25 yıl önce kurulan RTÜK tarihinde ilk kez bir Üst Kurul Temsilcisinin üyeliği, iktidar partisinin kontenjanından seçilen üyelerin oylarıyla sonlandırıldı. CHP kontenjanından Üst Kurul’a seçilen Faruk Bildirici’nin RTÜK üyeliği sonlandırıldı

RTÜK tarihinde bir ilk: Faruk Bildirici’nin üyeliği sonlandırıldı

BirGün Ankara

CHP kontenjanından RTÜK Üst Kurulu üyeliğine seçilen Faruk Bildirici’nin üyeliği 25 yıllık kurum tarihinde ilk kez verilen bir kararla sonlandırıldı.

RTÜK Üst Kurulu, AKP kontenjanından seçilen başkan Ebubekir Şahin’in talimatıyla toplanarak Faruk Bildirici’nin üyeliğinin düşürülmesi konusunu görüştü. AKP kontenjanında Üst Kurul’a seçilen üyeler, Bildirici’nin TBMM çatısı altında CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ile yaptığı basın açıklamasını ve iktidara yakın kanallar hakkında "yandaş" tabirini kullanmasını gerekçe göstererek, “Tarafsızlığı zedelendiği için üyeliği düşürülmeli” görüşünü dile getirdi.


TAŞÇI SAVUNDU

Kural gereği Bildirici’nin yer almadığı toplantıda savunmayı CHP kontenjanından seçilen diğer Üst Kurul üyesi İlhan Taşçı yaptı. Taşçı, TBMM’nin üzerinde hiçbir gücün bulunmadığını, milletvekillerinin oyları ile seçilen Bildirici’nin üyeliğinin RTÜK’te yapılan bir oylama ile sonlandırılamayacağı görüşünü dile getirdi. Taşçı, “TBMM Genel Kurulunda tüm üyelerin oylarıyla seçilen bir üye, Üst Kurulda 6 üyenin el kaldırmasıyla düşürülüyorsa RTÜK kendisini TBMM’nin ve Milli İradenin üzerinde görüyor demektir. Bu durum, oy veren milletvekillerinin iradesini, Meclisin tercihini hiçe saymaktır” dedi.

2 RET OYUNA KARŞILIK 6 KABUL OYU

Taşçı’nın savunmasının ardından yapılan oylamada MHP’li üyenin de destek vermesiyle 6 üye “Üyelik düşürülsün” oyunu kullandı. HDP kontenjanından RTÜK Üst Kurulu üyeliğine seçilen Ali Ürküt ile Taşçı ise bu talebin reddi yönünde oy kullandı.

ÜST KURUL RAHATSIZ OLDU

Üst Kurul’da alınan kararın ardından Faruk Bildirici ve İlhan Taşçı, RTÜK önünde bir açıklama yaptı. Kararın anti demokratik ve hukuksuz olduğunu ifade eden Bildirici, “İlk günden söylemiştim. RTÜK’te olup bitenleri bilmek bu ülkede yaşayan herkesin hakkı. RTÜK’ün şeffaf olması gereklidir. Bu düşünceden hareketle RTÜK üyesi olarak yaklaşık 3 aydır kurulun şeffaflaşması ve siyasi iktidarın arka bahçesi olmaktan kurtulması için mücadele ettim. Müzakerelerle ilgili gizlilik kuralına özen gösterdim ama kararlarla ilgili düşüncelerimi, karşı oylarımı, itiraz gerekçelerimi topluma açıklamaktan geri durmadım. Üst kurul yönetimi bundan rahatsız oldu. Zira RTÜK, başkanlık sistemiyle yönetiliyor. Başkan, Üst Kurul’a danışmaya bile gerek duymadan birçok konuyu keyfine göre belirliyor. RTÜK’ün ne özerkliği var artık ne de bağımsızlığı” dedi.

ŞAHİN GÖREVDEN ÇEKİLMELİYDİ

Kararın kabul edilemez olduğunu ve konunun yargıya taşınacağını dile getiren Bildirici, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Olayın dönüm noktası, Ebubekir Şahin’in RTÜK’ün yanı sıra Basın İlan Kurumu ve Türksat’ın da yönetiminde olduğunu tespit etmemdi. Önce aldırmadılar, sonra da gündeme almayı reddederek bu hukuksuzluğun üzerini kapatmaya çalıştılar. Ben Şahin’in çekilmiş sayılması gerektiğini, müstafi duruma düştüğünü ve yönettiği toplantılardaki kararların kanunsuz olduğunu savundum, kararlara muhalefet şerhleri düştüm. Onunla da kalmayıp İdare Mahkemesi’nde dava açtım. Şahin, hukuk mücadeleme dayanamadı ve benden kurtulmak için maalesef kuruldaki sayısal çoğunluğa dayanarak üyeliğimi düşürme yolunu seçti. Bu karara karşı da yine hukuk yoluna gideceğim. Umarım bu demokrasi darbesi yargıdan döner.”

cukurda-defineci-avi-540867-1.