Rus oligarklar ve vergi cennetleri

Chuck COLLINS

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi nedeniyle uygulanacak yaptırımların bir parçası olarak, ABD, İngiltere ve diğer Avrupa Birliği ülkeleri; Rus oligarkların üzerine giderek, mallarını donduruyor, yatlarını, özel jetlerini ve lüks gayrimenkullerini takibe alıyorlar.

Biden ulusa sesleniş konuşmasında “Bu kanlı rejimden milyarlarca dolar kaldıran Rus oligarklara ve yolsuzIuğa bulaşmış liderlere sesleniyorum: Artık yok. Haksız kazançlarınızın hesabını sormaya geliyoruz” diye konuştu.


Kendi halkından trilyonlar çalan Rus elitleri hedef almak, kendisinin de gezegendeki en zengin insanlar arasında olması ihtimal dahilinde olan, Putin’i baskılamak için önemli bir stratejidir.

Ancak ABD, bu noktada büyük bir engelle karşılaşıyor. Şöyle ki ülkenin (ABD) bizzat kendisi, sadece Ruslardan değil aynı zamanda dünyanın pek çok bölgesinden gelen suç ve oligark servetinin aklandığı vergi cenneti durumunda. Başka AB ülkeleri şeffaflığı arttırıp yolsuzluk gelirlerinin üzerine giderken, ABD bu konuda hep ağırdan alıyor. Pandora Belgeleri ortaya çıktığında, ABD’nin küresel yolsuzlukla mücadelede zayıf halka olduğu da ortaya çıkmıştı.

BIDEN'IN EYALETİ KARA PARA MERKEZİ

Başkan Biden’ın 36 yıl boyunca ABD Senatosunda temsil ettiği Delaware Eyaleti, gerçek hak sahibinin kimler olduğunun kanun karşısında bile açıklanması gerekmeyen kimliği bilinmeyen sınırlı sorumlu şirketlerin merkezidir. Ve Güney Dakota, milyarderlerin hanedanlarının servetlerini gelecek nesilleri için vergi makamlarının erişiminin dışında saklayabildikleri güvenli liman gibidir. Dahası, IPS’den (Politika Çalışmaları Enstitüsü) meslektaşım Helen Flannery’nin geçen hafta yazdığı gibi, ABD’li yardım kuruluşları, Rus oligarkların isimlerini aklamalarını yardımcı olarak kendilerinden milyarlar alıyorlar.
Küresel servet ABD’ye, özellikle de lüks gayrimenkule akıyor. New York Post, Big Apple’da (New York) Rus Oligarkların lüks gayrimenkul arazilerini harita üzerinde gösteren bir ifşa belgesi yayımladı. Ancak oligarkların servetini gizlemek için kullanılan sanat, kripto para ve mücevher gibi başka varlık sınıfları da bulunuyor.

Bu geniş servet gizleme mekanizması; devasa bir avukatlar, muhasebeciler ve servet yöneticileri sınıfı olmadan var olamaz. “Bu servet savunma endüstrisi” eşitsizliğin aktörleri ve servet kaybetme eyleminin kolaylaştırıcıları durumunda. Amerikan Barolar Birliği gibi meslek grupları bariz politik güçlerini (bu konudaki) reformları bloke etmek için kullanıyorlar.

ABD ÖNCE EVİNİN ÖNÜNÜ TEMİZLEMELİ

Gizli servet sistemini düzeltmek yolunda atılması gereken ilk adım; mülkiyet hakkının şeffaflığıdır ki bu da gayrimenkul, emanet hesaplar, firma ve kurumların gerçek hak sahiplerinin açıklanmasını gerektirmektedir. Los Angeles gibi şehirlerde söz konusu muhiti kimlerin satın aldığının bilinmesi için gerçek hak sahiplerinin belediye düzeyinde ibraz edilmesi gibi yöntemlere geçiliyor.

Ancak gelişen servet savunma endüstrisine ışık tutmamız gerekiyor. Pandora Belgelerinin yayımlanmasından günler sonra ABD milletvekilleri, bu tür avukatların, servet yöneticilerinin, emlak ve sanat danışmanlarının şüpheli etkinliği bildirmesini zorunlu kılan ENABLERS Kanununu (Gerçekleştiriciler kanunu) meclise sunmuştu. (Bugünlerde) Rus oligarklarına yönelen ilgi, bu düzenlemeyi yeniden gündeme getirdi.

Şayet ABD Rus oligarkların üzerine gitmek istiyorsa, ilk adım kendi evini düzene sokmaktır.

CounterPunch’tan Birgün Çeviri Kolektifi tarafından çevrilmiştir.