RTÜK, TELE1'in 3 gün süreyle ekranının kapatılmasına oy çokluğuyla karar verdi. Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil'in "Diyanet bu haliyle siyasal İslamcı gereçtir" açıklaması karara gerekçe olarak gösterildi. RTÜK Üst Kurulu Üyesi İlhan Taşcı, "Bir sonraki aşama kanalın yayın hayatına son verilmesi" diyerek tepki gösterdi. RTÜK Üst Kurulu Üyesi Okan Konuralp ise "Karar, Ebubekir Şahin’e verilen talimatların sonucudur" ifadelerini kullandı. TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ "TELE1'in lisansını iptal etmeyi hedefliyorlar" dedi. BirGün Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydın, "TELE1'i susturmaya çalışıyorlar, bunu başaramayacaksınız" ifadelerini kullandı.

RTÜK, TELE1 ekranının 3 gün süreyle kapatılmasına karar verdi!

Radyo ve Televizyon Üst Kurul (RTÜK), TELE1'in 3 gün süreyle ekranının kapatılmasına oy çokluğuyla karar verdi.

Kararın gerekçesi olarak Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil'in "Diyanet bu haliyle siyasal İslamcı gereçtir" açıklaması gösterildi.

TAŞCI: BİR SONRAKİ AŞAMA YAYIN HAYATINA SON VERİLMESİ

RTÜK Üst Kurulu Üyesi İlhan Taşcı, "RTÜK, TELE1 kanalının 1 yıl içerisinde 2 kez 6112 sayılı yasanının 8/1/b bendindeki 'dil,din,ırk ayrımı gözeterek yayın yaptığı' gerekçesiyle 3 gün ekranının kapatılmasına oy çokluğuyla karar verdi. Bir sonraki aşama kanalın yayın hayatına son verilmesi! Katledilen demokrasidir" ifadelerini kullandı.

Twitter hesabından yaptığı açıklamada Taşcı, "RTÜK, Sn Konuralp ile karşıoy kullandığımız kararını, TİP Milletvekili Sera Kadıgil’in 'Diyanet bu haliyle siyasal İslamcı gereçtir” eleştirisine dayandırdı. Amaç seçimlere giderken ekranları karartmak, farklı seslerin, muhalefetin çözüm önerilerinin duyulmasını engellemek!" dedi.

Taşcı, şunları söyledi: "RTÜK bugün bir kanalın yayın ihlalini değil, Türkiye'yi yöneten anlayışın basına, çok sesliliğe, düşünce özgürlüğüne bakışını oyladı. Sonuç demokrasi ve çok seslilik katledildi. Hedef seçimlerde karartılmış ekran, susturulmuş, karanlığa boğulmuş Türkiye! Durum vahim ama umutsuz değil. Danıştay 13. Dairesi, RTÜK’ün aynı maddeden verdiği cezayı 'Kurulun basın özgürlüğüne yapılan müdahalesinin demokratik bir toplumda gerekli olmadığı' gerekçesiyle iptal etmişti. Zorlama rapora dayanan bu karar da iptal edilecektir/edilmelidir. Bu düşünce özgürlüğünün gereğidir."

KONURALP: EBUBEKİR ŞAHİN'E VERİLEN TALİMATLARIN SONUCUDUR

RTÜK Üst Kurulu Üyesi Okan Konuralp ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada RTÜK tarafından alınan karara tepki gösterdi. Konuralp, “Alınan karar, Ebubekir Şahin’e verilen talimatların sonucudur” dedi.

Konuralp'in açıklamaları şöyle:

"RTÜK, TİP Milletvekili Sera Kadıgil’in Diyanet ve İman Hatiplerle ilgili sözleri nedeniyle TELE1’e 3 gün yayın durdurma cezası verdi. Karar, TELE1’i yayın lisansını kaybetme aşamasına getirdi. Şubat 2023’e kadar benzer bir ceza alması halinde, TELE1 RTÜK eliyle kapatılacak. Kadıgil’in sözleri şüphesiz ifade ve basın özgürlüğünün güvencesi altındadır.

Bu hukuki gerçeğe rağmen alınan karar, Ebubekir Şahin’e verilen talimatların sonucudur. Toplumu bu cezalarla susturabileceklerini sanmaları ise çaresizliklerindendir. Başaramayacaklar, biliyorlar. Sayın Ali Bardakoğlu örneğinde olduğu gibi, Diyanet 100 yıllık geçmişinin büyük bir bölümünde kurucusu Atatürk’ün idealleri doğrultusunda faaliyet göstermiştir; yeniden gösterir. Tarih de Ali Erbaş ve benzerlerini değil, Sayın Bardakoğlu gibi isimleri anımsar."

MERDNA YANARDAĞ: TELE1'İN LİSANSINI İPTAL ETMEYİ HEDEFLİYORLAR

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, karara ilişkin yaptığı açıklamada, "RTÜK bir kez daha istibdat rejiminin sansür aygıtı olduğunu kanıtladı. Sırf Diyanet eleştirildi diye TELE1'e 3 gün kapatma cezası verildi. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin özel bir kin güdüyor, bunu unutmayacağız. Tele1'in lisansını iptal etmeyi hedefliyorlar" dedi.

