RTÜK’ten kanallara Bursa Şehir Hastanesi’ni tanıtma zorunluluğu: Bildirici karşı çıktı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Sağlık Bakanlığı’nın Bursa Şehir Hastanesi tanıtım filminin kanallarda zorunlu olarak yayınlanmasına oy çokluğuyla karar verdi. Karara karşı muhalefet şerhi yazan CHP’nin RTÜK üyesi Faruk Bildirici, Bursa Şehir Hastanesi’nin kamu-özel ortaklığıyla yapıldığını, bu nedenle bir kamu kurumu sayılamayacağını söyledi.

Karara karşı yazdığı muhalefet şerhini kişisel Twitter hesabından paylaşan Faruk Bildirici, RTÜK’ün karaına karşı çıkma gerekçesini, İktidar faaliyeti tanıtan İcraatın İçinden programını andırdığı için karşı çıktım” diye açıkladı.

KAMU KURULUŞU DEĞİL

Bildirici, mesajlarının devamında şunları söyledi:

Şehir hastaneleri özel hukuk hükümlerine göre, kamu-özel işbirliği modeli ile yapılıp işletilen kuruluşlardır. Kamu kuruluşu kabul edilemez. O nedenle bu kuruluşların reklamının zorunlu yayın olarak ücretsiz yaptırılması yasalara aykırıdır.

Bu spot filmde Bursa Şehir Hastanesinin açılması üzerinden iktidar faaliyeti tanıtılıyor. Yasada öngörüldüğü gibi “halk sağlığının korunması, hastalık risklerinin azaltılması gibi konularda uyarıcı ve eğitici” bilgi verilmiyor.

Bakanlığın bu filmle ilgili yazısı RTÜK’e 22 Temmuz’da geldi. 23 Temmuz’da Kurul’da görüşüldü, 24 Temmuz’da ekranlardaydı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın 15 Temmuz kamu spotu da Kurul’da hiç görüşülmeden yayınlanmıştı.

2016-2018 yıllarında RTÜK'e gelen zorunlu yayın sayısı 92. Özel radyo ve TV'lere TRT muamelesi yapılması ve iktidar faaliyetlerinin tanıtımı zorunluluğu getirilmesi medya özgürlüğüne olduğu kadar teşebbüs ve işletme özgürlüğüne de aykırıdır.