Google Play Store
App Store

Savaş yaptırımları nedeniyle Rus altınının yeni rotası BAE olurken bu ülkeyi Çin ve Türkiye izledi. Maliye Bakanlığı iddialar karşısında sessizliğini korudu.

Rus altını Türkiye ve BAE’ye akıyor
Fotoğraf: Depo Photos

Dış Haberler Servisi

Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülke, savaş nedeniyle bugüne kadar Rusya Merkez Bankası'nın 200 milyar avronun üzerinde varlığını dondururken Rus altınının Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Çin ve Türkiye’ye aktığı ileri sürüldü. Rus gümrük kayıtlarına göre BAE, Rusya’ya uygulanan yaptırımlar döneminde Rus altını için önemli bir ticaret merkezi haline geldi. Bu ülkeyi ise Çin ve Türkiye izliyor.

Reuters’ın haberine göre, Ukrayna savaşının başlamasından bu yana geçen bir yıl içinde yaklaşık bin altın sevkiyatının ayrıntılarını içeren kayıtlar, BAE’nin 4,3 milyar dolar değerinde 75,7 ton Rus altını ithal ettiğini gösteriyor.

Çin ve Türkiye, 24 Şubat 2022 ile 3 Mart 2023 tarihleri arasında yaklaşık 20’şer ton ithalatla bir sonraki en büyük varış noktaları oldu. Üç ülke, bu döneme ait gümrük verilerindeki Rus altın ihracatının yüzde 99,8’ini oluşturuyor.

UKRAYNA SAVAŞI ETKİSİ

Ukrayna’daki çatışmaların başlamasından sonraki günlerde birçok çokuluslu banka, lojistik sağlayıcı ve değerli metal rafinerisi, genellikle altın ticareti ve depolama merkezi olan Londra’ya sevk edilen Rus altınını işlemeyi bıraktı.

Londra Külçe Piyasası Birliği, 7 Mart 2022’den itibaren üretilen Rus külçelerini yasakladı. Ayrıca ağustos ayı sonuna kadar İngiltere, Avrupa Birliği, İsviçre, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Japonya Rus külçelerinin ithalatını yasakladı.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nde altın tedarik uzmanı olan Louis Marechal, Rus altınının eritilip yeniden şekillendirildikten sonra menşei gizlenerek ABD ve Avrupa pazarlarına geri dönme ihtimali bulunduğunu söyledi.

WASHINGTON'DAN UYARI

Rusya’yı daha da izole etmek isteyen Washington, aralarında BAE ve Türkiye’nin de bulunduğu ülkeleri, ABD yaptırımlarına tabi kuruluşlarla iş yapmaları halinde G7 pazarlarına erişimlerini kaybedebilecekleri konusunda uyarmıştı.

Rusya’nın Çin’e yaptığı altın sevkiyatlarının çoğu ise Hong Kong’a gitti. Çin Dışişleri Bakanlığı, ülkenin Rusya ile işbirliğinin “Herhangi bir üçüncü tarafın kesinti veya zorlamasından uzak olacağını” söyledi.

MALİYE BAKANLIĞI SESSİZ

Türkiye Maliye Bakanlığı da Reuters’ın yorum taleplerine yanıt vermedi. Aynı şekilde Rus hükümeti, gümrük idaresi ve merkez bankası da altın ihracatıyla ilgili yorum taleplerini yanıtsız bıraktı.