İran Cumhurbaşkanı saldırıyı hangi örgütün gerçekleştirdiğini ve kimlerle bağlantılı olduğunu “çok iyi bildiklerini” söyledi

Ruhani ABD’ye giderken saldırısı için konuştu: Bu saldırıya asla  göz yummayacağız

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Ahvaz kentinde gerçekleştirilen ve 25 kişinin ölümüne yol açan saldırıyı hangi örgütün gerçekleştirdiğini ve kimlerle bağlantılı olduğunu “çok iyi bildiklerini” söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) 73. Genel Kuruluna katılmak üzere ABD’nin New York kentine hareketinden önce Tahran Mehrabad Havalimanı’nda basın toplantısı düzenleyen Ruhani BM toplantısının her ülkenin görüşünü açıklaması için bir fırsat olduğunu dile getirdi. Ruhani, İran’ın da bölgesel ve uluslararası konulardaki görüşlerini aktarma imkanı bulacağını belirtti.

Ziyaretinde Avrupa ve Asya devlet başkanlarıyla görüşmeler yapacağını, Suriye, Irak ve Yemen gibi konularda da dost ülkelerle fikir alışverişinde bulunacaklarını aktaran Ruhani, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarından en az maliyetle çıkabilmek için çaba göstereceklerini ifade etti. Ruhani, bu kapsamda Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’in de 4+1 ülkelerinin dışişleri bakanlarıyla nükleer anlaşmayı görüşeceğini kaydetti.

Huzistan eyaletine bağlı Ahvaz kentindeki silahlı terör saldırısına ilişkin ise Ruhani, saldırıyı hangi örgütün gerçekleştirdiğini ve kimlerle bağlantılı olduğunu “çok iyi bildiklerini”, “İran’ın bu saldırıya asla göz yummayacağını” söyledi. Bu örgütlerin İran-Irak savaşında aynı isimlerle Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin tarafından desteklendiğini İran’a yönelik saldırı düzenlediğini savunan Ruhani, “Bu katliamı gerçekleştirenler, işgalcilerin yolundadır” dedi.
Ruhani, söz konusu örgütlerin İran-Irak savaşında Irak’ta kaldığını belirterek, şunları kaydetti:

“Saddam hayattayken ona çalışıyorlardı. Ancak Saddam öldükten sonra başka bir devlete çalışmaya başladılar. Körfez’deki bir devlet onları maddi, askeri ve siyasi olarak desteklemekte ve kollamaktadır.”

Elçiler Dışişleri’ne çağrıldı
Tahran yönetimi, dün Birleşik Arap Emirlikleri maslahatgüzarını Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı. Resmi televizyonun haberine göre, maslahatgüzar Ahvaz’daki saldırının ardından yaptığı yorum nedeniyle bakanlığa davet edildi. Hollanda ve Danimarka büyükelçileri ile İngiltere’nin Tahran Büyükelçi vekili de Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Resmi açıklamada, Hollanda ve Danimarka’nın Ahvaz saldırısını gerçekleştiren örgüt üyelerine ikamet izni verdiği belirtildi. El Ahvaziye adlı örgütün Londra’da yayın yapan bir televizyon kanalında saldırının sorumluluğunu üstlenmesi, İngiltere’ye karşı tepkiye yol açtı. Tahran yönetimi, Hollanda, Danimarka ve İngiltere’ye İran’ın şiddetli protestosunu iletti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, “Bu terörist grubun üyelerinin Avrupa topraklarında suç işlemedikleri sürece AB terör listesine dahil edilmemeleri kabul edilemez” dedi.

Tahran yönetimi, ayrıca ABD’yi hedef alan yeni bir açıklama yaptı. Tahran’da düzenlenen askeri geçit töreninde kürsüye çıkan Devlet Başkanı Hasan Ruhani, Washington yönetiminin İran’da kaos çıkarmak istediğini ancak başarılı olamayacağını söyledi. Ruhani, ABD’nin desteğini alan Suudi Arabistan ve müttefiklerinin İran’daki saldırının arkasındaki güçler olduğunu da sözlerine ekledi. İran liderine göre, Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkeleri İran sınırları içerisindeki ‘terör’ organizasyonlarını finanse ediyor.

Devrim Muhafızları kanlı saldırının ardından ‘unutulmaz ve ölümcül’ bir intikam alınacağını duyurdu.