İran'ın IMF üyesi bire ülke olduğunu hatırlatan Ruhani, yönetimin üyeler arasında "ayrımcılık" yapılmaması gerektiğini ifade etti

Ruhani'den IMF'ye: Ülkeler arasında ayrımcılık yapılmamalı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Uluslararası Para Fonu IMF’i eleştirdi ve ayrımcılık yapmaması gerektiğini söyledi. Ruhani, IMF’in İran’ın koronavirüs salgınıyla mücadele için talep ettiği 5 milyar dolarlık acil yardım fonunu halen onaylamamasını eleştirdi.

Ruhani, televizyondan yayınlanan kabine toplantısında yaptığı konuşmada, “Uluslararası organizasyonları görevlerini yerine getirmeleri konusunda uyarıyorum. Biz IMF’in üyesiyiz. Borç verme konusunda bir ayrımcılık olmamalı” dedi.

Konuya ilişkin daha önce açıklama yapan bir IMF yetkilisi, örgütün İranlı yetkililerle İran’ın ihtiyaçları konusunda görüşmeler yaptığını söylemişti.

İran’da bugüne dek açıklanan resmi rakamlara göre ülkede 62 bin 589 kişide koronavirüs tespit edilirken 4 bin3 kişi de hayatını kaybetti.

Salgın, hali hazırda ABD’nin uyguladığı ambargolar nedeniyle sıkıntılar yaşayan İran ekonomisini daha da zora soktu.

ABD’nin ambargolarını da eleştiren İran Cumhurbaşkanı Ruhani, “Amerika’nın İran’a uyguladığı yaptırımlar, ekonomik ve tıbbi açıdan bir terördür. Amerikalılar tüm uluslararası kuralları ihlal ediyorlar” dedi.

Amerikalı yetkililer bu eleştirilere, İran’a yönelik ambargoların ilaçları kapsamadığını ve Washington’un bu konuda Tahran yönetimine yardım teklifinde bulunduğunu söyleyerek yanıt veriyorlar.