Rus devlet televizyonu Rossiya 1, İHA’ları vurabilen ‘Lantset’ kamikaze drone'u için yayınladığı haberde, Lantset’in Türk SİHA’sına saldırdığı bir simülasyona yer verdi. Haberde, Ukrayna’nın Türkiye’den Bayraktar TB2 SİHA’larını satın aldığı hatırlatıldı.

Rus devlet televizyonu, ‘hava mayını’ tanıtımında Türk SİHA’larını hedef olarak gösterdi

Rusya’nın devlet televizyonu Rossiya 1, insansız hava araçlarını (İHA) vurabilen ‘Lantset’ adlı kamikaze drone’unun tanıtım haberinde, hedef olarak Türk SİHA’sı olarak bilinen, Bayraktar şirketinin ürettiği TB2 model silahlı insansız hava araçlarını gösterdi.

Rossiya 1’in Ukrayna-Rusya gerilimini anlatan “Rus Lantset kalkış yaparken Türk Bayraktarlarının şansı yok” başlıklı haberde, Türkiye’nin Ukrayna’ya SİHA sattığı kaydedildi. Ayrıca Rus üretimi Lantset drone'larının Suriye'de kullanıldığı da hatırlatıldı.

Rus devlet savunma sanayi şirketi Rostech’in bünyesinde faaliyet gösteren ZALA AERO Şirketler Grubu’nun baş tasarımcısı Aleksandr Zaharov, Rus uzmanların İHA’lara karşı dünyanın ilk ‘havada mayın döşeme’ sistemini geliştirdiğini belirtti.

Lantset İHA’ları, ‘uçan Kalaşnikov’ olarak da adlandırılıyor. Haberde sistemin şimdilik hava balonları üzerinde test edildiği, yakında muharebe testlerine geçilmesinin planlandığı aktarıldı.

TÜRKİYE-UKRAYNA SAVUNMA MUTABAKATI

Ukrayna-Rusya hattında gerilim sürerken, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Nisan günü İstanbul'da Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky ile bir araya gelmişti.

Erdoğan, düzenlenen ortak basın toplantısında, Türkiye'nin Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklediğini belirterek, “İşbirliğimiz hiçbir surette üçüncü ülkelere karşı bir girişim değildir” ifadeleriyle Rusya’ya mesaj vermişti.

Ekim 2020'de de Zelensky, Türkiye'yi ziyaret etmiş ve iki lider savunma işbirliği konusunda da mutabakat imzalamıştı.

Ukrayna, Türkiye'den İHA satın alıyor ve SİHA ortak üretimi ve teknoloji paylaşımı için birlikte çalışıyor. İki ülke arasında ortak korvet üretimi için de uzlaşma sağlandı.