Ruhani ve Erdoğan’dan  ‘toprak bütünlüğü’ mesajı

Resmi ziyaret için Tahran’da bulunan Cumhurbaşkanı AKP Lideri Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani yaptıkları görüşme sonrası, bağımsızlık referandumu kararına karşı oldukları Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) ve Suriye’ye ‘toprak bütünlüğünden yanayız’ mesaj verdi.

Erdoğan: Mossad ile masaya oturdu
Ortak basın toplantısı düzenleyen iki liderden Erdoğan, “Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin gayri meşru referandumunu tanımadığımızı zaten ifade ettik. 350 km sınırla kuzeyde Türkiye, doğusunda İran, güneyinde merkezi yönetim, batısında Suriye. Kuzey Irak neyin referandumunu yapıyor? Ve kendisini İsrail’den başka tanıyan bir dünya ülkesi yok. Ve Mossad ile masaya oturarak verilen karar meşru olamaz, gayri meşrudur” dedi.

Adımlar ağırlaşacak
“Böyle bir adımı atmak inanıyorum ki Kuzey Irak yerel yönetimini yalnızlığa mahkûm edecektir” diyen Erdoğan şöyle devam etti; “İran ve Türkiye olarak bu konudaki kararlığımız bellidir. Irak’taki muhatabımız merkezi yönetimdir ve bu referandumu da kesinlikle gayrimeşru olarak telakki ediyoruz. Attığımız adımlar var. Gerek İran’ın, gerek Türkiye’nin, gerek merkezi yönetimin. Ama bundan sonra ağırlaştırılacak atılacak adımlar var. Aynı şekilde Suriye’de üçlü mekanizma var. Orada da İran, Türkiye, Suriye olarak Astana sürecini işletiyoruz. Burada da çatışmasızlık bölgesini çok çok önemsiyoruz. Bu süreç içerisinde ilgili bakanlarımız gerek silahlı kuvvetlerimiz, gerekse bu konuyla ilgili istihbarat örgütlerimiz bölgede çalışmalarını yapmaktadır.”

Ruhani: Yanlış karar telafi edilmeli
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise, “En temel amacımız bölgedeki barış, istikrar ve güvenliği hâkim kılmaktır. Daha fazla işbirliğini sağlamaktır. İran, Irak ve Türkiye arasında üçlü işbirliğine ihtiyaç duyulmaktadır” yorumunu yaptı.

IKBY’nin yanlış karar aldığını savunan Ruhani, şöyle devam etti; “Etnik ve mezhebi ayrımcılıkları artırmak bazı yabancıların buradaki planlarıdır. Bu şekilde bölgeyi ayırmayı çalışıyorlar. İki ülke de bu davranışları kabul etmiyor. İki ülkenin de temel amacı parçalanmamış Irak ve Suriye’dir. Irak Kürdistanı’nın halkı bizim kardeşlerimizler. Burada bulunan bazı kişiler yanlış kararlar aldılar. Bu yanlış kararları bir an önce telafi etmek zorundalar. Acil girişimlerde bulunmalıyız. Terörizmle mücadele etmek iki ülkenin temel amaçlarının başında gelir. İki ülke de terörle mücadele edecektir. İster DAİŞ ister PKK... Bölgedeki gaddarca davranış ve eylemlere izin verilmeyecektir.”


Milli parayla ticaret
Önemli kararlar aldıklarını da açıklayan Ruhani, “İki ülke ticareti milli para birimi ile yapacak. Bankacılık alanında alınan kararlar inşallah ünümüzdeki hafta sonuna kadar hayata geçecek. İki ülke arasında seyahatleri kolaylaştırmak ve ürün ticaretini arttırmak için çalışmalar yapılacak. Bunun için üç gümrük kapısını 24 saat çalıştırma kararı aldık. İkisi hemen faaliyete geçecek, üçüncüsü teknik çalışmaların ardından başlayacak” dedi.