Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı İlhan Yerlikaya, sürpriz bir şekilde görevinden istifa etti. Yerlikaya istifa kararına gerekçe olarak ailesinin sağlık sorunlarını gösterdi. Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Yerlikaya, annesinin geçirdiği kalp krizi sonrası hastanede yoğun bakımda olduğunu, babasının da sağlık sorunları yaşadığını bildirdi. 2015 yılından bu yana RTÜK Başkanlığı görevini yürüten ve […]

RTÜK’te “Saray talimatlı” istifa depremi

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı İlhan Yerlikaya, sürpriz bir şekilde görevinden istifa etti. Yerlikaya istifa kararına gerekçe olarak ailesinin sağlık sorunlarını gösterdi.

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Yerlikaya, annesinin geçirdiği kalp krizi sonrası hastanede yoğun bakımda olduğunu, babasının da sağlık sorunları yaşadığını bildirdi.

2015 yılından bu yana RTÜK Başkanlığı görevini yürüten ve kurum içi atamalarda Konyalı hemşerilerini tercih eden, iktidara yakın yayın kuruluşlarını ihlallerini görmezden geldiği iddia edilen Yerlikaya’nın istifasının asıl gerekçesinin başta Demirören Grubu olmak üzere televizyon yayıncılarının “Saray”a kadar giden şikayetleri olduğu öğrenildi.

Yandaşı bile isyan ettirdi

Edinilen bilgiye göre, Turkuvaz Yayın Grubu’na ait ATV ve A Haber televizyon kanallarında yaşanan ve uzman raporlarıyla da belgelenen ihlallerin üst kurul gündemine getirilmemesi diğer yayın gruplarının dikkatini çekti. Bu kanallar cezalandırılmazken yüksek tutarda para cezası ve yayın durdurma cezası verilen “havuz medyası”nın Yerlikaya’ya ulaşma çabaları da çoğunlukla sonuçsuz kaldı. 26 Aralık’ta yapılan yılın son Üst Kurul toplantısında Kanal D’de yayınlanan “Hayat Sana Güzel” isimli film nedeniyle kanala yeniden iki kez yayın durdurma ve para cezası verildi.

Bunun üzerine reklam gelirlerinin düştüğünü ve çifte standart uygulandığını düşünen kanal yöneticileri, Radyo ve Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği ve Demirören Grubu temsilcileri geçen hafta RTÜK’ün bağlı olduğu Kültür ve Turizm Bakanlığı’na gitti. Bakan Nuri Ersoy ile görüştüğü bildirilen heyet, Yerlikaya’nın başkanlığındaki kurulun kendilerine yönelik “orantısız” cezalar verdiğinden yakındı.

Aile Bakanlığı da şikayetçi

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın da Yerlikaya’dan şikayetçi olduğu öğrenildi. Buna göre, “evlilik” programlarının yayından kaldırılmasının ardından Turkuvaz Yayın Grubu’nun kanalı ATV’de programlar format değiştirerek yayınlanmayı devam etti. Yerlikaya’nın bu duruma sessiz kalması da Bakanlığın tepkisini çekti.

Son karar Erdoğan’ın

Tüm bu şikayetlerin ardından konunun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a iletildiği ifade edildi. Yerlikaya’nın, Erdoğan’ın görevden el çekmesi isteminin iletilmesi üzerine istifa etmek zorunda kaldığı ileri sürüldü.

Selefi belli

Yerlikaya istifa etmeden önce yerine yerine gelecek ismin de belirlendiği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy ile görüşen AKP’li RTÜK Üst Kurulu üyesi Ebubekir Şahin’e yeni başkanın kendisi olacağı iletildi. Şahin’in olağanüstü Üst Kurul toplantısında başkan olarak seçilmesi bekleniyor.