RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in hem Basın İlan Kurumu’nun hem de TÜRKSAT’ın yönetiminde görev aldığı belirlendi. RTÜK Üyesi Faruk Bildirici, daha önce hiçbir RTÜK Başkanı’nın başka bir kurumda görev almadığını vurgulayarak “Hem yasa ihlal ediliyor hem de kurumun tarafsızlığına gölge düşürülüyor” dedi

RTÜK Başkanı iki farklı şirketin yönetiminde: Tarafsızlığa gölge düşürülüyor

BirGün/Ankara

RTÜK’ün CHP’li Üyesi Faruk Bildirici, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in, hem Basın İlan Kurumu’nun hem de TÜRKSAT’ın yönetiminde görev aldığını açıkladı. Şahin’in 30 Ağustos 2019’da Basın İlan Kurumu Genel Kurulu Temsilciliği’ne atandığını söyleyen Bildirici, “Ayrıca 11 Haziran 2019 tarihli Genel Kurul Kararı ile 2022’ye kadar TÜRKSAT Yönetim Kurulu Üyesi seçilmiştir” dedi.

RTÜK Üyesi Faruk Bildirici, Basın İlan Kurumu’nun yanısıra TÜRKSAT’ın da yönetiminde görev aldığını saptadığı Ebubekir Şahin’in “RTÜK’teki görevinden çekilmiş sayılması” için RTÜK Başkanlığı’na dilekçe sundu. Şahin’in, RTÜK Kanunu ile 375 Sayılı KHK’yi ihlal ettiğini belirten Bildirici’nin dilekçesi, TBMM Başkanlığı’na da iletildi.

YASA İHLALİ

Daha önce hiçbir RTÜK Başkanı’nın başka bir yerde görev almadığını vurgulayan Bildirici, RTÜK Kanunu’nun da bunu engellediğinin altını çizdi. Şahin’in hem Basın İlan Kurumu’nun hem de TÜRKSAT’ın yönetiminde bulunmasının yasa ihlali olduğunu ifade eden Bildirici, “RTÜK’ün tarafsızlığına gölge düşürülüyor” ifadesini kullandı.

TARAFSIZLIĞA ZARAR VERİYOR

RTÜK Kanunu’na göre, RTÜK Başkanı’nın üyeler arasından seçildiğine ve üyelerle aynı niteliklere haiz olması gerektiğine dikkati çeken Bildirici, şunları söyledi:

“BİK’in 30. Dönem ilk toplantısı 9 Eylül 2019 tarihinde İstanbul’da yapıldı. Basın İlan Kurumu’nun web sayfasında yer alan haberde Genel Kurul üyeleri, ‘A-Basın Grubu, B-Hükümet Grubu’ ve ‘C-Tarafsızlar grubu’ olarak sıralandı. Ebubekir Şahin’in adı ise ‘Hükümet Grubu’ içerisinde yer aldı. Bu durum RTÜK Kanununun 34. Maddesi’ne aykırı. Bu maddede RTÜK, ‘İdari ve mali özerkliğe sahip, tarafsız bir kamu tüzel kişiliği’ olarak tanımlanmaktadır. Tarafsız olması gereken RTÜK’ün Başkanı başka bir kuruluşta ‘Hükümet’i temsil ederek tarafsız kalamayacağı gibi RTÜK’ün tarafsızlığına da zarar vermektedir.”