Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Gazeteci Sedef Kabaş’ın tutuklanmasının ardından TELE1’e yüzde 5 para ve Demokrasi Arenası’na 5 hafta yayın durdurma cezası verdi. FOX TV’ye ise yüzde 3 para cezası verildi.

RTÜK şaşırtmadı, fikirleri cezalandırdı

BirGün ANKARA

RTÜK, Sedef Kabaş’ın Uğur Dündar'ın TELE1'deki programı Demokrasi Arenası'nda sarf ettiği ve tutuklanmasına yol açan Çerkes atasözü "Öküz saraya çıkınca kral olmaz. Ama saray ahır olur" sözleri nedeniyle kanala ceza verdi. Olağanüstü bir şekilde toplanan RTÜK, "Toplumu kin ve düşmanlığa tahrik ettiği" iddiasıyla Tele1’e yüzde 5 idari para cezası, 5 kez de program durdurma cezası verdi. Uğur Dündar’ın RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’i eleştirmesi nedeniyle de kanala, yüzde 3 idari para cezası verildi.


RTÜK’ün oy çokluğuyla aldığı karar kapsamında Tele1'de yayınlanan Demokrasi Arenası programı 5 kez yayınlanamayacak. Programın sunucusu Uğur Dündar, bir ay boyunca Tele1 ve başka bir kanalda program yapamayacak. Kanal, 2022 yılı içinde yasanın, “8/1/b” bendinden bir ceza daha alırsa bu kez kanalın yayını 10 gün boyunca durdurulacak. Kanal üçüncü kez aynı maddeden ceza alırsa lisansı iptal edilecek.

RTÜK Üst Kurulu’nun olağanüstü toplantısında, Fox TV Ana Haber sunucusu Selçuk Tepeli’nin AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik eleştirileri de cezalandırıldı. Fox TV’ye de "Toplumda özgür kanaat oluşmasını" engellediği iddiasıyla yüzde 3 idari para cezası çıktı. Kararın oy çokluğuyla alındığı öğrenildi.

Erdoğan'ın Türk lirasına yönelik ilgiyi artırmak için proje ürettiklerine dair açıklamasını eleştiren Tepeli, “Nedir mesela; bir Türk lirası alana bir Türk lirası mı vereceksiniz?” diye sormuştu. Tepeli'nin görüntülerini sosyal medya hesabından paylaşan Şahin, "Tarafsızlık, medya kuruluşlarının haber bültenlerinde basın etiğinin gereğidir. FOX Ana Haber sunucusunun adeta muhalefet lideri gibi davranması kabul edilemez. 6112 sayılı Yasa bunu emreder. İlgili sunucunun kamuoyunu yanlış yönlendirme çabaları hakkında inceleme başlatılmıştır” ifadelerini kullanmıştı.

ÖZGÜRLÜĞÜN ÖNÜNDEKİ ENGEL

RTÜK üyesi İlhan Taşçı iktidarın son günlerde sanatçı, aydın ve gazetecileri hedef alan politikasının “cezalandırıcı aparatına” dönüştüğünü söyledi. Taşçı, düşünce ve ifade özgürlüğü ile televizyonların özgürce yayıncılık yapması için ortam sağlaması gereken RTÜK’ün, “Basın özgürlüğünün önündeki en büyük engele dönüştüğünü” kaydetti. RTÜK’ün bu kararına Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, "Anayasa’ya aykırı" diyerek tepki gösterdi. Muhalif siyasetçiler de RTÜK’ün cezasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

***

Tutuklanmasına itiraz edildi

İletişim uzmanı Sedef Kabaş, Tele1’deki Demokrasi Arenası programına katılmış ve AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirmişti. Kabaş, gece 02.00’de gözaltına alınmış, mahkemeye çıkarılmasının ardından "cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla tutuklanmıştı. Kabaş, savunmasında, "Sözün orijinali bir atasözüdür. Hatta sözün orijinalini de değiştirerek sarf ettim. Hakaret etme gibi bir kastım yoktur. Kast etmek istediğim, toplumu kucaklayan, birleştirici bir üslup olması gerektiğidir. Bunu vurgulamak istedim. Atılı suçlamayı kabul etmiyorum. Serbest bırakılmayı talep ederim" demişti. Kabaş, daha sonra Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na sevk edildi. Avukat Uğur Poyraz, dün Kabaş’ın tutukluluğuna itiraz etti.