RTÜK Üst Kurul Uzmanı Akalın'ın, editörlüğünü yaptığı çalıştay kitabında öğrencilerin kaleme aldığı makaleleri kendi imzasıyla yayımladığı iddia edildi. Kendisiyle iletişime geçen öğrenciye ise “Bununla ilgili uğraşma, benim için hiç iyi olmaz” dedi.

RTÜK uzmanından 'intihal' iddiası

SEDA BALMUMCU

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı’nda görev yapan Üst Kurul Uzmanı Ahmet Akalın’ın editörlüğünü yaptığı “Uluslararası 10. Gelecekle İletişim Çalıştayı” kitabında öğrencilerin yazdığı makalelere kendi imzasını attığı iddia edildi.

Kültürel Değerlerin Tanıtımında Medyanın Rolü: Özbekistan Örneği ana temasıyla 7-12 Mayıs tarihleri anasında Özbekistan’ın Taşkent, Semerkant ve Buhara şehirlerinde gerçekleştirilen Uluslararası 10. Gelecekle İletişim Çalıştayı’nda yapılan bildiri sunumları mart ayında raporlaştırıldı.

Çalıştaya katılan ve buna ilişkin bir makale yazan Tatiana Coinac isimli öğrenci, mayıs ayında eline ulaşan raporda kendi yazdığı makalenin Üst Kurul Uzmanı Ahmet Akalın’ın da imzasıyla yayımlandığını gördü. Mayıs ayından bu yana RTÜK’e şikâyet dilekçeleri yazan Coinac, herhangi bir sonuç alamadı.

intihal-uzmani-ogrenci-yazdi-rtuk-ust-kurul-uzmani-kendi-imzasini-atti-615371-1.

ÖZÜR BİLE DİLEMEDİLER

Coinac, kaleme aldığı konu ile ilgili çok az Türkçe kaynak olduğunu, çoğunlukla Rusça kaynaklardan faydalandığını ve Özbekistan’da tanıştığı insanlarla konuşarak bu makaleyi kaleme aldığını söyledi. Coinac, “Türkçe konusunda hatalar yapabiliyorum bu sebeple makalemin editörlüğünü de Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden bir hocam yaptı. Benim Akalın’a gönderdiğim makale ile yayımlanan makale arasında ufak tefek yazım hataları dışında değişiklik yok. Herhangi bir katkısı olmadığı halde, onayım olmadan makaleme kendi imzasını attı. Bu durumu yaşayan tek kişi ben değilim, çalıştaya katılan diğer öğrencilerin çalışmalarına da kendi imzasını atmış. Ben sadece bu hatanın giderilmesini ve özür dilenmesini istiyorum ama onu da yapmadılar” dedi.

‘UĞRAŞIRSAN KÖTÜ OLUR’

Öte yandan çareyi sosyal medyada durumu paylaşmakta bulan Coinac’a Akalın’ın “Bunun senin için problem olmayacağını düşündüm. Uğraşırsan bu benim için kötü olur” mesajı attığı görüldü.

intihal-uzmani-ogrenci-yazdi-rtuk-ust-kurul-uzmani-kendi-imzasini-atti-615372-1.

intihal-uzmani-ogrenci-yazdi-rtuk-ust-kurul-uzmani-kendi-imzasini-atti-615373-1.


DÜZELTME VE CEVAP YAZISI

2.08.2019 tarihinde gazetenizde; *İNTİHAL UZMANI: ÖĞRENCİ YAZDI, RTÜK ÜST KURUL UZMANI KENDİ İMZASINI ATTI” başlıklı haberde Ahmet Akalın hakkında gerçeğe aykırı ve kişilik haklarına saldıran bir haber yayımlanmıştır.

Söz konusu bu haber müvekkilimin şeref ve haysiyetini ihlal edici olup gerçeğe aykırıdır. Şöyle ki;

Gelecekle İletişim Çalıştayları haberde iddia edildiği gibi akademik bir çalışma değildir. İddia sahibi öğrenci, Çalıştayda kendisine müvekkilim tarafından belirlenip verilen konu başlığı ile ilgili çalışmayı gereği gibi ifa etmemiştir. Aksine müvekkilime göndermiş olduğu metin eksik ve atölye çalışmasında dahi yayınlanamayacak niteliktedir. Bu durumu kendisi de bildiği için Çalıştay esnasında diğer katılımcıların çoğu sunum yaptığı halde kendisi herhangi bir sunum da yapmamıştır.

