RTÜK, Halk TV'ye verilen program durdurma ve para cezası kararlarının eleştirildiği yayın gerekçesiyle Halk TV'ye bir kez daha idari para cezası verdi. RTÜK üyesi Taşcı, cezanın nedeninin, Ayşenur Arslan ile Emin Çapa’nın RTÜK’ün "mimikle terör övmekten" verdiği cezayı ‘espriyle’ eleştirmeleri olduğunu aktardı. RTÜK ayrıca Beyaz TV’de yayınlanan “Derin Futbol” programına da Rasim Ozan Kütahyalı’nın “kirli ve düzeysiz” dili nedeniyle para cezası verdi.

RTÜK'ten Halk TV'ye 'espri' cezası

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Halk TV'ye 3 kez program durdurma ve idari para cezasının eleştirildiği Medya Mahallesi programı nedeniyle Halk TV’ye yüzde1 idari para cezası verdi.

RTÜK, Halk TV'de yayımlanan "Medya Mahallesi" programında, "terör örgütlerini güçlü veya haklı gösteren, terörün korkutucu ve yıldırıcı özelliklerini yansıtıcı nitelikte" yayın yapıldığı, İstanbul ve Diyarbakır'daki saldırıların yorumlanmasında "seçimlerle terör eylemlerini bağdaştırma gayreti içinde bulunulduğu" iddiasıyla Halk TV'ye 3 kez program durdurma ve idari para cezası yaptırımı uyguladı. RTÜK Üyesi İlhan Taşcı da kararın gerekçeleri içerisinde "mimikle terör övüldüğü" savının da bulunduğunu aktararak cezaları eleştirdi.

Taşcı'nın açıklamasının ardından gazeteci Ayşenur Arslan’ın hazırlayıp sunduğu Medya Mahallesi programında kararların gerekçesi protesto edildi. Gazeteci Emin Çapa, RTÜK'ün 'mimiklerini' gerekçe göstererek verdiği cezayı, canlı yayında maske takarak protesto etti. Çapa, “Mimiklerimiz anlaşılmasın diye artık yayına böyle çıkacağız. Mimik yok, ceza yok. Sayın RTÜK başkanı mimik yok. Haksızlık var ülkede, adaletsizlik var ama biz hiç itiraz etmiyoruz ve mimik yapmıyoruz. Biz de salağız, ahmağız, bilmiyoruz ve duymuyoruz. Ülkedekiler tek akıllılar sizlersiniz" diye konuştu.

RTÜK, söz konusu protesto nedeniyle Halk TV'ye bir kez daha yaptırım uyguladı. RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, RÜTK kararlarının eleştirildiği program nedeniyle Halk TV’ye yüzde 1 idari para cezası verildiğini bildirdi. Taşcı, "Ayşenur Arslan ile Emin Çapa’nın RTÜK’ün “mimikle terörü övmekten” verdiği cezayı espri şeklinde eleştirmeleri nedeniyle bugün de oyçokluğuyla Halk TV’ye % 1 idari para cezası verildi" ifadelerini kullandı.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Halk TV'ye yönelik 3 kez program durdurma ve idari para cezasının "mimikle terör övüldüğü" gerekçesiyle verilmediğini savunsa da Taşçı kuruldaki müzakere kayıtlarının açıklanmasını istemiş, bu talebe yanıt gelmemişti.

TGC: RTÜK HABER-MİMİK VE ESPRİNİN ENGELLENMESİNDEN SORUMLU BİR KURUM OLMAYI SEÇMİŞTİR

Verilen cezaya ilişkin açıklama yapan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, RTÜK'ün iktidarın istemediği her haberin engellenmesi için faaliyetgösterdiğini ve basın özgürlüğünü yok saydığını kaydetti. Açıklamada RTÜK'e kararlarında tarafsız olma, basın özgürlüğüne saygı gösterme ve yurttaşların haber alma hakkını hukuksuz kararlarla engellemekten vazgeçme çağrısı yapıldı.

TGC tarafından yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

"Tüm medya kuruluşlarına eşit mesafede durması, kararları hukuka uygun olması gereken Radyo Televizyon Üst Kurulu, iktidarın istemediği her haberin engellenmesi için 2023 yılında da faaliyetlerini sürdürmektedir.

Hatırlanacağı gibi RTÜK 2022 yılında Halk TV, TELE 1, KRT TV, Fox TV ve Flash TV’ye toplam 17 milyon 335 bin lira tutarında 54 ceza yaptırımı uygulamıştır. Son olarak RTÜK üyesi İlhan Taşçı’nın 11 Ocak 2023’de yaptığı açıklamaya göre yine Halk TV’nin iki programı cezalandırılmıştır. Ayşenur Arslan ile Emin Çapa’nın daha önce ‘RTÜK’ün mimikle terörü övmekten verdiği iddia edilen cezayı’ espri şeklinde eleştirmeleri nedeniyle Halk TV’ye toplamda yüzde 3 para cezası verilmiştir. Kamu yararını koruması gereken RTÜK haber ve mimikten sonra esprinin de engellenmesinden sorumlu bir kurum olmayı seçmiştir.

RTÜK Anayasa‘ya göre resmi makamların müdahalesi olmaksızın haber, fikir almak ya da vermek serbestliğini kapsayan basın özgürlüğünü yok saymaktadır. Hukuksuz ve haksız cezalandırmalarla seçime giderken bağımsız medya kuruluşlarının kapanmasına, gazetecilerin işsiz kalmasına neden olacak bir tutum izlemektedir.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak bir kez daha RTÜK’ü kararlarında tarafsız olmaya, basın özgürlüğüne saygı göstermeye, yurttaşların haber alma hakkını hukuksuz kararlarla engellemekten vazgeçmeye çağırıyoruz."

BEYAZ TV'YE RASİM OZAN KÜTAHYALI CEZASI

Öte yandan İlhan Taşcı'nın, Beyaz TV’de yayınlanan “Derin Futbol” programı ile ilgili, RTÜK Başkanlığı’na yaptığı başvuru da sonuçlandı. Taşcı, Twitter'dan yaptığı açıklamada, RTÜK'ün Beyaz Tv'ye para cezası verdiğini duyurdu.

Taşçı, "RTÜK, şikayet dilekçemiz üzerine Rasim Ozan Kütahyalı’nın “kirli ve düzeysiz” dili nedeniyle Beyaz TV’ye oybirliğiyle yüzde 3 para cezası verdi. @RasimOzan_K Üst Kurulun oybirliğiyle aldığı kararı da değerlendirirsin!" dedi.