RTÜK Üst Kurulu tarafından yapılan son toplantıda Fatih Portakal'ın sunduğu ana haber programına 3 kez yayın durdurma cezası verildi. RTÜK Üyesi Taşcı, kararın hukuki değil 'siyasi' olduğunu vurguladı

RTÜK'ten FOX TV kararı: Ana habere 3 kez durdurma cezası

HÜSEYİN ŞİMŞEK

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) bugün yaptığı toplantıda Türkiye'nin en çok izlenen haber programı FOX Ana Haber'e 3 kez yayın durdurma cezası verdi.

RTÜK Üst Kurulu'nda yapılan son toplantıda, Fatih Portakal'ın sunduğu FOX Ana Haber'deki 30 Mart, 31 Mart ve 1 Nisan tarihlerinde 'yayın ihlali' iddiaları gündeme geldi.

Portakal'ın CHP'li belediyelerin yardımlarının engellenmesine, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın siyasallaşmasına ve tüm devletlerin yoksullaştığına yönelik tespitleri 'ihlal' olarak değerlendirildi.

İfadelerin tarafsızlığa aykırı bir şekilde halkın birlik ve beraberliğinin sağlanmasına zarar verici nitelikte olduğu kanaatine varan RTÜK, 6112 sayılı Kanun'un 8/1/b maddesinde yer alan "Yayın hizmetleri, …Irk, dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz." hükmü kapsamında FOX TV'ye üst limitten idari yaptırım (Yayın reklam gelirlerinin yüzde 3'ünün ceza bedeli olarak alınmasına) ve 3 kez program durdurma cezasına karar verdi.

RTÜK Kanunu'na göre, FOX TV'nin aynı ihlali tekrarlaması halinde yayın lisansının iptaline karar verilebiliyor.

Ayrıca, FOX TV'nin "İlker Karagöz İle Çalar Saat" programındaki gerçeklikle ilgisi olmayan "ekmek kuyruğunda kavga" haberi nedeniyle yayıncı kuruluşa yine üst limitten idari para cezası müeyyidesi uygulandı.

KARAR HUKUKİ DEĞİL SİYASİ

Konuyla ilgili BirGün'e değerlendirmelerde bulunan RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, "Recep Tayyip Erdoğan hedef gösteriyor, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin de bu durumdan vazife çıkarıyor. Yayıncılık hayatımızın en ağır cezalarından birisiyle karşı karşıyayız. Türkiye'nin en çok izlenen haber programını üç kez durdurmak hukuki değil, siyasi bir karardır" dedi.

TELE 1'E 3 KEZ PROGRAM DURDURMA CEZASI

Üst Kurul, TELE 1 hakkında hazırlanan raporu da ele aldı.

"Gün Başlıyor" isimli programda sarf edilen ifadeler gerekçesiyle TELE 1'e üst limitten idari yaptırım ve 3 kez program durdurma cezasına karar verildi.

HALK TV'YE DE CEZA

Üst Kurul, Halk TV'de yayımlanan "Şimdiki Zaman Siyaset" isimli programda canlı yayın konuğu Ali Demirsoy'un "… oradaki 50-60 kişiyi ya bir adaya götürür tecrit ederdim ya da ben biyolog olmam nedeniyle beni kınamayın ya da öldürürdüm. Siz orada 50 kişiyi itlaf etmiş olsaydınız bugün bir milyon adamın ölümünü engellemiş olurdunuz." ifadelerini ele aldı. RTÜK, Demirsoy'un insan onurunu zedeleyen ifadeler kullandığına karar vererek yayıncı kuruluşa idari yaptırım uyguladı.

HABER GLOBAL'E SİGARA CEZASI

Üst Kurul ayrıca canlı yayında sigara yakan yorumcu Berhan Şimşek nedeniyle Haber Global televizyonuna üst limitten idari para cezası verdi.

**

rtuk-ten-fox-tv-karari-ana-habere-3-kez-durdurma-cezasi-717209-1.

ERDOĞAN VE BDDK SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMUŞTU

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, FOX TV Anahaber spikeri Fatih Portakal hakkında, sosyal medyada yalan ve halkı manipüle etmeye yönelik ifadeler paylaştığı gerekçesiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştu.

Portakal’ın attığı “Tekalifi Milliye hatırlatılıp ‘zor günlerden geçiyoruz’ denilerek mevduatı veya tasarrufu olanlardan para istenmesin bir de! Korona sonrası ödeyelim derlermiş bir de! Olmaz olmaz diyemiyorum maalesef!” nedeniyle, Türk Ceza Kanunu’nun 299/1-2. maddesinde hükmü bulunan Cumhurbaşkanı’na hakaret suçu ve resen belirlenecek suçlar gereğince soruşturma yapılıp hakkında kamu davası açılması istenmişti.

rtuk-ten-fox-tv-karari-ana-habere-3-kez-durdurma-cezasi-717210-1.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), sunucu Fatih Portakal hakkında, sosyal medyadan bankacılık ve finans sistemine yönelik gerçeğe aykırı ve maksatlı ifadeler paylaştığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu.

"KASADA PARA MI YOK?"

Gazeteci Fatih Portakal, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan sorular yöneltmişti. Önce Koca'ya "Evde kalma neden zorunlu hale getirilmiyor?" diye soran Portakal, daha sonra da ""Yoksa devlet kasasında zaruriyeti karşılayabilecek para yok mu?" diye sormuştu.

Gazeteci Fatih Portakal, sosyal medya adresinden Koca'ya yönelttiği soruda "Dünyada vakaya karşı ölüm oranı:%4’ün üzerinde. TR’de bu oran %2,5’lar civarı. Ortalamanın altındayız diye sevinmeyin, çünkü bizde test yetersiz. Yarından itibaren test adeti artacak. Sonuç ne olacak göreceğiz. Hala neden radikal önlem almıyorsunuz sayın Fahrettin Koca?" ifadelerini kullanmıştı.

"Verilecek zorunlu evde kalma karari ile toplum içinde olan belki de çok sayida koronavirüs taşıyıcısı başkalarına temas etmemiş olacak" diyen Portakal, "Yoksa devlet kasasında zaruriyeti karsılayabilecek para yok mu?" diye paylaşımlarını sürdürmüştü.