RTÜK Başkanı Şahin’in Halkbank Yönetim Kurulu üyesi olarak atanmasına tepki gösteren eski RTÜK üyesi Faruk Bildirici, “Bankacılık ile hiçbir ilgisi, bilgisi, birikimi olmayan Şahin’e Halkbank’tan da maaş ödenmesi kamu kaynaklarının yağmalanmasıdır” dedi.

RTÜK Başkanı Şahin’e yeni gelir kapısı bulundu: Halkbank!

CHP kontenjanından RTÜK üyeliğine seçilen, ancak mevzuata ilişkin bazı uyarılarının ardından RTÜK üyeliği AKP ve MHP’li üyelerin oylarıyla 3,5 ay sonra düşürülen Faruk Bildirici, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in Halkbank Yönetim Kurulu’na atanmasını, “Kamu kaynaklarının yağmalanması” olarak değerlendirdi.

Faruk Bildirici, “yasa ve etik dışı ek görevleri nedeniyle Ebubekir Şahin’in RTÜK’teki üyeliğinin düşmüş sayılması için” TBMM Başkanlığı ve RTÜK’e dilekçe vermişti. Şahin, tartışma sırasında TÜRKSAT Yönetim Kurulu üyeliğinden istifa etmiş, Basın İlan Kurumu üyeliğini ise sürdürmüştü.

RTÜK Kanunu’ndaki “Üst kurul üyeleri, resmi ve özel nitelikte hiçbir görev alamaz” hükmüne rağmen, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, bu kez de Halkbank Yönetim Kurulu üyeliğine atandı.

BİLDİRİCİ’DEN TEPKİ

Kararı değerlendiren Faruk Bildirici, “Girişimlerin sonucunda TÜRKSAT’tan istifa etmek zorunda kalan RTÜK Başkanı Şahin’e yeni gelir kapısı bulunmuş. Anlaşılan RTÜK’teki maaşı, Basın İlan’daki huzur hakkı yetmemiş. Halkbank’a atanması -RTÜK ile ilgili olmadığı için- yasal olabilir ama ahlaki değil, vicdani hiç değil” dedi.

“Bankacılık ile hiçbir ilgisi, bilgisi, birikimi olmayan Şahin’e Halkbank’tan da maaş ödenmesi kamu kaynaklarının yağmalanmasıdır” ifadelerini kullanan Faruk Bildirici, şöyle devam etti:

“Seçili bürokratlara üç dört maaş ödemek için liyakatın önemsemediğinin yeni bir göstergesidir.

Ayrıca bu atama RTÜK’ün bağımsızlığının kalmadığının ve siyasi iktidarın arka bahçesi haline geldiğinin de yeni bir kanıtıdır.”

KANUN NE DİYOR?

Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun (RTÜK Kanunu), 38. maddesinde, “Yasaklar ve denetim” başlıklıüst kurul üyelerine ilişkin ek görev yasağını şöyle hükme bağlıyor:

"Üst Kurul üyeleri, aslî görevlerini aksatmayan bilimsel amaçlı eser hazırlama, ders ve konferans verme, jüri ve komisyon üyeliği yapma hariç, resmî veya özel nitelikte hiçbir görev alamaz, özel veya kamu medya hizmet sağlayıcılarının görev ve yetki alanına giren konularda doğrudan veya dolaylı olarak taraf olamaz ve bu konularda hiçbir maddî menfaat sağlayamaz ve siyasî partiye üye olamaz. Faaliyet alanı sosyal yardım ve eğitimle ilgili olan dernekler ve vakıflarda yürütülen görevler ve kooperatif ortaklıkları bu hükmün dışındadır."

YARKADAŞ DA DİKKAT ÇEKTİ

Atama kararına bir tepki de eski CHP Milletvekili, gazeteci Barış Yarkadaş’tan geldi. Karara sosyal medya üzerinden tepki gösteren Yarkadaş şunları yazdı:

"Ayıptır ayıp! 13 milyon işsizin olduğu bir ülkede, insanlar açlıktan kendini yakarken, AKP'li bürokratlar birbiriyle ilgisiz 3 ayrı kamu kurumundan maaş alıyor ve hiç utanmıyor. Bu halk siz zenginleşin ve kamunun kaynaklarına çökün diye mi size oy verdi. Hakkımı helal etmiyorum."

"RTÜK Kanunu, "Üyeler, resmi ve özel nitelikte hiçbir görev alamaz” diyor. AKP bu açık hükme rağmen, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'i önceki tartışmalara inat bir biçimde Halkbank Yönetim Kurulu üyesi olarak atıyor. Vekillerin seçtiği RTÜK Başkanı, RTÜK'ten derhal istifa etmelidir."