İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile görüşmesinin ardından açıklamalarda bulunarak, “ABD ve tüm dünya maksimum baskı politikasının başarısız olduğu sonucuna ulaşmıştır. ABD'nin nükleer anlaşmaya dönmesinin tek yolu yaptırımların kalkmasıdır” dedi.

Ruhani: ABD'nin nükleer anlaşmaya dönmesinin tek yolu yaptırımların kalkmasıdır

Moskova-Tahran ilişkileri ve nükleer anlaşmalar kapsamında İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'u konuk etti.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, nükleer anlaşmalardaki tutumu ve desteği nedeniyle Rusya'ya övgülerde bulunarak başladığı konuşmasını, “"ABD ve tüm dünya maksimum baskı politikasının başarısız olduğu sonucuna ulaşmıştır. ABD'nin nükleer anlaşmaya dönmesinin tek yolu yaptırımların kalkmasıdır" şeklinde sürdürdü.

“TARAFLAR ANLAŞMA SIRASINDA KABUL ETTİKLERİ SÖZLERİNE UYMALIDIR”

AA’nın aktardığına göre, ilişkilerin ve ortamın 2015'teki taahhütlere ve anlaşmaya dönmesini istediklerini aktaran Ruhani, "Taraflar anlaşma sırasında kabul ettikleri sözlerine uymalıdır. Biz ne bundan daha azını kabul ederiz ne de daha fazla fazlasını elde etme peşindeyiz" ifadelerini kullandı.

Rusya ile İran arasındaki iş birliğinin nükleer anlaşmanın canlandırılması ve aktif hale gelmesinde etkili olacağını dile getiren Ruhani, bölgesel iş birliğinin genişletilmesinden yana olduklarının altını çizdi.

Ruhani, ülkesine yönelik silah ambargosunun kalktığına işaret ederek, İran ve Rusya arasındaki askeri konular ve savunma alanlarındaki iş birliğinin genişletilmesi gerektiğini ifade etti.

“SİYONİST REJİMİN BASRA KÖRFEZİNDE YOLUNUN AÇILMASI TEHLİKELİ BİR ADIMDIR”

Körfez'deki bazı ülkelerin İsrail ile ilişkileri normalleştirmesini de eleştiren Ruhani, "İstikrarsızlık oluşturan ve gerginlik üreten bir ülke olan Siyonist rejimin Fars (Basra) Körfezi'nde yolunun açılması tehlikeli bir adımdır" görüşlerini paylaştı.

Ruhani, İran ve Rusya'nın yeni tip koronavirüse karşı ortak aşı üretim bandının kurulmasıyla ilgili adımların hızlandırılmasını istedi.

Lavrov da ilişkilerin derinleştirilmesi ve genişletilmesi noktasında kararlı olduklarını ve güçlü bir iradeye sahip olduklarını belirterek, "Tahran ile Moskova arasındaki teknoloji ve savunma alanlarındaki iş birliğinin geliştirilmesiyle ilgili hiçbir sınırlama yoktur" dedi.

Lavrov, bölgesel ya da askeri konularla ilgili her türlü mutabakatın nükleer anlaşmanın dışında bölge ülkelerinin katılımıyla ele alınabileceğini sözlerine ekledi.