Rusya, Ukrayna'ya askeri operasyon başlattı. Ukrayna, "Tam teşekküllü işgal başladı" açıklamasında bulundu. Putin'in Donbas'a harekat emri vermesi sonrası ABD Başkanı Biden, "ABD ve müttefikleri birlik ve kararlılıkla karşılık verecektir" diye konuştu. Batı ülkelerinden peş peşe kınama ve yaptırım mesajları geldi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ülke çapında sıkıyönetim ilan etti. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Ukrayna'ya asker gönderme planımız yok" dedi. AFP, Rus birliklerinin Kiev bölgesine kuzeyden giriş yaptığını duyurdu. İşte dakika dakika son gelişmeler...

Rus birlikleri Ukrayna'da ilerliyor; dünya alarmda

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a yönelik askeri operasyon başlattıklarını duyurdu ve Ukrayna ordusuna silahlarını bırakıp evlerine gitmelerini söyledi.

Rusya devlet televizyonunda yayınlanan özel bir televizyon konuşmasında Putin, "Rusya'nın modern Ukrayna'dan kaynaklanan tehditlere karşı kendisini savunmaktan başka çaresi kalmadığını" söyledi.

Putin, "Rusya'nın NATO'nun genişletilmemesi konusunda bir uzlaşmaya varma girişimleri boşa çıkarıldı. İttifakın genişlemesiyle birlikte durum daha tehlikeli hale geliyor. Artık buna sessiz kalamayız" ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Joe Biden, gelişmeleri Beyaz Saray'dan takip ettiğini belirterek, "Rusya'nın karşılaşacağı sonuçları perşembe günü açıklayacağım" açıklaması yaptı. Biden, bu sonuçlar için NATO ile işbirliği içinde hareket edeceğini söyledi.

ABD Başkanı, "Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımın tek sorumlusu Rusya'dır. ABD ve müttefikleri birlik ve kararlılıkla karşılık verecektir" dedi.

NATO ise konuyla ilgili olarak Cuma günü (yarın) zirve düzenleyecek. Zirve, video konferans şeklinde gerçekleştirilecek.

CANLI | 24 ŞUBAT GELİŞMELERİ

01:15 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, ülke çapında genel seferberlik ilan edilen kararnameyi imzaladı

Ukrayna Devlet Başkanlığı'ndan paylaşılan kararnameye göre, yürürlüğe girdiğinden itibaren seferberlik 90 günü kapsayacak.

Seferberlik kararının, Rusya'nın askeri harekatı nedeniyle ülkenin savunmasını güçlendirmek için Ulusal Savunma ve Güvenlik Konseyi'nin önerisi kapsamında alındığı belirtildi.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı, seferberlik kapsamında, kaç kişinin silah altına alınacağını belirleyecek.


00:46 Ukrayna'da 18-60 yaş arasındaki erkeklerin ülkeden ayrılmasına izin verilmeyecek

Lviv Gümrük Başkanı Daniil Menshikov, 18-60 yaş arası erkeklerin Ukrayna'dan ayrılmasına izin verilmeyeceğini açıkladı.

Ülkenin batısında Polonya sınırında yer alan Lviv kentinin Gümrük Başkanı Daniil Menshikov yaptığı açıklamada, ülkede ilan edilen sıkıyönetim kurallarını hatırlatarak, “Sıkıyönetim nedeniyle 18-60 yaş arası erkeklerin ülkemiz dışına çıkmasına izin verilmeyecektir. Lütfen panik yapmayın ve izinsiz sınırları geçmeyin” dedi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı ve Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonrasında eli silah tutan tüm Ukrayna vatandaşlarına silah dağıtılacağını duyurmuştu.


23:52 Ukrayna Kiev bölgesindeki Hostomel havaalanını Rus güçlerinden geri aldıklarını açıkladı.


23:50 Rusya Devlet Başkanı Putin ile Fransa Cumhurbaşkanı Macron telefonda görüştü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, telefonda Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesini konuştu.

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre Putin, Ukrayna'ya gerçekleştirdikleri askeri operasyon konusunda Macron’a bilgi verdi.

Görüşmenin “ciddi ve açık” bir havada geçtiğine işaret edilen açıklamada, “Putin, özel bir askeri harekatın yapılmasına ilişkin nedenleri ve koşulları kapsamlı bir şekilde açıkladı.” ifadesine yer verildi.


23:13 Ukrayna, Rusya'nın müdahalesinde 57 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı

Ukrayna Sağlık Bakanı Oleh Lyashko, Rusya'nın Ukrayna’ya düzenlediği saldırının ilk gününde 57 kişinin hayatının kaybettiğini, 169 kişinin ise yaralandığını açıkladı.

Lyashko açıklamasında, hayatını kaybedenlerden kaçının asker veya sivil olduğuna ilişkin ise bilgi vermedi.


canli-rus-birlikleri-ukrayna-da-ilerliyor-dunya-alarmda-984693-1.

23:10 Ukrayna'nın Moskova Büyükelçiliği'ndeki çalışanların tahliyesine başlandı

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya ile diplomatik ilişkilerini kesme kararı alarak, Ukrayna’nın Moskova Büyükelçiliğindeki çalışanların tahliyesine başladığını bildirdi.


23:00 ABD yönetimi, Rusya'nın Amerikalı diplomatı sınır dışı etmesine karşılık Rusya'nın Washington Büyükelçiliği Müsteşarı'nı sınır dışı etme kararı aldı.

ABD Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkili, gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya'nın, ay başında ABD'nin Moskova Büyükelçi Yardımcısı Bart Gorman'ı sınır dışı etmesine karşılık verdiklerini duyurdu.

Rusya'nın Washington Büyükelçiliğinde "2 numaralı isim" konumundaki Büyükelçilik Müsteşarı Sergey Trepelkov'u sınır dışı edeceklerini kaydeden yetkili, bu kararın, Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri operasyon ile ilişkili olmadığını da sözlerine ekledi.


22:14 Pentagon, ABD Başkanı Biden'ın talimatı üzerine 7 bin ek askeri Avrupa'ya konuşlandıracaklarını açıkladı.


22:04 Kanada, Rusya'ya karşı yaptırımları artırdı, ihracat izinlerini iptal etti

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Kanada'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları nedeniyle Rusya'ya karşı yeni yaptırımları duyurarak, 58 Rus kişi ve kuruluşa para cezası kesileceğini ve söz konusu kişi ve kuruluşların tüm ihracat izinlerinin durdurulacağını açıkladı.

Yaptırım listesine alınanlar arasında Rusya Savunma Bakanı, Maliye Bakanı ve Adalet Bakanı da dahil olmak üzere Rusya Güvenlik Konseyi üyelerinin, Rus seçkinleri ve aile üyeleri, Wagner Grubu ve büyük Rus bankalarının yer aldığını ifade edildi.

Trudeau hükümeti, Rusya’nın saldırılarından etkilenenler için acil seyahat belgeleri yayınladıklarını ve Kanada'ya gelmek isteyen Ukraynalılar için göçmenlik başvurularına öncelik verileceğini aktardı. Hükümet ayrıca, Kanada'da veya yurtdışında Ukrayna ile ilgili acil göçmenlik soruları olan herkes için yeni bir özel telefon hattı uygulaması başlatılacağını açıkladı.


canli-rus-birlikleri-ukrayna-da-ilerliyor-dunya-alarmda-984679-1.

