Rusya, savaş gemileri ve hava kuvvetleri, Karadeniz’de ortak bir askeri tatbikat gerçekleştirdi. Tatbikata 20’yi aşkın savaş gemisi, Su-25SM3 jetleri ve diğer hava güçleri katıldı.

Rus donanmasından Karadeniz’de tatbikat

Rusya’nun Karadeniz Filosu’nda görev alan yetkilileri, Karadeniz’de 20'yi aşkın savaş gemisinin, Su-25SM3 jetleri ve hava savunma güçlerinin de yer aldığı bir tatbikat gerçekleştirdiklerini duyurdu.

Yetkililer, tatbikatın önceden planlanmış olduğunu belirtti. Filo yetkilileri, tatbikat hazırlıkları kapsamında daha önceden 50'yi aşkın savaş uçağının Kırım'a konuşlandırılmış olduğunu da sözlerine ekledi.

Rus donanma güçlerinin Karadeniz’deki tatbikatı, Ukrayna’nın doğusunda gerilimin tırmandığı bir dönemde batılı ülkelerin deniz kuvvetlerini Karadeniz’e yönlendirdiği sırada gerçekleşti.

RUSYA, ABD’Yİ UYARMIŞTI

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, daha önce ABD'nin Karadeniz'den uzak durması uyarısında bulunmuştu.

ABD'nin, Rusya'nın ‘gücünü test ettiğini’ belirten Ryabkov, "Kıyılarımıza yakın, Amerikan savaş gemilerinin kesinlikle yapacağı hiçbir şey yok. Bunlar tamamen, kelimenin tam anlamıyla kışkırtıcı faaliyetlerdir. Bizim gücümüzü test ediyorlar, sinirlerimizle oynuyorlar. İstediklerini başaramayacaklar" ifadesini kullanmıştı.

ABD donanmasının üs noktalarından binlerce kilometre uzaklıktaki manevralarını ‘jeopolitik bir araç’ olarak niteleyen Ryabkov, "Görünüşe göre ABD, kendisini denizlerin hükümdarı olarak hissediyor. Bu bakımdan İngiltere'yi başka bir çağdan miras almış olsa da yine de, bazı olayların risklerinin çok yüksek olduğunu anlamalı. Bu yıl tamamen farklı bir havzada benzer bir şeyi zaten gözlemledik" diye konuşmuştu.