Çalıştay dönüşü Müvekkilim Ahmet Akalın Mayıs 2018'de katılımcılara vermiş olduğu konuları içine alan atölye çalışması niteliğindeki metinlerin hatıra kitabı haline getirilmesi için çalışmalara başlayarak metinlerde düzenlemeler, eklemeler yapmıştır. Bahse konu metinde kaynakçada gösterilen çoğu kaynak müvekkilim tarafından temin edilerek metinde atıf yapılmak sureti ile kullanılmıştır. Metnin abstract kısmı dahil müvekkilimce yazılmış ve çevirisi yaptırılmıştır. Müvekkilim bu metnin ikinci yazarı değil birinci yazarı olabilecek durumda iken katılımcıların ön plana çıkmasını istediğinden kendisini ikinci yazar olarak göstermiştir. Müvekkilim çalışmanın koordinatörü ve editörüdür. Herhangi bir katılımcının metninde ikinci yazar olmakla kendisine sağlayacağı bir menfaat de bulunmamaktadır. Aksine müvekkilim ismini yazmak suretiyle metni yayınlanabilir kılmak üzere yaptığı çok sayıda katkının sorumluluğunu almaktadır.

Çalıştay hatıra kitabının hazırlanma sürecinin her bir aşaması öğrenci Tatiana Coinac'ın da dahil olduğu iletişim grupları vasıtasıyla bilgilendirilmiştir. Ayrıca müvekkilim tüm katılımcılara metinlerin son halini göndermiş ve talep edilen düzeltmelerin kendisine bildirilmesini istemiştir. Bazı katılımcıların düzeltme talepleri olmasına rağmen Tatiana Coinac'tan kitabın basımının gerçekleştiği Mart 2019'a kadar yedi ay içerisinde herhangi bir olumsuz cevap gelmemiştir.

Müvekkilimin bu kadar emeğinin ve fedakârlığının üstüne, bu haber kendisinde şaşkınlık ve üzüntü yaratmıştır. Özellikle haberdeki “... herhangi bir katkısı olmadığı halde...” cümlesi müvekkili çok şaşırtmıştır. Haberde, müvekkilin şahsiyet, itibar ve saygınlığına yönelik gerçek dışı ithamlarda bulunularak, kişilik haklarına ağır saldırıda bulunulmuştur. Tüm katılımcılar, Tatiana Coinac'ı sosyal medya üzerinden eleştirmiş ve bu yalan haber dolayısı ile kınamıştır. Gelen tepkiler üzerine şahıs sosyal medya hesabından yazdığı yazıyı kaldırmıştır. Birçok katılımcı ve çalıştay ile doğrudan veya dolaylı bağlantılı kişiler müvekkilime destek yazıları göndermişler gerek yargı merciinde gerek sosyal mecrada kendisini destekleyeceklerini bildirmişlerdir. Bu haksızlık karşısında kayıtsız kalamayan katılımcılar müvekkilime çeşitli destek yazıları göndermişler ve sosyal medya twitter hesabı üzerinden haberin son derece yanlış olduğunu aktarmışlardır.

İşbu sebeplerle 22.08.2019 tarihinde gazetenizde yayımlanan © “ İNTİHAL UZMANI: ÖĞRENCİ YAZDI, RTÜK ÜST KURUL UZMANI KENDİ İMZASINI ATTI” başlıklı gerçekleri yansıtmayan ve kamuoyunu yanlış bilgilendirici habere hiçbir şekilde itibar edilmemesi gerektiğini ve konu ile ilgili sorumluları kınadığımızı bildirerek bu açıklamanın 5817 sayılı Basın Kanununun 14. maddesine istinaden aynı sayfa ve sütunlarda, aynı puntolarla ve aynı şekilde yayımlanması hususları, yasal haklarımız saklı kalmak kaydı ile rica olunur.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur. 16.09.2019

RTÜK Üst Kurul Uzmanı

Ahmet Akalın Vekili

Av. Başak Burcu BÜLBÜL