21:44 Biden Rusya'ya yönelik yeni yaptırım kararlarını açıkladı

Rusya'ya yeni yaptırım kararlarını açıklayan ABD Başkanı Biden, 1 trilyon dolardan fazla varlığa sahip dört Rus bankasına daha yaptırım uygulanacağını ve ABD'deki varlıklarının dondurulacağını söyledi. Biden, "Rus elitleri ve ailelerine de yaptırım uygulanacak" ifadelerini kullandı.

Biden Rusya'nın dolar, avro, pound ve yen üzerinde işlem yapmasını kısıtlayacaklarını bildirdi.

Biden ayrıca ABD'nin Almanya'ya daha fazla asker de göndereceğini ve gerektiği takdirde NATO'nun kolektif savunma maddesi olan 5. maddenin de gerekliliklerini yerine getireceklerini bildirdi.

Biden, Putin ile görüşme niyetinde olmadığını da sözlerine ekledi.


21:11 Rus borsasında sabah seansı iptal edildi

Rus borsasındaki ve rublesindeki değer kayıplarının ardından, Moskova Borsası yarınki sabah seansının iptal edildiğini duyurdu.

Moskova Borsasından yapılan açıklamada, piyasalarda önemli miktarda dalgalanmalar yaşandığı belirtildi.

Yatırımcılara duygusal tepkiler verilmemesi tavsiyesinin yer aldığı açıklamada, "Tecrübe, acele yapılan işlemlerin yatırımlarda olumsuz sonuçlar yaratabileceğini gösterir." ifadesi kullanıldı.

Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı askeri harekatın ardından Moskova Borsası yüzde 33'ten fazla değer kaybederek 2.058 puana geriledi.


21:06 Biden: Yıkıcı yaptırımlarımız olacak

ABD Başkanı Biden, Beyaz Saray Durum Odasında ulusal güvenlik ekibiyle bir araya geldi. Görüşmede, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi sonrası bölgede yaşanan son gelişmeler ele alındı. Biden, G7 toplantısı sonrası yaptığı açıklamada "Yıkıcı yaptırımlarımız olacak. Rusya'ya karşı Ukrayna'nın cesur insanlarının yanındayız" dedi.


20:55 Rusya Savunma Bakanlığı: Rus hava indirme ve baskın birlikleri Kırım üzerinden Herson’a girdi


20:34 Rus güçleri, Hostomel Askeri Havaalanı Çernobil Nükleer Santrali'nin kontrolünü ele geçirdi

Ukrayna cumhurbaşkanlığı ofisinin danışmanı Mykhailo Podolyak, Çernobil Nükleer Santrali'nin Rus güçlerinin kontrolüne geçirildiğini açıkladı.

Podolyak "Rusların, tamamen anlamsız saldırısından sonra Çernobil Nükleer Santrali'nin güvende olduğunu söylemek mümkün değil” dedi. Podolyak, "Bu, bugün Avrupa'daki en ciddi tehditlerden biridir" diye konuştu.

Ayrıca Ukrayna tarafından yapılan açıklamada, başkent Kiev’e yakın bir konumda bulunan Hostomel Askeri Havaalanı’nın Rusya’nın kontrolüne geçtiği duyuruldu.

Çernigov, Herson, Harkov, Melitopol gibi büyük şehirlerde de kritik noktaların Rus güçleri tarafından vurulmaya devam ettiği ifade edildi.


20:23 İngiltere'den Rusya'ya yaptırım kararı

İngiltere, Rusya'ya VTB Bank'ın tüm varlıklarının dondurulması ve Aeroflot hava yolu şirketinin yasaklanması dahil yeni büyük yaptırımlar getireceğini açıkladı.

İngiltere Başbakanı Boris Johsnon, Rusya’ya yönelik yaptırımlar kapsamında Rus ulusal havayolu Aeroflot’un İngiltere’ye uçuşlarını yasaklandığını duyurdu.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, "Rusya'ya daha önce uygulamadığımız en ağır yaptırımları uygulayacağız. Büyük Rus bankalarının varlıklarını donduracağız" dedi.

Johnson, ülkesinin Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'ye sığınma hakkı vermeye hazır olduğunu söyledi.


19:48 AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.Görüşmede, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi ve son gelişmeler ele alındı.

Öte yandan, Milli Savunma Bakanı Akar ve ABD Savunma Bakanı Austin telefonda görüştü. Görüşmede, Ukrayna'daki son gelişmeler, ikili ve bölgesel savunma ile güvenlik konuları ele alındı.


19:54 İngiltere Savunma Bakanlığı, Belarus'taki Rus kuvvetlerinin Ukrayna'nın başkenti Kiev'e doğru ilerlediğini bildirdi. Bakanlık, Twitter hesabından Ukrayna'daki gelişmelere ilişkin paylaştığı istihbarat güncellemesinde, şunlar kaydedildi: "Belarus'taki Rus kuvvetleri Kiev'e doğru ilerliyor. Rusya, Kiev yakınlarındaki bir hava sahasına hava saldırısı düzenledi. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri kararlı bir direniş sergiledi ve önemli şehirleri elinde tutmaya devam ediyor. Kesin rakamlar şu anda belirsiz olsa da her iki tarafta da ağır kayıplar var."


19:30 Putin: Bize bu şekilde hareket etmekten başka bir yol bırakmadılar

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'daki büyük şirketlerin ve işletmelerin temsilcileriyle yaptığı toplantıda, "Şu anda yaşananlar zorunlu olarak alınması gereken önlemlerdi. Bize bu şekilde hareket etmekten başka bir yol bırakmadılar" dedi. Putin, "Bizi bu adımları atmaya zorladılar. Bize ekonomik yaptırımları uyguladılar" ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın dünya ekonomisine zarar vermek istemediğini ifade ederek, "Biz burada sisteme zarar vermek istemiyoruz. Çünkü bizde sistemin bir parçasıyız. Uluslararası ortaklarımız bunu takdir etmeli ve bizi sistemin dışına atmamalı" diye konuştu.


19:23 Zelenski'nin diplomatik ilişkileri kesmesine Rus Dışişleri'nden yanıt: Temas kurma imkanı var

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin diplomatik ilişkileri kesme kararı almasının ardından Moskova ile Kiev arasında uluslararası platformlarda da olmak üzere temas kurulması için imkan bulunduğunu belirtti.


19:19 Lavrov: Batı uluslararası hukuka saygı göstermiyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın her zaman diyaloğa hazır söyledi. Lavrov, RIA Navosti ajansına açıklamasında “Maalesef Batılı dostlarımız uluslararası hukuka saygı göstermiyor. Uluslararası hukuku mahvetmeye ve kurallara dayalı düzen dedikleri bir sistemi dayatmaya çalışıyor” dedi.

Lavrov şöyle devam etti: "Amerikalı ve NATO üyesi diğer mevkidaşlarımızla yoğun ve ayrıntılı müzakereler yürütmüştük. Umarım hâlâ uluslararası hukuka ve uluslararası yükümlülüklerimize dönme fırsatımız vardır. Rusya her zaman bizi tekrar adalet ve BM sözleşmesinin ilkelerine döndürecek bir diyaloğa hazırdır."


