CHP’li Bulut, Pralym ilacının ruhsatsız olarak piyasaya sürüldüğü yönündeki iddiaları Bakan Koca’ya sordu.

Ruhsatsız ilaçlar piyasada iddiası

Buse İlkin YERLİ

CHP Adana Milletvekili ​​​​​​​​​Burhanettin Bulut, Meclis Başkanlığı’na Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi. Önergesinde Folotyn isimli kanser ilacının İran’da Pralym adıyla jeneriğinin (eşdeğer) üretildiğini kaydeden Bulut, ilacın İran’da ruhsatının olmadığını da belirtti.

Pralym’in, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun (TİTCK) yurtdışı ilaç listesine eklendiği ve iki ayrı firma tarafından Türkiye’ye getirildiğinin iddia edildiğini hatırlatan Bulut, Sağlık Bakanı Koca’ya şu soruları yöneltti: "Son 5 yılda İran’dan gelen hangi ilaçlar, hangi tarihlere TİTCK’nin yurt dışı ilaç listesine eklenmiş/çıkarılmıştır? İran’dan getirilen Pralym’in üzerinde ihtiyati tedbir karar olduğu doğru mudur? İran üretimi Pralym hangi yıllarda, hangi firmalar tarafından Türkiye’ye getirilmiştir? İran’da, Pralym’in ruhsat almadığı iddiası doğru mudur? İddia doğruysa ruhsatsız bir ilaç Türkiye’ye nasıl getirilmiştir? İran üzerinden kaç kutu Pralym hangi tarihlerde getirilmiştir? Bu ilaçlara ne kadar para ödenmiştir? İran’dan gelen ilaçlar herhangi bir analize tabi tutulmuş mudur? İran menşeli ilaç kullanan hastalardan herhangi bir şikâyet söz konusu olmuş mudur? Şu anda İbn-i Sina Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi’nde Pralym adlı ilaç veya İran menşeli herhangi bir ilaç bulunmakta mıdır? İran menşeli ithal ilaçlarda 'Yurt Dışı İlaç Temin Ve Kullanım Kılavuzu' kurallarına uyulmuş mudur?"

Burhanettin Bulut, CHP Adana MilletvekiliBurhanettin Bulut, CHP Adana Milletvekili

BAKANLIK SESSİZ

Konuya ilişkin BirGün’e konuşan Burhanettin Bulut, şunları söyledi: “Sosyal Güvenlik Kurumu, Sağlık Bakanlığı şeffaf olması gereken devlet kurumları. Özel bir şirket olsa daha şeffaf olur, en azından bir denetleyeni olur. Şu anda ne yolsuzluğu ne de suiistimalleri öğrenemiyoruz. Ancak yazılı ya da görsel basında haber olduğunda açıklama yapmaya tenezzül ediyorlar. Sahte ilaç 2018 yılından bu yana Bakanlık tarafından biliniyor ama Sağlık Bakanı 3 yıl boyunca tek bir açıklama yapmadı.”