Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun Deutsche Welle (DW), Euronews ve Amerika’nın Sesi haber sitelerine lisans başvurusu yapması için tanıdığı 72 saatlik süre başladı.

RTÜK'ün yabancı haber sitelerine tanıdığı 72 saatlik süre başladı

RTÜK'ün lisans için yabancı haber sitelerine tanıdığı süre başladı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) internet sitesinde Pazartesi günü yayınlanan tebligatta, Almanya'nın yurt dışına yayın yapan medya kuruluşu Deutsche Welle'nin internet sitesinde yayınlanan video içerikleri gerekçe gösterilerek, lisans başvurusunda bulunması talep edildi.

Tebligatta DW'nin 72 saat içinde lisans başvurusunda bulunması gerektiği, aksi halde mahkeme kararı ile yayınlara erişim engeli getirileceği belirtildi.

RTÜK, yaklaşık bir buçuk hafta önce yabancı yayın kuruluşlarına lisans zorunluluğu getirileceğini açıklamış ancak bu zorunluluğun hangi tarihten itibaren geçerli olacağını bildirmemişti.

DW Türkçe'deki habere göre lisans başvurusu talebi, 2019 yılında yürürlüğe giren bir yönetmeliğe dayanıyor.

Söz konusu yönetmelikle internet üzerinden yayın yapan platformlara RTÜK'ten lisans alma şartı getirilmişti.

Böylece hükümetin, film, video veya radyo içeriği yayınlayan internet platformlarını geniş kapsamlı olarak denetlemesinin yolu açılmıştı. RTÜK üyelerinin çoğunluğu hükümete yakın kişilerden oluşuyor.

KARAR 9 ŞUBAT'TA ALINMIŞTI

RTÜK lisans kararını 9 Şubat'ta yapılan toplantıda almıştı. Ancak karar, tebligatın kurumun internet sitesinde yayınlanmasıyla resmiyet kazandı. 72 saatlik süre de tebligatın RTÜK'ün internet sitesinde ilan edilmesiyle başlamış oldu.

Karardan DW'nin yanı sıra Voice of America (Amerika'nın Sesi) ve Euronews'un Türkçe yayın yapan içerik sağlayıcıları da etkileniyor. DW, Amerika'nın Sesi ve Euronews yetkilileri konuya ilişkin görüşmeleri sürdürüyor.