TELE1 ve HALK TV’ye verdiği ekran karartma cezalarının ardından RTÜK kendini aklamaya çalıştı. RTÜK, televizyon programlarında özellikle iktidarın politikalarına yönelik yapılan her eleştiriyi suç saydı

RTÜK’ten kendini aklama çabası

HABER MERKEZİ

RTÜK’ün AKP’nin ifade ve basın özgürlüğü üzerindeki sopası olduğuna yönelik eleştirilere kulak asılmazken muhalif televizyon kanallarına devamlı ceza kesmesi dikkat çekiyor. TELE1 ve HALK TV’ye verilen 5’er günlük ekran karartma cezalarına karşı tepkiler sürerken Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ise kendini aklamaya çalışıyor.

Halk TV ve Tele1'e yönelik alınan yayın durdurma kararlarıyla ilgili açıklama yayımlayan RTÜK, televizyon kanallarına verdiği yayın durdurma cezasının gerekçesinde, programlarda yapılan her eleştiriyi suç saydı.

RTÜK'ün yaptırım kararlarını 6112 Sayılı Kanuna göre aldığı belirtilen açıklamada, kararları yasada belirtilen yayın ilkelerinin ihlal edilmesi durumunda verdiği anlatıldı. Açıklamada iki televizyon kanalına da verdiği ceza kararlarının özeti paylaşıldı.


‘RENCİDE ETTİ’ DEYİP CEZA KESTİ

RTÜK, Bağımsız İstanbul Milletvekili Ahmet Şık'ın, HALK TV’deki Medya Mahallesi programındaki “…Türkiye Suriye'de.… başka bir ülkenin toprağında tam adıyla işgalci bir güç olarak, bir gücün temsilcisi olarak birileriyle savaşmaya ve ölmeye gönderilmiş yani” şeklindeki eleştirilerinin rencide edici olduğunu savundu.
Şık’ın iktidarın Suriye politikasına ilişkin eleştirilerinin ‘karalama’ olduğu iddia edilen RTÜK açıklamasında, “Yayında sarf edilen sözlerin Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin sınırlarını korumakla ve halkın güvenliğini sağlamakla görevlendirilmiş kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarını rencide edici ve hafife alıcı nitelikte olduğu aşikârdır” denildi.

ELEŞTİRİ BEĞENMİYOR

Açıklamada, HALK TV’den daha hassas davranması istendiği belirtildi. Ancak RTÜK daha sonra da Ayşenur Arslan ve konuğu Hüsnü Mahalli’nin iktidarın dış politikasına yönelik eleştirilerini de beğenmedi.

RTÜK, TELE 1’de 23 Mart’ta yayımlanan ‘Gün Başlıyor’ programında, sunucu Can Ataklı’nın uzaktan eğitim kapsamındaki bir dersteki başörtülü öğretmen hakkındaki sözlerinin ‘kin ve nefret temelinde kışkırtıcı, ayrıştırıcı ve hedef gösteren nitelikte yayın’ olduğunu iddia etti. Yayının ise ‘kin ve nefret temelinde’ yapıldığını öne sürdü.

AYRIMCIYMIŞ!

TELE1’in Ana Haber Bülteni'ne konuk olan Cemil Kılıç’ın Diyanet İşleri Başkanlığı’na yönelik sözleri hatırlatılan RTÜK açıklamasında, ifadelerin ‘toplumda kin ve düşmanlığa sebebiyet verebileceği’ savunuldu. Bir başka programda ise yine Cemil Kılıç’ın Kur’an-ı Kerim’i güzel okuma yarışmasıyla ilgili olarak ise 'Şimdi ilginç olan burada Allah yazısının altında Cumhurbaşkanı’nın resminin yansıtılmış olması. Bakın hepsi ellerini bağlamış sanki namaza duracaklarmış gibi ve hepsi Sayın Cumhurbaşkanı’na doğru dönmüşler' sözlerinin ‘ayrıştırıcı olduğu iddia edildi.