Rus vekil Dzhabarov: Finlandiya’nın NATO’ya üye olması stratejik bir hata olur

Dış Haberler Servisi

Finlandiya Başbakanı Alexander Stubb da Finlandiya’nın yakında NATO üyeliğine başvuru yapacağından emin olduğunu, İsveç’te de bu doğrultuda karar almaya yönelik bir hareketliliğin başladığını ifade etti.

Devlet televizyonu YLE’nin yayımladığı ankete göre milletvekillerinin 112’si NATO üyeliğini destekliyor, 71’i üyeliğe olumsuz bakıyor. Milletvekillerinin 17’si de kararsız olduğunu belirtiyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 7 Nisan’da NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Ukrayna savaşının aylar hatta yıllarca sürebileceğini, Finlandiya ve İsveç’in İttifak’a dahil olmayı istemeleri durumunda, bu talebin hızlı biçimde gerçekleştirileceğini söylemişti.

STRATEJİK HATA

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonrası Finlandiya’nın NATO’ya katılmak için olumlu açıklamalarda bulunması Rusya’yı öfkelendirdi. Rus vekil Vladimir Dzhabarov, Helsinki’nin NATO’ya yönelik adımlarının ‘stratejik bir hata’ olacağı belirtildi.

Dzhabarov Finlandiya ile bugüne kadar gelişen adımlar attıklarını ancak NATO üyeliğinin Finlandiya’yı hedef haline getireceğini söyledi. ‘‘Bu tüm Fin halkı için korkunç bir trajedi olur’’ diyen Dzhabarov sonrasında ise ‘Finlandiya halkının ülkesinin yok olmasına neden olacak bir şeye imza atmayacağını düşündüğünü’ söyledi.