İstifa eden Japonya Başbakanı Abe iki yıl önce Moskova ile barış anlaşması imzalamaya çok yaklaştıklarını ancak ABD ile Rusya arasındaki gerilimin buna engel olduğunu belirtti. İki ülke Kuril Adaları sorunu nedeniyle İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra barış anlaşması imzalamamıştı.

Rus-Japon barışına Washington engeli

Dış Haberler Servisi

Geçen ay sağlık sorunları nedeniyle görevini bırakmak zorunda kalan eski Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Tokyo ve Moskova’nın 2018’in sonbaharında barış anlaşması imzalamaya çok yaklaştıklarını ancak bu sürecin ABD ile Rusya gerilimine takıldığını söyledi. 2012’den beri sürdürdüğü başbakanlık görevinden 28 Ağustos’ta istifa eden Abe, Nikkei gazetesine verdiği demecinde Tokyo ve Moskova’nın tarihi anlaşmaya çok yaklaştığını ancak Rus-Amerikan ilişkilerindeki sorunların anlaşmaya varmayı engelleyen faktörlerden biri olduğunu aktardı.

Sputnik’teki habere göre özellikle Rusya’nın Kırım ile yeniden birleşmesinin ikili ilişkileri olumsuz etkilediğini ifade eden Abe, “Anlaşma imzalamayı amaçlayan müzakerelere yaklaştığımızı hissediyordum” diye konuştu.


ÇOK YAKLAŞMIŞTIK
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Aralık 2016’da Japonya’ya yaptığı ziyaret sırasında soruna bir an önce çözüm bulmak istediğine dikkat çeken Abe, tarafların anlaşmaya varmaya ‘en çok yaklaştıkları’ zaman ise Kasım 2018’de Singapur’da gerçekleşen görüşme olduğunu vurguladı.

2006’da ilk kez başbakanlık koltuğuna oturan Abe, ülseratif kolit rahatsızlığı nedeniyle bir yıl sonra istifa etmişti. Aralık 2012’deki seçimleri kazanıp yeniden başbakan olan Abd, 7 yıl 8 aydır Japonya’yı yönetiyordu. Abe, sağlık sorunları nedeniyle 28 Ağustos’ta görevini bir kez daha bıraktı.

70 YILLIK ADALAR SORUNU

Ruslar’ın Kuril adaları, Japonya’nın Kuzey Bölgeleri olarak adlandırdığı Kuril Adaları 1300 kilometre boyunca uzanan, Büyük Okyanusu ile Ohotsk Denizi’ni birbirinden ayıran 56 adadan oluşuyor. Volkanik hareketler sonucu oluşmuş adalarda sık sık depremler oluyor. Adalarda yaklaşık 30 bin kişi yaşıyor. Sovyetler Birliği, Japonya’nın Kuzey Bölgeler olarak adlandırdığı Kuril Adaları’nın en güneyindeki 4 adayı - Iturup, Kunaşir, Şikotan, Habomai- İkinci Dünya Savaşı’nın son günlerinde topraklarına dahil etti. 1855 yılında ele geçirdiği Kuril Adalarını II. Dünya Savaşı sonunda Sovyetler Birliği’ne kaptıran Japonya, bu adalar üzerinde hak iddia ediyor.

BARIŞ ANLAŞMASI YOK

Pasifik Okyanusu’ndaki adaların aidiyet tartışması nedeniyle Rusya ile Japonya arasında 70 yılı aşkın bir süredir anlaşmazlık yaşanıyor. Japonya, Kuril Adaları’nın kendilerine verilmesini barış anlaşmasının imzalanması için şart koşuyor. Japonya’nın hak iddiası nedeniyle iki ülke arasında İkinci Dünya Savaşı’nın bitiminde barış anlaşması imzalanmamıştı. Japonya Başbakanı Abe ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki görüşmelerden uzlaşma çıkmadı.