19:12 G7 ülkeleri: Putin Avrupa kıtasına yeniden savaşı getirdi, kendisini tarihin yanlış tarafında konumlandırdı

G7 ülkeleri tarafından yapılan açıklamada Ukrayna'daki operasyon kınandı.


18:59 Zelenski: Macron ile SWIFT dahil Rusya’ya yönelik ‘sert yaptırımları’ görüştük

Ukrayna lideri Volodimir Zelenski, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Rusya’nın SWIFT sisteminden çıkarılması ve Ukrayna hava sahasının uçuşa yasak bölge ilan edilmesi dahil olmak suretiyle, Rusya’ya yönelik sert yaptırımları görüştüğünü belirtti.

Konuya ilişkin açıklamayı Twitter hesabından yapan Zelenski, “Avrupa Birliği'nden Rusya Federasyonu'na yönelik ek sert yaptırımlar paketi yolda. Emmanuel Macron ile tüm detayları tartıştık. Rusya'nın SWIFT ile bağlantısının kesilmesini, Ukrayna hava sahasının uçuşa yasak bölge yapılmasını ve saldırganın durdurulmasına yönelik diğer etkili adımların atmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.


18:56 Pentagon'dan yapılan açıklamada, "Dün gece 75 Rus savaş uçağının Ukrayna’ya girdiğini, Rus ordusunun Ukrayna’ya 100 civarında füze fırlattığını ve 10 hava üssünü vurduğu" bilgisi verildi.


18:49 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rusya'nın askeri operasyonlarına ilişkin yaptığı sonaçıklamada, "Yeni demir perdenin sesini dinliyoruz. Çok fazla kaybımız var. Çok sayıda zırhlı aracımız ve savaş uçağımız imha edildi" dedi.

Zelenski, "Ukrayna savaş yolunu seçmedi fakat Ukrayna barış yoluna dönmeyi öneriyor" ifadelerini kullandı.

Donbas'ta ordularının iyi durumda, Harkiv'de ise zor durumda olduğunu aktaran Zelenski, en zor durumun güney bölgesinde Herson'da yaşandığını belirtti.

Zelenski, kuzeyde ise "düşmanın" yavaşça Çernihiv bölgesinden ilerlediğini aktararak, "Evet maalesef kayıplarımız var. Evet bazı Rus askerleri ele geçirdik. Doktorlarımız teslim olanlara yardım ediyor" dedi.

"Ukrayna savaş yolunu seçmedi fakat Ukrayna barış yoluna dönmeyi öneriyor" değerlendirmelerinde bulunan Zelenski, dünya liderlerine bugün kendilerine yardım etmezlerse yarın savaşın onların kapısını çalacağı mesajını verdi.


18:32 İspanya Başbakanı Sanchez: "AB, Ukrayna'ya yardım edecek"

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesinin, "Avrupa'ya yıllarca refah ve istikrar sağlayan ilke ve değerlere yönelik bir saldırı" olduğunu vurgulayan Sanchez, "AB, Ukrayna'ya yardım edecek." şeklinde konuştu.

İspanya Başbakanı, AB'den Ukrayna'ya yapılacak yardımları "mali, insani refahı korumaya yönelik ve tıbbi malzemeler" olarak sıraladı.

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesinin "büyük sonuçları olacağını, bunun cezasız kalmayacağını" kaydeden Sanchez, özellikle enerji piyasalarında zor bir sürecin başlayacağını, İspanya hükümeti olarak buna karşı hazırlık yaptıklarını ifade etti.

Sanchez ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e Rus askerlerini hemen geri çekmesi, düşmanlığı sona erdirmesi, Minsk anlaşmasına ve uluslararası hukuka uyması çağrısında bulundu.


18:00 Kiev'de sokağa çıkma yasağı

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Açıklama, Kiev Belediyesi'nden yapıldı. AFP, Rus birliklerinin kentin kuzeyinden giriş yaptığını duyurmuştu. CNN International muhabiri ise Kiev yakınlarındaki Antonov Havalimanı'nın da Rusların kontrolüne geçtiğini aktarmıştı.


17:50 Rus askerleri, Kiev’deki Antonov Havalimanı’nın kontrolünü aldı

Bölgede bulunan CNN International muhabirinin aktardığına göre, Rus hava indirme birlikleri, Kiev yakınlarındaki Antonov Havalimanı'nın kontrolünü aldı.


17:45 Rus birlikleri Çernobil’e girdi; hastane vuruldu

Belarus'tan gelen Rus birlikleri, Çernobil Nükleer Santrali'nin olduğu alana girdi. Yerel Ukrayna yönetimi Rus güçlerinin Donetsk'te hastane vurduğunu ve dört kişinin öldüğünü açıkladı.


canli-rus-birlikleri-ukrayna-da-ilerliyor-dunya-alarmda-984633-1.

17:30 Rusya'dan 'kısasa kısas' yanıtı

Rus Dışişleri Bakanlığı Rusya'nın Avrupa ve ABD yaptırımlarına 'kısasa kısas' yanıt vereceğini duyurdu. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rus medyasına yaptığı açıklamada, Batı’nın ‘histeriye kapıldığını’ kaydederek, “Bizi suçlamaya kalkıyorlar. Kendileri müzakere sürecine yönelik tüm seçenekleri kapattı” dedi. Zaharova, Batı’nın yaptırımlarına ‘simetrik’ yanıt vereceklerini, durumun gerekliliklerine göre hareket edeceklerini belirtti.


canli-rus-birlikleri-ukrayna-da-ilerliyor-dunya-alarmda-984623-1.

17:25 Macron: Rusya’dan BMGK’de hesap vermesini isteyeceğiz

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesi nedeniyle Rusya'dan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) hesap vermesini isteyeceklerini belirtti. Elysee Sarayı'ndan halka sesleniş konuşması yapan Macron, “Putin diplomatik yolları reddederek ve savaşı tercih ederek sadece Ukrayna'ya saldırmadı, aynı zamanda Ukrayna'nın egemenliğini hiçe saymaya ve Avrupa'mızda son on yıllardaki barışa ve istikrara yönelik en ciddi saldırıyı gerçekleştirmeye karar verdi” ifadesini kullandı. Macron, Rusya'ya uygulanacak yaptırımların askeri ve ekonomik olarak saldırılarla orantılı olacağını getirerek, bugün ve yarın düzenlenmesi planlanan G7, Avrupa Birliği (AB) ve NATO Zirvelerinde bazı kararlar alacaklarını belirtti.


17:10 Karadeniz’de Türk gemisi hasar gördü

Türk iş insanına ait kargo gemisi vuruldu. Marshall Adaları bayraklı gemide can kaybı ya da yaralı yok.


17:03 Zelenski: ‘Anti-Putin’ koalisyonu oluşturduk

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında ‘anti-Putin’ koalisyonu oluşturduklarını belirterek “Von der Leyen, Macron, Nehammer ve Erdoğan ile ordumuz için somut yaptırımlar ve somut yardımlar hakkında konuştum. Kararlı eylemler bekliyoruz” ifadelerini kullandı.


canli-rus-birlikleri-ukrayna-da-ilerliyor-dunya-alarmda-984600-1.

16:58 Lavov'dan diyalog mesajı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, diyalog için hazır olduklarını belirterek "Hâla uluslararası hukuk ve sorumluluklara dönüş şansı var" dedi.


