ORÇEV üyeleri, Fatsa’da siyanürlü altın arayan şirketin ruhsat süresinin dolmasına rağmen çalışmalara devam etmesine tepki gösterdi.

Ruhsat süresi doldu ama hâlâ altın arıyor

Volkan ATEŞ

Ordu Çevre Derneği (ORÇEV), Fatsa’da siyanürle altın ayrıştırma işletmeciliği yapan Altıntepe Maden şirketinin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) İzin ve Denetleme Genel Müdürlüğü’nden aldığı Geçici Faaliyet Belgesi izninin 9 Ekim’de sona erdiğini açıkladı.

Dernek, alınan süre dolmasına rağmen denetleme yapılıp yapılmadığı, yasal yaptırım uygulayıp uygulanmadığını sordu.

ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, çalışma süresinin dolmasıyla ilgili daha önce gerekli başvurularda bulunduklarını söyledi. Geçici belgeye göre, şirketin şuan hiçbir faaliyet yapmaması gerektiğini ifade eden Gönül, “Fakat şirketin çalıştığını biliyoruz. Çalışmasına izin verenler de denetim yapmayanlar da suç işlemeye devam etmekteler. Yasal yollardan hesap soracağız. Her zaman dediğimiz gibi, fiili mücadele şart” dedi.

KEYFİ DAVRANIYOR

ORÇEV Yönetim Kurulu Üyesi ve Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Coşkun Özbucak ise şirketin kağıt üzerindeki yükümlülüklerini yerine getirmediğini dile getirdi. Bu keyfi uygulamaları Kazdağları ve Artvin’de de gördüklerini söyleyen Özbucak, “Maden şirketleri yanında Korgan Çiftlik’te olduğu gibi HES şirketleri, taş ocak şirketlerine kadar yaşam alanlarını ve doğayı yok eden çalışmaların hepsinde görüyoruz. Toprağına, suyuna sahip çıkanların sesi yükseliyor. Yapılması gereken toprağımıza, suyumuza, ormanımıza, tarım alanlarımıza yapılan saldırıları engellemeye yönelik mücadeleyi büyütmektir. Bugün Fatsa’daki siyanürle altın ayrıştırması yapan şirketin keyfiyetine karşı da hukuksal ve fiili mücadeleyi büyütmek zorundayız” diye belirtti.