Yanardağ, şöyle devam etti: "İktidar, Emevi ideolojisinin kontrolüne giren Diyanet'i dokunulamaz ve eleştirilemez bir kuruma çevirerek, yeni düzenin merkezinde oturtmak istiyor. Oysa, Atatürk'e lanet okuyan bir başkanı olan Diyanet'in, kurumsal ve hukuksal konumu, TÜİK'ten farklı değil. Boyun eğmeyeceğiz."

"Türkiye seçime doğru giderken, TELE1 susturularak, asıl Türkiye karartılmak, toplum teslim alınmak isteniyor" diyen Yanardağ, "Amaç, oyunu bozan ve yeni bir oyun kurma kapasitesine sahip olan TELE1 ekranını karartarak, seçimlerde hile yapacakları bir ortam oluşturmaktır. Çünkü, korkuyorlar" ifadelerini kullandı.

RTÜK KARARINA TEPKİLER

RTÜK'ün TELE1'e yönelik 3 gün ekran karartma cezası tepki çekti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, RTÜK'e tepki göstererek, "Saray talimatıyla RTÜK, bir kez daha basın özgürlüğüne, çok sesliliğe darbe vurdu; bağımsız, ilkeli yayıncılık yapan TELE1 ekranlarını kararttı… Ne yaparlarsa yapsınlar, daima bağımsız medya ile dayanışma içinde olacağız, gerçeklerden korkan bu karanlık zihniyete son vereceğiz" ifadelerini kullandı.

BirGün Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydın, "RTÜK, tek adam rejiminin en önemli sansür aracı olduğunu kanıtlama çabası içinde. Sırf Diyanet eleştirildi diye TELE1'e 3 gün kapatma cezası verildi. Tele1'i susturmaya çalışıyorlar. Bunu başaramayacaksınız. #TELE1Susturulamaz" açıklamasını yaptı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, "Saray, seçim çalışmalarına başladı. İlk iş Sansür Yasasını çıkardılar. Şimdi de TELE1'in ekranını karartıyorlar. Karatılan TELE1 değil, Türkiye'nin geleceğidir, haber alma hakkıdır. Ne yaparsanız yapın, gerçekleri susturamayacaksınız" dedi.

SOL Parti'nin Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "Kahrolsun İstibdat, Yaşasın Hürriyet!" denildi. Açıklamada, "#TELE1Susturulamaz #Susmayacağız #TELE1YalnızDeğildir" etiketlerine yer verildi.

TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil ise "Lağım medyası dışında ses çıkmasın, sarayın gönlünü hoş edenler hariç tek laf edilmesin istiyorlar! Asıl dert de seçim gecesi! İst’da denediklerini genel seçimde de yapmaya kalktıklarında, yalanlarını ifşa edecek @tele1comtr gibi mecralar olmasın istiyorlar!" ifadelerini kullandı.

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici de "Sansüre karşı çıkanları “5.kol elemanı” diye düşmanlaştıran Erdoğan’ın emrindeki E.Şahin'den ne beklenir ki başka?İktidar aparatı RTÜK, ne basın özgürlüğü tanıyor ne de milletvekilinin ifade özgürlüğünü! Tele1 ekranını karartabilirler ama susturamayacak, yasaklarında boğulacaklar" tepkisini gösterdi.

Halk TV Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı Cafer Mahiroğlu, "Bu akşam Halk TV, RTÜK'ün verdiği dördüncü kapatma cezasını uygulayacak.Dün şiir okuduğu için ceza alanlar, bugün ekran karartıyor.Halk TV'ye verdigi ceza yetmedi, şimdi de TELE 1'in ekranını kapatıyor.Hiç şüpheniz olmasın Kararttığınız ekranlar yarın sizin de hakkınızı savunacak" dedi.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, "Saray tarafından, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’e verilen talimat sonucu TELE1’e 3 gün yayın durdurma cezası verildi! Tek adam idaresi, Halkın haber alma özgürlüğüne, demokrasiye darbe vuruyor! Yazıklar olsun!" ifadelerini kullandı.

Tüm Emekli Sen Genel Başkanı Zeynel Abidin Ergen ise açıklamasında şunları söyledi:

"Sansür yasasının mürekkebi kurumadan arka arkaya baskılar, kapatmalar, dezenfarmasyonlar gelmeye başladı. Yıllarca özgürlük-demokrasi mücadelesinin birikimlerini adım adım kaldırıldığı yetmezmiş gibi, şimdi de bundan sonraki anti demokratik uygulamaları sansürle gizlemeye çalışacaklar.

TELE1'e yayın karartma 'cezasıC bu çabaların ürünü. TELE1 gibi birkaç yandaş olmayan kanala, BirGün, Evrensel gibi az sayıda gazeteye uygulanan yaptırımlar kabul edilemez. Bugün bütün demokratik kamuoyunun TELE1'e sahip çıkma günüdür. Biliyoruz ki bu sansürcü zihniyet TELE1 ile de kalmayacak. Adım adım bütün özgür ve muhalif basını susturacaktır. Bugün sarı öküzü kaptırmama günüdür. TELE1'in yanındayız. TELE1 emekçilerinin yanındayız. Emeklilerin, emekçilerin sesine ses olan TELE1 susturulamaz.Bütün medyanın; televizyon kanalların ve gazetelerin TELE1'e verilen cezayı kendilerine verilmiş gibi kabullenmesi gerekir. TELE1'e sahip çıkacağız. TELE1 biziz."