Rotterdam ve Amsterdam’da 5 Ağustos’tan itibaren açık alanlarda maske takmak zorunlu olacak. Uygulama, sabah 06.00 ve akşam 22.00 arasında geçerli olacak.

Rotterdam ve Amsterdam’da açık alanlarda maske takma zorunluluğu getirildi

BirGün / Hollanda

Rotterdam ve Amsterdam’da açık alanlarda bulunan alışveriş caddelerinde ve pazarlarda maske zorunluluğu getirildi.

Belediyeleri kendi inisiyatifiyle alınan karara göre 5 Ağustos’tan itibaren Rotterdam ve Amsterdam'ın bazı bölgelerinde maske takma zorunluluğu getiriliyor. Her iki şehirde de 5 Ağustos'ta yürürlüğe girecek uygulama 13 yaşından itibaren sokakta ve mağazalarda olan herkes için geçerli olacak.

Rotterdam'da merkezdeki alışveriş alanlarında Coolsingel, Lijnbaan, Meent ve Nieuwe Binnenwegplein gibi yerlerde maske takmak zorunluluğu getirildi. Bu yükümlülük Visserijplein, Afrikaanderplein ve Binnenrotte ve kapalı alışveriş merkezleri Alexandrium ve Zuidplein'deki pazarlar için de geçerli. Zorunlu maske takma uygulaması sabah 6'dan akşam 10'a kadar geçerli olacak.

Amsterdam'da, Red Light Bölgesi'nde, Plein '40 -'45 ve Albert Cuypstraat'taki pazarlarda, Kalverstraat ve Nieuwendijk alışveriş caddelerinde maske takmak zorunlu olacak.

BELEDİYE BAŞKANLARI YETKİ İSTEMİŞTİ

Geçtiğimiz günlerde Rotterdam Belediye Başkanı Ahmed Aboutaleb, olası bir ikinci dalgada, belediye başkanlarının yetkisinin arttırılarak vatandaşları maske takmaya veya karantinaya zorlayabilmesi gerektiğini söylemişti.

Son dönemde artan Covid-19 vakaları nedeniyle söylenen bu sözler dikkat çekici. Pandemi ile mücadele konusunda sürekli eleştiri oklarının hedefi olan hükümet hala önlemleri almakta geç kalıyor.

Özellikle Belçika ve Almanya'nın aksine Hollanda’da Sağlık Bakanı Hugo de Jonge, fikirlerini Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü'nden (RIVM) gelen bilgilere dayandırdığını iddia ederek, maskelerin yaygın kullanımını 'arzu edilmeyen ve gereksiz' olarak nitelemeye devam ediyor.

Hükümet de enfeksiyon sayısındaki ulusal artışa rağmen, ek önlemlerin gerekli olduğunu düşünmüyordu.

Son gelişmeler sonrasında hükümet maske ve sosyal mesafe gibi konularda görüş birliğine vardı ve bunun kanunlaşmasını istiyor. Bu da mecliste görüşüldükten sonra gerçekleşecek.