Rusya'ya bağlı Atom Enerjisi Kurumu Rosatom, nükleer yakıt simülatörlerinin Türkiye'ye sevk edildiğini açıkladı. Simülatörler, Akkuyu Nükleer Enerji Santralı'nda test edilecek.

Rosatom, Akkuyu'da test edilmek üzere Türkiye'ye nükleer yakıt simülatörleri gönderdi
Fotoğraf: DHA

Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom, nükleer yakıt simülatörlerinin Akkuyu Nükleer Enerji Santralı'nda (NGS) test edilmek üzere Türkiye'ye sevk edildiğini duyurdu.

Akkuyu NGS'nin birinci güç ünitesi için kullanılacak olan nükleer yakıt simülatörlerinin test edilmek üzere sevk edildiğini kaydeden Rosatom, bugün yaptığı açıklamada Sibirya’daki Novosibirsk Kimyasal Konsantre Tesisinde üretilen “Yakıt simülatörüyle birlikte reaktör kontrolü ve koruması için kontrol çubuk modelleri ve nükleer yakıtın kontrolü için gerekli araçlar, Türkiye’ye gönderilmiştir” ifadelerine yer verdi.

NASIL TEST EDİLECEK?

Rosatom, yeni güç ünitesinin faaliyete geçmeden önce tesisin temel sistemlerini test etmek için yakıt simülatörlerinin ve kontrol çubuklarının reaktör çekirdeğine yükleneceğini ve ardından boşaltılacağını açıkladı. Rosatom Nesil 3+ güç ünitesinin, reaktör çekirdeğinin uranyum yakıtlı 163 yakıt grubundan oluştuğunu ifade etti. Akkuyu NGS'nin birinci güç ünitesi için ilk nükleer yakıtın ise 2023’te gönderilmesinin planlandığı belirtildi.

Rosatom'un Genel Müdürü Aleksey Lihaçev, 19 Ekim'de yaptığı açıklamada da Türkiye ile Sinop'ta nükleer güç santrali inşa edilmesine yönelik müzakerelere başladıklarını açıklamıştı.

Lihaçev, Rus devlet kanalı Rossiya-24'e yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ikinci nükleer güç santralini Sinop'ta inşa etmeyi planladığını dile getirmişti.

CHP'Lİ BAŞARIR 'ULUSAL GÜVENLİK SORUNU OLABİLİR' UYARISINDA BULUNMUŞTU

Akkuyu Nükleer Anonim Şirketi tarafından santral bölgesine radar sitemi kurulmak istenmesine tepki gösteren CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, santralın ulusal güvenlik sorunu haline gelebileceğine dikkat çekmişti. Başarır, konuya ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na Meclis Araştırma önergesi vermişti.

DHA