16.55 Biden güvenlik konseyini topladı

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın ulusal güvenlik konseyini topladığı açıklandı. Konseyde Ukrayna'daki gelişmelerin konuşulacağı belirtildi.


canli-rus-birlikleri-ukrayna-da-ilerliyor-dunya-alarmda-984593-1.


16:45 Ukrayna ordusu: 4 balistik füze ateşlendi

Ukrayna ordusu, Belarus topraklarından güney batı yönüne dört balistik füze ateşlendiğini açıkladı. Ukrayna polisi de Rusya'nın 203 saldırı gerçekleştirdiğini bildirdi.


16:40 Ukrayna Dışişleri Bakanı’ndan “Rusya ile ilişkileri kesme” çağrısı

Rusya’nın Ukrayna'ya başlattığı harekatın ardından Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, “Ukrayna, Rusya Federasyonu ile diplomatik ilişkilerini kesti. Tüm ortaklarımızı da aynı şeyi yapmaya davet ediyorum” dedi. Kuleba sosyal medya hesabından yayınladığı mesajda, “Ukrayna, Rusya ile ilişkisini kesti. Tüm ortaklarımızı da aynı şeyi yapmaya davet ediyorum. Bu somut adımla, Ukrayna ile birlikte, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'daki en cesur silahlı saldırı eylemini reddettiğinizi gösterin” açıklamasını yaptı.

canli-rus-birlikleri-ukrayna-da-ilerliyor-dunya-alarmda-984586-1.

16:35 Putin, savaşın ortasında resmi görüşme yaptı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Pakistan Başbakanı Imran Khan, Rusya-Ukrayna krizinin ortasında bir araya geldi. Kremlin Saray’ından yapılan açıklamada, iki lider arasındaki 3 saat süren görüşmede ikili ilişkilerin konu alındığı açıklandı. Pakistan Başbakanı’nın görüşmesine Enerji Bakanı Hammad Azhar'ın eşlik ettiği kaydedilirken, Pakistan Enerji Bakanlığı, Pakistan Akımı adlı doğalgaz boru hattı hakkında, “Her iki ülke de projeyi en kısa sürede başlatmaya istekli” dedi.

Kuzey-Güney doğalgaz boru hattı olarak da bilinen bin 100 kilometre uzunluğundaki Pakistan Ak��mı adlı doğalgaz boru hattı ilk olarak 2015 yılında kabul edilmişti. Boru hattının inşasının ise Rusya ve Pakistan tarafından finanse edileceği kararlaştırılmıştı.


canli-rus-birlikleri-ukrayna-da-ilerliyor-dunya-alarmda-984578-1.

16:30 Rusya Savunma Bakanlığı: 4 Bayraktar İHA düşürüldü

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, “Ukrayna’da 11 hava sahası dahil olmak üzere Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ait 74 altyapı tesisi imha edilmiştir” dedi. Konaşenkov, Ukrayna donanmasına ait bir deniz üssü ve üç komuta merkezinin yanı sıra S-300 ve Buk-M1 hava savunma sistemlerine ait 18 radar istasyonunun saldırılarda imha edildiğini de sözlerine ekledi. Sözcü, Ukrayna’da 4 adet de insansız hava aracı (İHA-Bayraktar) vurduklarını anlattı.


16:20 Ankara Büyükelçisi Bodnar: Boğazlar meselesi görüşülüyor

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Bodnar, “Bir Ukrayna kargo uçağı düşürüldü ve 10 askerimiz hayatını kaybetti” dedi. Ülkesinin Rusya’ya karşı Çanakkale ve İstanbul boğazlarının kapatılması şeklindeki talebine de değinen Bodnar, “Boğazlar meselesi şu anda Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nda ve hükümette görüşülüyor. Belli süreçlerin oldu��unu ve Türkiye'nin bu anlaşmaların normlarına uyduğunun farkındayız. Teklifimi tekrarlamak isterim. Boğazların kapatılması için tüm delilleri Türk tarafında sunmaya hazırız” ifadelerini kullandı.


16:05 Rusya’dan yaptırım yanıtı: Yeterli mali kaynaklara sahibiz

Rusya Hükümeti, "Finansal piyasalarımızı ve en büyük Rus şirketlerini yaptırımlardan ve diğer tehditlerden korumaya hazırız. Yaptırımlar karşısında finansal sistemin istikrarını sağlamak için yeterli mali kaynaklara sahibiz" dedi.


16:05 AB: Yaptırımlar Rusya’nın temelini sarsacak

AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, "Burada sadece Ukrayna değil söz konusu olan, Avrupa'nın istikrarı, barış düzenimiz risk altında. İlerleyen saatlerde Avrupalı liderlere yaptırımlar paketi sunacağız. Japonya da dahil olacak. Rusya'nın sermaye piyasalarına yaptırımlar içerecek bunlar. Kredi maliyetleri artacak, sermaye çıkışı artacak ve zaman içinde temelleri sarsılacak” açıklamasında bulundu.


15:50 Ukrayna Dışişleri, Moskova’daki büyükelçiliğin tahliyesine başladı

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Moskova'daki Ukrayna Büyükelçiliği'nin tahliyesine başlandığını bildirdi. Sputnik’in bakanlığın resmi sitesinden aktardığı açıklamada, “Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya Federasyonu'ndaki Ukrayna Maslahatgüzarı Vasiliy Pokotilo'yu istişareler için Kiev'e geri çağırdı ve Moskova'daki Ukrayna Büyükelçiliği’nin tahliyesine başladı” ifadeleri yer aldı.


canli-rus-birlikleri-ukrayna-da-ilerliyor-dunya-alarmda-984547-1.

15:25 Boris Johnson: Demokrasiye yapılmış bir saldırı

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, kabine toplantısının ardından halka seslendi. Johnson şöyle konuştu:

“Tamamen masum bir halkın üzerine sayısız füze ve bomba yağıyor. Karadan, denizden ve havadan büyük bir işgal sürüyor Müttefiklerimiz ve ortaklarımızla ne kadar sürerse sürsün beraber çalışacağız. Bu yalnızca Ukrayna'ya değil, demokrasiye yapılmış bir saldırıdır. Birleşik Krallık savunmaya devam edecektir. Rus dikdatörlüğünün, Ukrayna'ya boyun eğdireceğine inanmıyorum. İngiltere, Avrupa’da Ukrayna’ya savunma amaçlı silah yardımı yapan ilk ülkeler arasındaydı. Önümüzdeki günlerde daha fazla ne yapabileceğimize bakacağız” dedi. Johnson, Rusya halkına da seslendi ve "Bunun sizin adınıza yapıldığına inanamıyorum. Ukrayna halkının yanındayız, sizinleyiz. Vladimir Putin'in bu korkunç ve barbar girişimi diplomatik, politik, ekonomik ve nihayetinde askeri olarak başarısızlıkla sonuçlanmalıdır."


14:15 Rusya: Ukrayna askeri uçağı düşürüldü

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, "Ukrayna askeri uçağı düşürüldü, 5 kişi öldü" açıklamasında bulundu.


