ABD’nin Doğu Avrupa, Baltıklar ve Karadeniz’deki çevreleme hamlesine Rusya’dan yanıt Güney Amerika’dan geldi. Ortega, Rus ordusunun Nikaragua’da bulunmasına izin verdi. Kremlin’in ‘rutin’ dediği bu adımın sembolik önemi büyük.

Rus askeri ABD’nin ‘arka bahçe’sinde!
Fotoğraf: Depo Photos

Dış Haberler

ABD ile Rusya arasında Ukrayna savaşı nedeniyle yaşanan ekonomik, siyasi ve askeri gerginliğin bir ayağı da Güney Amerika. ABD, NATO ve Ukrayna savaşı üzerinden Rusya’yı çevrelerken Moskova ilk yanıtı Washington’ın “arka bahçesi”nden verdi. Moskova yönetimi Washington’un Kuzey ve Doğu Avrupa, Baltıklar, Kafkasya ve Karadeniz’deki kuşatmasına karşı Güney Amerika’da atağa geçti.

Son yıllarda başta Venezuela, Nikaragua, Bolivya ve Küba olmak üzere bölgedeki ekonomik, siyasi ve askeri ilişkilerini geliştiren Rusya, Güney Amerika ülkeleri üzerinden kıtadaki etkinliğini artırmaya çalışıyor. 24 Şubat’ta başlayan savaşta Moskova’dan yana tavır alan Orta ve Güney Amerika ülkeleri Venezuela ve Küba ile ilişkiler güçlendirilirken Rusya, Nikaragua üzerinden bölgeye askeri adımını atacak.

RUS ASKERLERİNE İZİN

Orta Amerika ülkelerinden Nikaragua'da, Rus birliklerine, uçaklarına ve gemilerine eğitim veya acil müdahale amacıyla faaliyet gösterme yetkisi verildi. Solcu Devlet Başkanı Daniel Ortega yönetiminin önceki gün onayladığı kararnameye göre yabancı birliklerin, gemilerin ve uçakların acil durumlarda veya doğal afetlerde ülkede faaliyet yürütmesine izin verildi. Listeye ilk kez Rusya da eklendi. Eğitim ve tecrübe paylaşımı amacıyla küçük Rus birlikleri ülkede konuşlanabilecek. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova yaptığı açıklamada, söz konusu durumun “sansasyon” değil "rutin" olduğunu söyledi. Zakharova birçok ülkenin askerine izin verdiğini ve yılda iki kez gerçekleşen bir prosedür olduğunu ifade etti. Zakharova açıklamasında yabancı ülkelerin Nikaragua'nın içişlerine karışma girişimlerini şiddetle kınadıklarını kaydederek ABD’ye mesaj da gönderdi.

Kararname Venezuela, Honduras, Guatemala, Dominik Cumhuriyeti, Küba, Meksika, El Salvador ve ABD'nin varlığına da izin veriyor.

GÜNEY'E ÇIKARMA

Moskova, bölgede Küba, Nikaragua, Bolivya ve Venezuela ile uzun süredir devam eden bağlarını genişletirken diğer bölge ülkeleriyle de yakın ilişkiler kurma peşinde. Moskova, Latin Amerika’daki yakın ilişkilerini, silah satışları, ticaret veya enerji anlaşmaları üzerine kuruyor. Rusya beş yıl önce de Managua’nın güneyinde uydu istasyonu kurmuştu. 7 Nisan 2017’de açılan istasyonun bölge ya da ABD üzerinde casusluk amacı taşıdığı iddiaları her iki ülke tarafından reddedilmişti. Moskova 2008'deki Osetya savaşından sonra Karayipler ve Venezuela'ya ‘liman ziyareti adına’ gemiler göndermeye başladı. Ayrıca uzun menzilli bombardıman uçakları uçurdu. Artan bağlar dolayısıyla Gürcistan, Suriye, Kırım ve Ukrayna gibi Rusya için önemli meselelerde Bolivya, Küba, Nikaragua ve Venezuela gibi ülkeler Moskova’dan yana tavır aldı.

ABD RAHATSIZ

Rusya'nın diplomatik ve askeri varlığı Güney ve Orta Amerika'da giderek artıyor. Ancak Rus askeri varlığı her ne kadar Güney Amerika'da büyük bir tehdit oluşturmuyor olsa da ABD bundan bir hayli rahatsız. ABD, Moskova’nın Orta ve Güney Amerika'daki kazanımlarını, “arka bahçesi”ne müdahale olarak görüyor. Kıta genelindeki solcu, sosyalist liderleri hedef alan ABD yönetimi, bu ülkelerin kendi kontrolünden çıkmaması için her türlü yola başvutuyor. Buna Venzuela, Honduras, Brezilya gibi ülkelerde görüldüğü üzere fiili müdahaleler de dahil.