Rus aşısında da aracı iddiası

Mustafa M. Bildircin

Sputnik V aşısının Türkiye’de üretimine ilişkin Türkiye ve Rusya arasında imzalanan sözleşmenin detayları Meclis gündemine taşındı. CHP’li Murat Emir, Rus aşısında aracı firma kullanıldığını iddia etti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi sunan Emir, sözleşmeyi imzalayan VisCoran firmasının sahibi Öztürk Oran’ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a olan yakınlığına dikkati çekti.

Emir, iktidara yakın olduğunu söylediği firmanın, aşıyı başka bir firmanın fabrikasında ürettireceğini ve yalnızca aracılık yaparak milyon dolarlar kazanacağını ifade etti. Sözleşmenin 16 Ağustos 2020’de imzalandığını, açıklamanın ise 23 Ocak 2021’de yapıldığını belirten Emir, “Açıklama için bu kadar beklenmiş olması, aynı zamanda bu zamana kadar Türk makamlarınca bir açıklama yapılmamış olması şüpheleri daha da artırmakta” diye konuştu.


ERDOĞAN’A YAKIN İSİM

VisCoran firması sahibi Öztürk Oran’ın, İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı olduğunu ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetimi Kurulu üyeleri arasında yer aldığını dile getiren Emir, firmaya ilişkin şu bilgileri verdi:

“Fabrikalarının teknik özelliklerine bakıldığında söz konusu firmanın aşı üretme yeterliliğini gösteren GMP belgesine sahip olmadığı anlaşılmakta. Oran’ın da yakın çevresine yaptığı değerlendirmelerde, ‘Aşıyı biz kendi fabrikamızda üretemeyeceğiz. Türkiye’de bu konuda çalışan ve GMP belgesine sahip olan firmalardan biriyle anlaşacağız’ gibi ifadeler kullandığı belirtilmekte. Türkiye’de GMP belgesine ve aşı üretebilme kapasitesine sahip beşten fazla firma bulunmasına karşın Rusya’nın neden GMP belgesi bulunmayan VisCoran firmasını seçtiği sorgulanması gereken bir durum.”

***

Kamu bankası kredisi peşindeler

Emir, aşı üretimi için VisCoran firmasının görüşme yaptığı firmalardan birinin de aynı zamanda Ziraat Bankası’nın iştiraki konumunda olan Onko İlaç olduğu iddialarını da dile getirdi: “Söz konusu görüşmelere başlanmış olması, ‘Sputnik V aşısının üretimi için sözleşme imzalayan firmanın kamu bankasından kredi kullanacağı’ yönündeki iddialarımızı da doğrular nitelikte.”