15:10 AFP: Rus birlikleri Kiev’in kuzeyinden giriş yaptı

Fransız haber ajansı AFP, Ukrayna sınır muhafızlarına dayandırdığı bilgiye göre, Rus birliklerinin Kiev bölgesinin kuzeyinden giriş yaptığını duyurdu.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'in danışmanı Arestoviç, “Ruslar havadan indirme yapıp Kiev'deki hükümet binaları bölgesine girebilir” dedi.


canli-rusya-donbas-a-askeri-operasyon-baslatti-ukrayna-da-sikiyonetim-ilan-edildi-984540-1.

15:00 Odessa’ya füze saldırısı: "18 kişi hayatını kaybetti"

Rusya tarafından Ukrayna’nın Odessa şehrine düzenlenen füze saldırısında 18 kişi hayatını kaybetti. Odessa şehrindeki yetkililer, düzenlenen füze saldırısında 18 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Ayrıca ülkenin başkenti Kiev’in yakınında bulunan Brovary kasabasında en az 6 kişinin hayatını kaybettiği ifade edildi.


14.45 Karkiv’e Rus tankları girdi

1,5 milyon kişinin yaşadığı ve Ukrayna’nın başkent Kiev’den sonra en büyük kenti olan Karkiv’e, Rus tankları girdi. Ukraynalı yetkililer, Harkov şehrine de Rus tanklarının girdiğini doğruladı.


14:40 Ukrayna: Rusya, Kiev ile Jimotir bölgesini ayırmaya çalışıyor

Kiev yakılarındaki Gostomel hava üssü Rus helikopterlerinin saldırısına uğradı. Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde çok sayıda helikopterin üsse doğru ilerlediği görüldü ve patlama sesleri video kayıtlarına yansıdı. Ukraynalı yetkililer, Rus ordusunun Kiev bölgesiyle Jimotir bölgesini birbirinden ayırmaya çalıştığını bildirdi.


canli-rusya-donbas-a-askeri-operasyon-baslatti-ukrayna-da-sikiyonetim-ilan-edildi-984524-1.

14:35 NATO Genel Sekreteri: Ukrayna'ya asker gönderme planmız yok

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Ukrayna'ya asker gönderme planımız yok, savaşın NATO topraklarına sıçramaması için savunma planlarımızı aktive ediyoruz” diye konuştu. Basın toplantısı düzenleyen Stoltenberg, şöyle devam etti.

“NATO Ukrayna ile dayanışma içinde ve NATO üyeleri Rusya’ya ağır yaptırımlar getiriyor. NATO müttefikleri AB ve diğer ortaklarımızla çalışıyoruz. Şimdi Rusya’ya karşı ağır yaptırımlar getiriyoruz. Rusya ağır bir maliyet ödeyecek. NATO askeri desteğini Ukrayna’ya sunuyor. Biz her müttefikimizi her saldırıya karşı savunacağız. İttifakın doğu kanadını güçlendirdik. Sadece net bir mesajımız var, bir müttefike yapılan saldırı bize yapılan saldırıdır. Bu işgal bir sürpriz değil. Aylardır uyarıyoruz. NATO hava sahası 100 savaş uçağı ile korunuyor. Bir müttefike yapılan saldırı, ittifakın tepkisini tetikleyecektir. NATO tarihteki en büyük birlik. İttifakın üst düzey askeri komutanın talebi üzerine, savunma planlarını etkinleştirmeye karar verdi.”


canli-rusya-donbas-a-askeri-operasyon-baslatti-ukrayna-da-sikiyonetim-ilan-edildi-984536-1.

14:20 Kremlin: Süreyi Putin belirleyecek; "işgal" ifadesi kabul edilemez

Kremlin Sözcüsü Peskov tarafından yapılan açıklamada, “Operasyonun ne kadar süreceğine Putin karar verecek” denildi. “Hiç kimse Ukrayna'nın işgal edilmesinden söz etmiyor” diyen Kremlin Sözcüsü Peskov, “Putin, Ukrayna'dan ne beklediğini ortaya koydu, tarafsız statüsünü devam ettirmesini ve saldırı silahları konuşlandırmamasını istiyor” dedi. Peskov sözlerine şöyle devam etti: “İşgal ifadesi kabul edilemez, bizim istediğimiz Ukrayna'nın özgürleşmesi, Nazileri temizlemesi. Operasyonumuz bu hedefleri başarmayı amaçlıyor.”


14:05 Türkiye Dışişleri: Askeri operasyonu reddediyoruz

Dışişleri Bakanlığı, "Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri tarafından Ukrayna’ya yönelik olarak başlatılan askeri operasyonu kabul edilemez buluyoruz ve reddediyoruz" dedi. Açıklamada diğer NATO müttefiklerinin aksine "işgal" kelimesinin kullanılmaması dikkat çekti.


canli-rusya-donbas-a-askeri-operasyon-baslatti-ukrayna-da-sikiyonetim-ilan-edildi-984507-1.

14:00 İran: Krize NATO’nun k��şkırtıcı politikaları neden oldu

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, “Ukrayna krizine NATO'nun kışkırtıcı politikaları neden oldu” ifadesini kullandı. Sosyal medya hesabından Ukrayna krizine ilişkin paylaşım yapan İranlı Bakan, NATO'nun kışk��rtıcı politikalarına karşın savaşın bir çözüm yolu olmadığını belirterek ateşkes çağrısı yaptı. Abdullahiyan, Ukrayna'da bulunan İranlıların tahliyesi ve büyükelçilik hizmeti sunulması için gerekenin yapılması talimatını verdi.


13:50 Çin: Rusya'ya askeri teçhizat sağlama niyetinde değiliz

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, Çin’in Rusya'ya herhangi bir askeri teçhizat sağlama niyetinde olmadığını söyledi. Hua Chunying, bu konuda Çin'in yaklaşımının ABD'nin yaklaşımından niteliksel olarak farklı olduğunu belirterek, “Çatışma riskini gördüğümüzde birbirimize silah sağlamak için inisiyatif almıyoruz. ABD’nin, Ukrayna'ya yaptığı gibi askeri tesis ve teçhizat sağlamayacağız. Güçlü bir ülke olarak Rusya'nın bu konuda Çin'e veya diğer ülkelere ihtiyacı olmadığını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.


canli-rusya-donbas-a-askeri-operasyon-baslatti-ukrayna-da-sikiyonetim-ilan-edildi-984500-1.

13:45 NATO: Ek adım kararı aldık

NATO: Washington Antlaşması'nın 4'üncü maddesi uyarınca müttefiklerle istişarede bulunarak, caydırıcılığı ve savunmayı güçlendirmek için ek adım kararı aldık.


13:40 Rusya: Donbas’ta Rus ordusunun desteğiyle karşı saldırı başlatıldı

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'ta Rus ordusunun desteğiyle karşı saldırı başlatıldığını bildirdi. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, “Ukrayna ordusu, Donbas'ın barışçıl şehirlerini bombalamaya devam ediyor. Sivil halk arasında kayıplar var. Şu anda Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti, Rus ordusunun desteğiyle karşı saldırı başlatmış durumdadır” dedi.


13:35 Moldova hava sahasını kapattı

Moldova Yüksek Güvenlik Konseyi, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi nedeniyle ülkenin hava sahasını kapatma kararı aldı. Moldova Başbakan Yardımcısı, Altyapı ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Andrey Spınu, Yüksek Güvenlik Konseyi'nin kararının yerel saatle 12.00'da uygulamaya konulacağını ve bu saatten itibaren hava sahasının kapatılacağını duyurdu.


