Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Acun Ilıcalı'nın dijital film, dizi izleme platformu Exxen'de yayınlanan Hasan Can Kaya'nın 'Konuşanlar' programı nedeniyle, Exxen'e idari para cezası ve katalogdan çıkarma yaptırımı uyguladı. RTÜK ayrıca, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’ın AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik “Diktatör” nitelemesini yayınlaması nedeniyle TELE 1’e para cezası verdi.

RTÜK'ten TELE1, Halk TV ve Exxen'e para cezası

Hasan Can Kaya'nın 'Konuşanlar' programını inceleyen RTÜK, Acun Ilıcalı'nın sahibi olduğu yayıncı EXXEN’e yaptırım kararı aldı.

RTÜK'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, kamuoyunda tartışmalara yol açan program RTÜK toplantısında ele alındı. Programda, 'mizahı aşan ifadelerin bulunduğunu' tespit ettiğini söyleyen RTÜK, yayıncılık ilkelerine aykırı olduğu kanaatine vardı.

Üst Kurul üyeleri, 6112 sayılı Kanunda yer alan, 'Yayın hizmetleri, ….. Toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz.' ve 'Türkçenin, özellikleri ve kuralları bozulmadan doğru, güzel ve anlaşılır şekilde kullanılmasını sağlamak zorundadır; dilin düzeysiz, kaba ve argo kullanımına yer verilemez.' hükümlerinin ihlal edildiği gerekçesiyle Exxen'e idari para cezası ve katalogdan çıkarma yaptırımı uyguladı.

NETFLİX'E PARA CEZASI

Lisanslama süreçleri biten dijital platformları denetleyen RTÜK, son toplantısında Netflix'te yayınlanan İspanyol yapımı bir filmi de ele aldı. Söz konusu filmin 'eşcinselliğin, ensest ilişkilerin ve çiftler arası eş değiştirmenin yoğun olarak işlendiği bir kurgu üzerine inşa edildiğini' belirten Üst Kurul, 'bu durumun toplumun manevi değerlerine ve genel ahlaka aykırı olduğu' gerekçesiyle yapımın yer aldığı Netflix'e idari para cezası ve katalogdan çıkarma cezası verdi.

HALK TV'YE İKİ AYRI YAPTIRIM

Halk TV'nin ilk dosyası 'Açıkça' programına ilişkindi. Programda konuklar arasında geçen 'Bakın hainlik aranıyorsa, ihanet aranıyorsa ihanet burada. Şunu sana sağlayan sana bunu veren bu rejime, Cumhuriyete, üstelik onun anayasasına göre görevlendirildiğin halde o anayasayı ihlal ederek, laiklik ilkesi doğrultusunda görev yapman gerekirken laikliği alaşağı edip her fırsatta onu yok etmeye çalışırken bu ülkenin anayasal düzenine ihanet ediyorsunuz' şeklindeki ifadelerle Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'a yönelik yapılan açıklamalar nedeniyle Halk TV'ye idari para cezası yaptırımı uygulandı.

'İki Yorum' isimli programı da görüşen Üst Kurul, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli hakkında 'eleştiri sınırlarını aşan' açıklamalar yapıldığı gerekçesiyle Halk TV'ye idari para cezası verdi.

TELE1'E DE CEZA

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik 'eleştiri sınırlarını aştığı' belirtilen ifadelerin kullanıldığı iddiasıyla TELE 1'in 'Demokrasi Arenası' programı da Üst Kurul toplantısında yaptırıma uğradı.

CHP'nin RTÜK üyesi Onur Konuralp'ın aktardığına göre, kurul, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’ın Erdoğan’a yönelik “Diktatör” nitelemesini yayınlaması nedeniyle kanala para cezası verdi.

Konuralp, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Oysa, “Diktatör”ü kullanmanın suç olup olmadığı tartışmaları bir yana, Altay’ın sözleri kürsü dokunulmazlığı kapsamındadır" dedi.

Konuralp'ın açıklamaları şöyle:

(DHA)