Ruhi Su, aşk demek, eşitlik ve özgürlük demek

ORHAN AYDIN

Ruhi Su benim için aşk demek, eşitlik demek, özgürlük demek, bağımsızlık demek, yurt sevgisi demek. Neden? Çünkü bu coğrafyanın ağacını, kuşunu, suyunu ve bütün bunları yaşatmak için mücadele eden bazı insanları, o insanların hayata olan sevdalarını türkülerle bize taşımış olan, beraberliğin, birlikteliğin dayanışmanın sevinçli bir sofra olduğunu bize anlatan bir ozandır Ruhi Su. Ruhi Su, önemli bir derlemecidir. Geleneksel halk müziğinin çok önemli bir damarına sızmış, insanla beraber olmuş, yanyana gelmiş, onunla beraber olmuş, ona dokunabilmiş ve onun ezgilerini bize taşımış ve bizimle tüm bunları tanıştırmış. Ve bunu zalimlerin yok saydığı bir seste, opera eğitimiyle beraber başka bir yerden bir estetik boyutta sunmuş bizlere. Ve bıraktığı şeyleri yalnızca bize değil dünya insanlığına da bırakmış.

ruhi-su-ask-demek-esitlik-ve-ozgurluk-demek-512742-1.

Ruhi Su Dostlar Korosu’yla(RSDK) cumartesi akşamı birlikte aynı sahnede olmak dostların arasında olmak olacak. Dostların arasında da güzel bir anma gerçekleştireceğimize inanıyorum. Sonucu birlikte göreceğiz ama aslolan şudur ki; ülkenin içerisinden geçtiği şu karanlık dönemde inadına Ruhi Su gibi bir ustayı, yaratıcıyı anmak, hem de kendi sözleriyle kendi türküleriyle anmak, geleceğe de kalacaktır. RSDK’yı ve yaratcılarını başta Ruhi babayı ve Sümeyra’yı alkışlamak gerekiyor. Bıraktıkları her şeyin yaşadığını ve yaşatıldığını görüyoruz. Ruhi Su Dostlar Korosu’nun esas fonksiyonu bıraktıklarını yarattıklarını yaşatmak. Bunu fazlasıyla da yapıyor bu koro. Cumartesi akşamı bu anlamıyla şenlikli olacak; her şeye inat.

***

Şişli'de anılacak

Türk müziğinin en önemli isimlerinden, 20 Eylül 1985 tarihinde hayatını kaybeden Ruhi Su, ölümünün 33. yılında anılacak. Şişli Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi’nde 22 Eylül Cumartesi akşamı gerçekleşecek konserde Ruhi Su Dostlar Korosu, Muammer Ketencoğlu ve Tuncer Tercan konserleri olacak. Saat 20.00’de başlayacak etkinliğin sanat yönetmeni ise Emin İgüs olacak.