13:25 Kiev’de patlama sesi

Görgü tanıkları, Ukrayna’da Kiev'de yeni bir patlama sesi duyulduğunu aktardı. Ukrayna İçişleri Bakanlığı yetkilisi, Kiev dahil birçok şehirde askeri komuta merkezlerinin füze saldırılarıyla hedef alındığını açıkladı. Kiev’de yaşayan ve CNN Türk yayınına katılan iş insanı Egemen Coşkun ise “Çok yakındaydım, sıçradım. Arkadaşlarım hemen 'eve gel' diye mesaj attılar. Bu kadar yakından hiç bomba sesi gelmemişti. Bu yayından sonra bağlanamayacağım. İnsanlar marketlerde son alışverişlerini yapıp çıkıyorlar. Bankamatiklerde kuyruklar var, sabah 5'ten beri marketler doluydu. Marketler de boşalmış durumda, alacak bir ürün de kalmadı. Biz Kiev merkezdeyiz şu an, aldığımız ürünler 2-3 gün boyunca bize yeter diye düşünüyoruz. Yollarda Trafik de var” dedi.


12:45 Ukrayna Devlet Başkanı Danışmanı: 40 Ukrayna askeri öldü

Zelenski'nin danışmanı Aleksi Arestoviç, “Rus saldırısında 40 Ukrayna askeri yaşamını yitirdi, onlarcası yaralandı. Sivil kayıplar da var” açıklaması yaptı.


canli-rusya-donbas-a-askeri-operasyon-baslatti-ukrayna-da-sikiyonetim-ilan-edildi-984467-1.

12:40 Ukrayna’da bankalardan döviz çekmek yasaklandı

Ukrayna Merkez Bankası Başkanı Kyrylo Szewczenko, Rusya operasyonuyla birlikte vatandaşların nakit çekmek üzere bankalara akın etmesi üzerine para çekmede günlük limit getirildiğini duyurdu. Merkez Bankası Başkanı Szewczenko günlük para çekme limitinin 100 bin Grivna (yaklaşık 48 bin TL) olarak belirlendiğini açıklarken, nakit içermeyen işlemlerde ise herhangi bir sınırlama olmadığını aktardı. Szewczenko ayrıca döviz cinsinden nakit para çekmenin tamamen yasaklandığını duyurarak, tüm yurtta bankaların açık olduğunu, bankacılık sisteminin normal şekilde işlemeye devam ettiğini açıkladı.


canli-rus-birlikleri-ukrayna-da-ilerliyor-dunya-alarmda-984570-1.

12:30 Zelenski: Ukraynalıları orduya katılmaya davet ediyorum

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, basın açıklaması yaptı: Ordumuz mücadele ediyor. Ordumuzun halkın desteğine ihtiyacı var. Ağır saldırılarla karşı karşıyayız. Donbas’ta, kuzeyde ve güneyde… Yaralılar ve ölüler artıyor. Ukrayna hava saldırıyla karşı karşıya kaldı. Ordu deneyimi olan herkes ordumuza katılabilir. Ukraynalıları orduya katılmaya davet ediyorum. Eski askerleri de orduya katılmaya çağırıyorum. Silah kullanabilecek herkes için kısıtlamaları kaldıracağız. Ülkemizi savunmak için gerekirse kan dökülecek.


12:20 Rusya: Silah bırakan Ukrayna birlikleri hedef alınmıyor

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalede sivil nüfusun hedef alınmadığını belirterek, silahlarını bırakan Ukrayna birliklerinin hedef alınmadığını açıkladı. Keşif verilerine göre, Ukrayna ordusuna ait bazı birliklerin geri çekildiklerine işaret edilen açıklamada, “Ukrayna ordusunda silah bırakan birimlerin mevzileri saldırıya tabi değildir” ifadesi kullanıldı. Açıklamada, Ukrayna ordusunun Rusya’ya ait uçak ve zırhlı araç kayıplarının gerçeği yansıtmadığı kaydedildi.


12:10 Türkiye Dışişleri: Ukrayna’dan tahliyeler için çalışıyoruz

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yavuz Selim Kıran, "Ukrayna’dan tahliyeler üzerinde çalışıyoruz, vatandaşlarımız olduğu yerde kalsın" açıklamasını yaptı. Kıran, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Ukrayna’da yaşayan vatandaşlarımız ve öğrenci arkadaşlarımız; Bakanlık açıklamamızda da ifade ettiğimiz gibi şu anda evlerinizde veya güvenli bir yerde kalmanızı rica ediyoruz. Tüm iletişim kanallarından sizlerle temas halinde olmaya devam edeceğiz.”


11:58 Ukrayna: 50 Rus askeri öldürüldü

Ukrayna askeri yetkilileri, 50 Rus askerin öldürüldüğünü, ülkenin doğusundaki Kramatorsk bölgesinde 6 Rus uçağının ‘imha edildiğini’ açıkladı.

Öte yandan Ukrayna Savunma Bakanı Aleksey Reznikov, 'eli silah tutan herkesi ülkesini savunmaya' çağırdı.


11:55 Litvanya ve Moldova’da OHAL kararı

Litvanya Devlet Başkanı Gitanas Nauseda, Ukrayna'daki durum nedeniyle ülkede olağanüstü hal ilan edilmesini öngören kararnameyi imzalayarak parlamentonun onayına sundu. Moldova Devlet Başkanı Sanda’nın da hükümetten, Ukrayna'daki durum nedeniyle parlamentodan olağanüstü hal ilan etmesini isteyeceği öğrenildi.


canli-rusya-donbas-a-askeri-operasyon-baslatti-ukrayna-da-sikiyonetim-ilan-edildi-984452-1.

11:47 Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi, Dışişleri’ne gitti

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, ülkesinin taleplerini görüşmek üzere Dışişleri Bakanlığı’na gittiğini duyurdu. Bodnar Türkiye’den, İstanbul ve Çanakkale boğazlarını Rusya'ya kapatmasını ve Türkiye’deki Rusların hisselerine el koymasını talep ettiklerini açıklamıştı.


11:45 İngiltere: Benzersiz bir dizi yaptırım olacak

Londra yönetimi, Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar uygulayacağını duyurdu. İngiltere Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı James Cleverly, BBC'ye yaptığı açıklamada, söz konusu yaptırımların Rusya’nın gördüğü en ağır ekonomik yaptırım paketi olacağını ifade etti. Cleverly, “Bugün başlayacak olanlar, benzersiz bir dizi yaptırım olacak” diye konuştu.


canli-rusya-donbas-a-askeri-operasyon-baslatti-ukrayna-da-sikiyonetim-ilan-edildi-984439-1.

11:40 Lukaşenko: Harekâta katılmadık

Belarus Devlet Başkanı Aleksandar Lukaşenko, ülkesinin silahlı kuvvetlerinin Rusya'nın Ukrayna’ya yönelik harekâtına katılmadığını söyledi.

Rus ordusu, yaklaşık 30 bin askerini bir ayı aşkın süredir Belarus'ta tutuyordu ve iki ülke çeşitli tatbikatlar düzenlemişti. Savaşın başladığı bugün ise Rus birlikleri Belarus'tan Ukrayna'ya giriş yaptı.


canli-rusya-donbas-a-askeri-operasyon-baslatti-ukrayna-da-sikiyonetim-ilan-edildi-984415-1.

