RTÜK yandaş kanallara rapor bile düzenlemiyor

BirGün ANKARA

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), iktidara yakın ATV’ye, ‘Esra Erol’da’ programındaki skandal DNA testi görüntülerinin ardından kanala yalnızca reklam gelirlerinin yüzde ikisi oranında para cezası verdi. CHP’li RTÜK üyesi İlhan Taşcı, aynı programda ekranlara yansıyan ve tamamı cezasız kalan ihlallere ilişkin bir rapor hazırladı.

Taşcı, programın son 2 yılını mercek altına alarak elde ettiği sonuçları raporlaştırdı. Taşçı’nın çalışmasına göre, RTÜK’ün yaptırım kararı uygulamak bir yana rapor bile düzenlemediği ihlal örneklerinden birkaçı şöyle:

■ ‘B.’nin Annesinden Büyük İtiraf’ başlığı ile verilen bölümde, stüdyo konuğu olan anne, “B.’nin öz babası aynı zamanda dayısı olan S.N’dir” itirafında bulunur.

■ Başka bir bölümde ise çocuk, 11 yaşında babası bildiği kişinin üvey babası olduğunu öğrenir. 18 yaşında ise dayısının biyolojik öz babası olduğunu öğrenir.

■ “Y’nin 25 günlük bebeğinin babası eski eşi mi yoksa birlikte yaşadığı kişi mi? Son dakika, DNA testinin sonucuna göre, Y. hanımın 25 günlük bebeğinin babası kocası değil birlikte yaşadığı S. Bey” şeklinde anons yapılır.

Örneklerini paylaştığı yayımların yıllardır sürdüğüne dikkat çeken Taşcı, “İki yıldır RTÜK binlerce şikâyete karşın kamuoyunun son olaydaki yoğun tepkisi nedeniyle tek rapor düzenledi ve nazarlık niyetine onu da göstermelik cezayla geçiştirdi” dedi.

RAHATSIZ OLMAYAN YOKTUR

Programda ensest ilişkiden çarpık aile yapısına kadar çok sayıda tartışmalı yayımların yapıldığını belirten Taşcı, şunları söyledi: “Bu yayınları izleyip de rahatsız olmayacak hiç kimse yoktur, buna RTÜK üyeleri de dahil. Bu bir yayıncılık değil ki, toplum içindeki ensest, çarpık ilişkinin meşrulaştırıldığı, sıradanlaştırıldığı bir anlayış. Çözüm noktasında adım atılmıyor çünkü yayıncı Saray’ın, iktidarın sesi.”