Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’ndaki (RTÜK) üst düzey atamalarda “Konyalılık” kriteri ağır basıyor. CHP’nin RTÜK temsilcisi İlhan Taşçı, RTÜK Üst Kurul Başkanı İlhan Yerlikaya’nın kurum içi atamalarda Konyalı hemşerilerine “öncelik tanıdığını” tespit etti. Taşçı, eski AKP Konya Milletvekili Yerlikaya’nın daha önce koruma polisini ve danışmanını da RTÜK’te görevlendirdiğini anımsattı. İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığını […]

RTÜK’te hemşerilik dönemi

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’ndaki (RTÜK) üst düzey atamalarda “Konyalılık” kriteri ağır basıyor.

CHP’nin RTÜK temsilcisi İlhan Taşçı, RTÜK Üst Kurul Başkanı İlhan Yerlikaya’nın kurum içi atamalarda Konyalı hemşerilerine “öncelik tanıdığını” tespit etti. Taşçı, eski AKP Konya Milletvekili Yerlikaya’nın daha önce koruma polisini ve danışmanını da RTÜK’te görevlendirdiğini anımsattı.

İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığını İlhan Yerlikaya’nın kuzeni Ömer Yerlikaya’nın yürüttüğü kuruldaki diğer üst düzey görevlerde de “Konyalı” olmanın öne çıktığı görülüyor. Daire Başkan Yardımcıları Fatih Turgut, Dinçer Şahin ve Şükrü Öztürk’ün de Konyalı olduğu bildirildi.

Yerlikaya’nın özel kalem müdürlüğü de bazı isimlerin devlet memuru unvanı kazanmasını sağladı. Yerlikaya’nın hemşerisi olan Cüneyt Yasin Keskin, önce istisnai kadrolardan olan Özel Kalem Müdürlüğü’ne atanarak kamu görevlisi kadrosuna sahip oldu, ardından RTÜK’ün İzmir Bölge Temsilcisi olarak görevlendirildi. Yerlikaya, özel kalem müdürünü de hemşerileri arasından seçti. RTÜK Özel Kalem Müdürlüğü görevine Konyalı Aziz Yavuz atandı.

TANIDIK ATAMA

RTÜK’teki görevlendirmelerde hemşerilik dışında tanıdık ya da partili olma kriterleri de belirleyici oldu. Eski AKP Milletvekili Ebubekir Gizligider’in eşi İngilizce öğretmeni Feyza Gizligider Eğitim Daire Başkan Yardımcısı olarak RTÜK’te görev yapıyor. Eski Şırnak Gençlik ve Spor İl Müdürü Lokman Ekinci de bu görevinden farklı bir alan olan RTÜK İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanlığı görevine getirildi.

RTÜK HEMŞERİ DERNEĞİ DEĞİL

RTÜK’ün CHP temsilcisi İlhan Taşcı, atama ve görevlendirmelerle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “RTÜK, Yerlikaya’nın Konyalı hemşerilerini toplayacağı bir dernek değildir” dedi.

Yerlikaya’nın “Ben yaptım, oldu” anlayışıyla hareket ettiğini ifade eden Taşçı, şunları söyledi: “RTÜK yönetilmiyor, yalnızca başkan kendi işini yürütüyor. Kurumsal kimliğin içi boşaltılıyor. RTÜK bir hemşeri dayanışma derneği değildir. Benim itirazım bu kişilere değil, bu atama yönteminedir. Çünkü bu yöntem, Üst kurulun ağırlığını hafifletiyor. Böyle olunca da ağırlığını ne yayıncıya ne de kamuoyuna hissettirebiliyor.”