11:30 Macron: Rusya, askeri müdahaleye son vermeli

Fransa Cumhurbaşkanı Emmnauel Macron, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesine derhal son vermesi gerektiğini belirtti. Macron, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya harekatını kınadı ve ülkesinin Ukrayna ile dayanışma içinde olduğunu dile getirdi. Bu arada Macron, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesine ilişkin Savunma Konseyi'ni topladı.


11:20 Rusya: Siviller tehdit altında değil

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın resmi makamlarının açıklamaları ve yabancı medya kuruluşlarının haberlerine karşılık, ‘saldırılarda şehirlerin hedef alınmadığını’ ve ‘sivillerin tehdit altında olmadığını’ savundu.


canli-rusya-donbas-a-askeri-operasyon-baslatti-ukrayna-da-sikiyonetim-ilan-edildi-984401-1.

11:15: Ukrayna İçişleri Bakanı: Topraklarımıza gireni vuracağız

Ukrayna İçişleri Bakanı Anton Gerashchenko: “Topraklarımıza gireni vuracağız. Binlerce Ukrayna ve Rus askeri ölür. Siz Rus halkı, yaklaşan trajediyi durdurabilirsiniz. Rus aydınlar, sanatçılar, ressamlar susmayın. Ukrayna, Rusya değildir ve Rusya’nın düşmanı da değildir. Bize rahat, barış içinde yaşama imkânı verin. Putin’i durdurun.”


canli-rusya-donbas-a-askeri-operasyon-baslatti-ukrayna-da-sikiyonetim-ilan-edildi-984400-1.

11:08 Çin’den açıklama: Rusya egemen bir ülke

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, yabancı gazetecilerin Rusya'nın askeri müdahalesini “işgal” olarak tanımladığını ancak bunu kabul etmediklerini söyledi. Pekin yönetimi, Rusya'nın egemen bir ülke olarak kendi çıkarları doğrultusunda hareket etme hakkına sahip olduğunu belirtti.


11:05 AB'den Rus yetkililere yaptırım

Avrupa Birliği, bir dizi Rus yetkiliye yaptır��m uygulandığını açıkladı. Yaptırım uygulanan kişiler arasında Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da bulunuyor.


canli-rusya-donbas-a-askeri-operasyon-baslatti-ukrayna-da-sikiyonetim-ilan-edildi-984386-1.

10:55 Alman Dışişleri Bakan�� Baerbock: Ortaklarımızla birlikte tepki göstereceğiz

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısını kınayarak, “Rusya, Ukrayna'ya saldırarak uluslararası düzenin en temel kurallarını çiğniyor. Dünya bu utanç gününde Rusya'yı unutmayacak. Ortaklarımızla birlikte tepki göstereceğiz. Ukrayna ile dayanışma içinde olamaya devam edeceğiz” dedi.

Öte yandan Almanya hükümeti, Ukrayna’daki Alman vatandaşlarına yönelik açıklamasında, şu an için korunaklı bir yerde kalmanın daha güvenli olduğunu kaydederek “ Güvenli bir yerde kalın. Kalabalıktan kaçının. Sürekli güncellenen seyahat ve güvenlik tavsiyelerinin yanı sıra yerel ve uluslararası medyayı takip edin” dedi.


canli-rusya-donbas-a-askeri-operasyon-baslatti-ukrayna-da-sikiyonetim-ilan-edildi-984373-1.

10:45 Biden: ABD ve müttefikleri kararlı şekilde karşılık verecek

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri operasyon başlatmasının ardından yaptığı yazılı açıklamada, "Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımın tek sorumlusu Rusya'dır. ABD ve müttefikleri birlik içinde ve kararlılıkla karşılık verecektir" dedi. Beyaz Saray tarafından aktarılan Biden’ın açıklamasında, “ABD ve müttefikleri birlik içinde, kararlı bir şekilde karşılık verecek ve dünya Rusya'dan hesap soracak” ifadelerini kullandı.


canli-rusya-donbas-a-askeri-operasyon-baslatti-ukrayna-da-sikiyonetim-ilan-edildi-984367-1.

10:35 AB yetkilisi Borrel: Tarihin gördüğü en katı yaptırımlar söz konusu olacak

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borell: Avrupa için 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en karanlık saatler. Tarihin gördüğü en katı yaptırımlar söz konusu olacak. Amacım uluslararası camianın tam kapsamlı bir şekilde durumun ciddiyetini anlaması. Bu gelecekle ilintili. Birlikte olacağız, transatlantik ortaklarımızı destekleyeceğiz. Birlikte olacağız. Hiçbir saldırının siyasi sonucu söz konusu olmamalı. Bu saldırıyı yok saymayacağız. Ukrayna'ya yardım etmeyi sürdüreceğiz.


10:30 Ukrayna ordusu: Ruslar Luhansk'tan sınırı geçti

Ukrayna ordusu, Rusların Çernigiv, Karkiv ve Luhansk'tan sınırı geçtiğini açıkladı. Ukrayna'nın batısında yer alan ve Rusya sınırına kuş uçuşu 530 kilometre mesafedeki Vinnitsa'da askeri birliğin yandığını gösteren video, sosyal medyada yayınlandı.


canli-rusya-donbas-a-askeri-operasyon-baslatti-ukrayna-da-sikiyonetim-ilan-edildi-984453-1.

10:20 Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi: Çanakkale Boğazı’nı kapatın

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Türkiye’ye Rusya’ya yaptırım uygulamasını, Türkiye’deki Rusların hisselerine el koymasını istedi. Bodnar, “Şu an önemli olan Ukrayna'ya gösterilecek destek. Buradan Türk yönetimine sesleniyorum Ukrayna’ya yardım ediniz” dedi.


10:00 Zelenski’den tweetler

Ukrayna Devlet Başkanı Vlodimir Zelenski, savaşa ilişkin Twitter’dan açıklamalarda bulundu. ABD Başkanı Biden ve Almanya Başbakanı Scholz gibi liderlerle görüştüğünü belirten Zelenski, Rusya’ya karşı hava sahasının kapatılmasını istedi. Zelenski ayrıca, Katar Emiri Tamim Bin Hamad ile görüştüğünü ve desteğini aldığını da ifade etti.


9:57 Siviller hayatını kaybetti

Rusya’nın Ukrayna’da Karkiv kentine düzenlediği bir hava saldırısı sonrası, sivillerden yaralanan ve hayatını kaybedenlerin olduğu iddia edildi. Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı ise "Bombardımanlar Ukrayna geneline yayılmış durumda, Kiev Bölgesi'nde 1 kişi yaşamını yitirdi, 1 kişi yaralandı" dedi. Daha sonra yapılan bir başka açıklamada, 7 kişinin hayatını kaybettiği, en az 9 kişinin yaralandığı belirtildi.


9:52 Luhansk, Ukrayna’ya karşı saldırı başlattı

Moskova’nın bağımsızlığını tanıdığı Luhanks yönetimi, Ukrayna'ya karşı saldırı başlattıklarını duyurdu.


9:50 Rusya 12 havalimanını uçuşa kapattı

Rusya Federal Havacılık Ajansı, 24 Şubat'tan 2 Mart'a kadar Rusya'nın güneyindeki Rostov, Krasnodar, Anapa, Gelencik, Elista, Stavropol, Belgorod, Bryansk, Orel, Kursk, Voronej, Simferopol havaalanlarının uçuşlara kapatıldı��ını duyurdu.


