Sayıştay’ın RTÜK’te ihale yapılmadan, doğrudan temin yöntemiyle 5 milyon TL’den fazla harcama yapıldığına yönelik tespiti, Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy tarafından görmezden gelindi. Bakan Ersoy, HDP’li Beştaş’ın bu konudaki önergesine yasal süre içerisinde yanıt vermedi. Önerge, Beştaş'a iade edildi.

RTÜK’te 5 milyon TL’lik harcama sır

Hüseyin Şimşek

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) bütçesinden “doğrudan temin” yöntemiyle gerçekleştirilen mal ve hizmet alımları, sır olarak kaldı.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, TBMM Başkanlığı’na sunduğu yazılı soru önergesinde, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a Sayıştay’ın RTÜK hakkındaki tespitlerini sordu.

Sayıştay denetçilerinin hazırladığı 2019 Yılı Denetim Raporu’na göre, RTÜK’ün Kamu İhale Kanunu’na aykırı olarak doğrudan mal ve hizmet alımında yüzde 10’luk limiti aştığını anımsatan Beştaş, mal ve hizmet alımları için 20 milyon 412 bin 404 lira ödenek ayrıldığını, 2 milyon 539 milyon TL’den fazla olamayacak “doğrudan temin yoluyla mal alımının” 5 milyon 239 bin TL’lik bedele ulaştığına dikkati çekti.

HARCAMALAR DENETLENİYOR MU?

Konuyu Meclis gündemine taşıyan Beştaş, TBMM Başkanlığı’na sunduğu yazılı soru önergesinde, şu sorulara yer verdi:

“RTÜK, yaptığı harcamalarda neden doğrudan temin sınırını aşarak kamusal zarara neden olmuştur? Doğrudan temin yöntemi ile yapılan harcama kalemleri nelerdir? Bakanlığınız, RTÜK tarafından yapılan harcamaları denetlemekte midir? Meydana gelen kamusal zararın tazmini noktasında hangi önlemlerin alınması gündeminizde olacaktır? Hizmet alım kalemlerindeki bütçe artış miktarının gerekçesi nedir?”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, HDP’li Beştaş’ın sorularını yasal süre olan 14 gün içerisinde yanıtlamadı. Önerge, Beştaş’a iade edildi.