ve İnançlar Komisyonu'ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tülay Hatimoğulları da Romanlarla ilgili yaptığı açıklamada, iktidarın ırkçı bir politika izlediğini ve Romanları dışladığını bildirdi. Hatımoğulları, salgından, çoğunlukla gündelik işlerde çalışan Romanların da ekonomik olarak olumsuz etkilendiğinin altını çizdi.

Öte yandan CHP'nin Roman Milletvekili Özcan Purçu, Roman yurttaşların kötü yaşam koşulları nedeniyle salgın hastalığa karşı savunmasız olduğunun altını çizdi. Purçu, “Türkiye'deki en yoksul kesimlerin Romanlar olduğunu düşünürsek, iktidar acil eylem planı ile kalıcı çözümler üretmelidir” diye konuştu.

VİRÜSTEN ÇOK AÇLIKLA MÜCADELE EDİYORLAR

8 Nisan Dünya Romanlar Günü dolayısıyla 48 örgütten yapılan ortak açıklamada, Romanların virüsten çok açlıkla mücadele ettiğine dikkat çekildi. Açıklamada, “Ayrımcılığa artık son verin” denerek şu acil taleplere yer verildi:

► Sosyal yardımlar kapsamında Covid-19 mücadelesi süresince bu yoksul kırılgan kesimlere düzenli nakit yardımında bulunulması, n Yoksul ve kırılgan kesimlerin ulaşabileceği mobil ve gezici sağlık hizmeti verilmesi,

► Nüfus yoğunluğu oldukça yüksek olan bu mahallelerde düzenli aralıklarda dezenfeksiyon yapılması, n Kovid-19 sonrasında eğitimden kopan Roman çocukları için telafi eğitimi planlanıp uygulanması.