9:48 AB Komisyonu'ndan acil toplantı

Avrupa Komisyonu, Ukrayna konulu acil toplantı düzenleyecek. Toplantıda, Rusya'ya yönelik yaptırımlar görüşülecek. Öte yandan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülke medyasına verdiği demeçte, Rusya'ya Donbas'taki askeri harekatı derhal sonlandırmaya çağırdı.


9:47 LHC: 2 şehirde kontrol sağlandı

Luhansk Halk Cumhuriyeti (LHC) İçişleri Bakanlığı, Sçastye ve Stanitsa Luganskaya şehirlerinin LHC güçlerinin kontrolüne geçtiğini duyurdu.


9:45 AB’den Rusya’ya çağrı

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e, "Bu savaşı derhal durdurun" çağrısında bulundu. Michel, sosyal medya mesajında, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile telefon görüşmesi yaptığını, Ukrayna ile dayanışma mesajı verdiğini bildirdi.


9:42 Rusya Savunma Bakanlığı: Ukrayna'nın hava savunma sistemleri etkisiz hale getirildi

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Ukrayna Sınır Güvenlik Servisi, Rus birliklerine direnç göstermemektedir. Ukrayna hava savunma sistemleri etkisiz hale getirilmiştir" ifadesine yer verildi.


canli-rusya-donbas-a-askeri-operasyon-baslatti-ukrayna-da-sikiyonetim-ilan-edildi-984535-1.

09:40 Üst düzey yetkili: Yüzlerce Ukrayna askeri öldü

ABD medyasına konuşan bir üst düzey Ukrayna Savuna Bakanlığı yetkilisi, “Yüzlerce Ukrayna askerinin şimdiden Rus saldırılarından öldüğüne emin olabilirsiniz” ifadelerini kullandı.


09:35 Ukrayna: Ruslar Luhansk'ta 2 köyü ele geçirdi

Ukrayna polisi, Luhansk bölgesindeki Melovoe ve Gorodişe köylerinin Rus birlikleri tarafından 'ele geçirildiğini' duyurdu. Ukrayna ordusu ise Rusya'nın Kırım'dan askeri ekipmanları harekete geçirdiğini bildirdi.


09:25 Rusya'dan yalanlama

Rusya, Ukrayna'nın uçak düşürme iddiasını yalanladı. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Yabancı medyanın Ukrayna üzerinde bir Rus uçağı düşürüldüğüne yönelik iddiası gerçek dışı” denildi.


09:02 Ukrayna: 5 Rus uçağı ve 1 helikopteri vurduk

Ukrayna ordusu, Luhansk bölgesinde beş Rus uçağının ve bir Rus helikopterinin düşürüldüğünü açıkladı.


08:32 Rusya'nın güneybatı bölgelerindeki havalimanları kapatıldı

Rusya Federal Havacılık Ajansı Rosaviatsiya, ülkenin güneybatısındaki 12 havalimanının faaliyetini askıya aldı. Kapatılan havalimanları arasında Rostov-on-Don, Krasnodar, Stavropol, Belgorod, Voronej, Simferopol şehirlerindeki havalimanları da bulunuyor.

Rosaviatsiya'nın açıklamasında, önümüzdeki günlerde seferleri olan yolcuların ve yolcuları karşılayanların havalimanlarını gitmemeleri şiddetle tavsiye edildi.

Kısıtlama, 2 Mart saat 03.45'e (TSİ) kadar geçerli olacak.


08:30 Ukrayna Ankara Büyükelçisi'nden açıklama

Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, TRT Haber canlı yayında açıklamalarda bulundu. Bodnar, "Şu an karşılıklı ateşler devam ediyor. Farklı yerlerden gelen bilgilere göre özellikle Ukrayna sınırını geçme girişimleri de söz konusu. Ukrayna'nın farklı ��ehirlerine kendi askerlerini uçaktan indirme söz konusu olabilir" dedi.


08:25 Rusya Savunma Bakanlığı'ndan açıklama

Rusya Savunma Bakanlığı, "Yüksek hassasiyetli silahlar Ukrayna ordusunu etkisiz hale getiriyor" açıklaması yaptı.

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya'nın askeri kontrol merkezleri ve hava sahalarına yönelik yoğun atışlara başladığını bildirdi.


08:08 BBC muhabiri: Kiev'de sirenler çalmaya başladı

BBC'nin Kiev'deki muhabiri Paul Adams, Kiev'de ilk siren seslerinin duyulmaya başlandığını söyledi.

Siren sesleri BBC News canlı yayınında da duyuluyor.

Kiev'de hava saldırısı sirenlerinin duyulduğu, patlama seslerinin ardından Kiev'de yaşayanların bir kısmının şehri terk etmeye başladığı aktarıldı.


08:02 Biden, Zelenski ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini açıkladı.


07:53 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski sıkıyönetim ilan etti

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ülke çapında sıkıyönetim ilan etti.

Vatandaşlara sakinlik çağrısı yaparak evlerden çıkmamalarını söyleyen Zelenski, "Güçlüyüz, her şeye hazırız. Kazanacağız" dedi.


Ukrayna Büyükelçiliği, Türkiye’den yardım istedi

Ukrayna'nın Türkiye Büyükelçiliği Twitter'da yaptığı paylaşımda, "Rusya Federasyonu, Ukrayna’ya karşı bir savaş başlattı. Barışçıl Ukrayna şehirleri bombalanıyor" ifadelerini kullandı.


07:31 BM'den açıklama

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi toplantısında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e çağrıda bulundu. Guterres, "İnsanlığın adına lütfen savaşı durdurun" dedi.

Ukrayna konulu Güvenlik Konseyi toplantısında konuşan Guterres "Başkan Putin, insanlık adına, askerlerinizi Rusya'ya geri götürün" dedi.

Guterres "Savaşın sonuçları Ukrayna ve küresel ekonomi için yıkıcı olur" dedi.


07:20 NATO ülkeleri bir araya gelecek

NATO Genel Sekreteri Jeans Stoltenberg, "Rusya'nın saldırısını görüşmek üzere NATO ülkeleriyle bir araya geleceklerini" açıkladı.

putin-donbass-a-askeri-operasyon-karari-aldi-984299-1.


07:13 Kiev Havaalanı'nda tüm uçuşlar durduruldu

Ukrayna Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Kiev Havaalanı'ndaki tüm uçuşların iptal edildiğini, havaalanındaki tüm yolcuların ve personelin tahliye edildiğini duyurdu


07:05 Rusya BM Büyükelçisi: Bu bir savaş değil

Ukrayna'nın BM Büyükelçisi Sergiy Kyslytsya, Rusya'nın savaş ilan ettiğini ve bunu durdurmanın Güvenlik Konseyi'nin sorumluluğunda olduğunu söyledi.

Rusya BM Büyükelçisi Vassily Nebizia ise, "Bu bir savaş değil, askeri operasyon" açıklaması yaptı


07:02 Ukrayna: Barışçıl kentlere saldırılar sürüyor

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, "Putin, Ukrayna'ya karşı geniş çaplı bir savaş başlattı. Ukrayna'nın barışçıl kentlerinde saldırılar sürüyor" açıklaması yaptı.