Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Netflix, Spotify, Tele 1, Halk Tv ve Habertürk'e idari yaptırım uyguladı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, RTÜK'e tepki göstererek, "RTÜK bu olumsuz tutumuyla çağdaş ülkeler yanında Türkiye’yi utanç verici duruma düşürmeye devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

RTÜK'ten Spotify, TELE 1, Halk Tv, Habertürk ve Netflix'e idari yaptırım
RTÜK, \Jurassic World Kretase Kampı\ isimli animasyon filmi için Netflix'e idari yaptırım uyguladı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), "Jurassic World Kretase Kampı" isimli animasyon filminde "toplumun milli ve manevi değerleri", "genel ahlak ve ailenin korunması" ilkesinin ihlal edildiği gerekçesiyle Netflix'e idari yaptırım uyguladı.

RTÜK'ten yapılan açıklamaya göre, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın da dilekçeyle şikayet ettiği filmde, "iki kız karakterin yakınlaştıkları sahneler" yayıncılık ilkelerine aykırı bulundu.

İlgili yapıma "18 yaş ve üzeri" koruyucu sembolüyle katalogda yer veren Netflix'in, yapımı "Ailece İzlenebilecek Diziler" olarak tanımlamasının izleyenleri yanlış yönlendirebileceğini, çocukların kendi yaş grubuna yönelik olmayan yapıma maruz kalmalarına neden olabileceğini değerlendiren RTÜK, "Yayın hizmetleri toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz" hükmünü ihlal eden Netflix'e idari yaptırım uyguladı.

Müzik platformu Spotify içerisinde yer alan "milli manevi değerlere hakaret", "aşağılama", "iftira içeren ve FETÖ propagandası yapan", "Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına, siyasi parti liderlerine ve devlet büyüklerine hakaret içeren çalma listeleri" ile "podcast içeriklerinin" de platformdan temizlenmesine karar verildi.

RTÜK, "Deli Murat Show" programında kadınlara hakaret içeren sözler nedeniyle İstanbul'un Sesi radyosuna da üst sınırdan idari para cezası yaptırımı uyguladı.

TELE 1'e ise "izleyicilerden yardım ve bağış toplanarak haksız kazanç elde edildiği", "mahkemenin verdiği yayın yasağına uyulmadığı", Halk Tv'ye de iki farklı programda "milli ve manevi değerlerle", "Cumhurbaşkanı'na, İçişleri Bakanı ve Bakanlık yetkililerine hakaret" nedeniyle yaptırım uygulandı.

Ayrıca, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın başvuru dilekçesini dikkate alan RTÜK, "Teke Tek Bilim" programında konuşan Celal Şengör'ün sözlerinin "dini değerlere hakaret" gerekçesiyle yayıncılık ilkelerine aykırı bularak Habertürk'e de idari para cezası verdi.

TGC: RTÜİK İKTİDAR ADINA CEZA DAĞITMAKTAN VAZGEÇMELİDİR

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), RTÜK'ün idari yaptırım uygulamasına ilişkin açıklama yaptı.

"RTÜK bu olumsuz tutumuyla çağdaş ülkeler yanında Türkiye’yi utanç verici duruma düşürmeye devam etmektedir" denilen açıklamada, "RTÜK’ü kararlarında tarafsız davranmaya, Anayasa’ya, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne saygılı olmaya çağırmaya devam ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nden yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

"Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) asıl görevini unutup iktidara yakın olmayan TV kanallarını düzenli olarak cezalandırmayı kendine en önemli hedef seçmiştir. RTÜK, yurttaşların hangi habere erişip hangisine erişemeyeceğine karar vermek istemektedir.

Son olarak RTÜK üyesi Okan Konuralp bugün sosyal medya hesabından açıklama yaparak RTÜK’ün yeni cezalar verdiğini duyurmuştur.

RTÜK iktidarın hoşuna gitmeyen haberler nedeniyle yine Halk TV, Habertürk TV, Tele1 TV, www.tele1.com.tr internet sitesini ve Netflix’i cezalandırmıştır.

Konuralp’in yaptığı açıklamaya göre RTÜK, Medya Mahallesi’ndeki değerlendirmelerin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı küçük düşürdüğü iddiasıyla ve Görkemli Hatıralar Programı’ndaki değerlendirmeler nedeniyle Halk TV’ye para cezası vermiştir.

Tele1 TV’yi Dr. Ekrem Karakaya’nın Konya’da öldürülmesiyle ilgili yayın yasağına uymadığı iddiasıyla, www.tele1.com.tr’yi ise internet üzerinden sağladığı maddi destek iddiasıyla cezalandırmıştır.

Diyanet’in şikayet dilekçesi üzerine Habertürk TV’ye Prof. Dr. Celal Şengör’ün Teke Tek Programı’ndaki ‘Musa Peygamber’ değerlendirmesi nedeniyle para cezası vermiştir. Netflix’i ise Jurassic Word Kretase Kampı adlı animasyon nedeniyle yayını katalogdan çıkartmayla cezalandırmıştır. RTÜK bu olumsuz tutumuyla çağdaş ülkeler yanında Türkiye’yi utanç verici duruma düşürmeye devam etmektedir.

RTÜK kararları demokratik toplum düzeninin gereklerine ve ölçülülük ilkelerine aykırı olmamalıdır. RTÜK’ün görevi yurttaşların haber alma, gerçekleri öğrenme ve bilgilenme hakkını engellemek olmamalıdır. Gazetecilik suç değildir. RTÜK iktidar adına ceza dağıtmaktan vazgeçmelidir. RTÜK’ü kararlarında tarafsız davranmaya, Anayasa’ya, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne saygılı olmaya çağırmaya devam ediyoruz."