İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström için savcılık bir ön soruşturma açtı. Parlamento çatısı altındaki Rüşvete Karşı Ulusal Birim de Wallström’ün karıştığı bir rüşvet suçu işlenip işlenmediğine dair ön inceleme başlatacak. Hakkında soruşturmaların, incelemelerin devreye sokulduğu İsveç’in kadın dışişleri bakanı yakında iki çocuğuyla ve kendi isteğiyle tüm bu hukuksal sürecin daha sağlıklı ilerletilebilmesi için evsiz kalacak. Wallström, bakanlık görevine ara vermeyecek ama soruşturma kapsamındaki kiralık evinin kontratını yırttığını açıkladı.

Ekim 2014’te bakanlık koltuğuna oturan Wallström’ün ikametgâhı, orta İsveç’in batısındaki bir bölgeden; Värmland’dan. Yani bakan, başkent Stockholmlü değil. Böyle durumlarda parlamenterler için işleyen bir yasa var. Devlet, ikinci bir ikametgâha ihtiyacı olan vekilin kira giderini 12 bin 400 krona kadar karşılıyor. Başkentte kendisine ait yaşayacağı bir evi olmayan Margot Wallström, ihtiyaç sahibi vekiller listesine giriyor. Yine de bu işleri kolaylaştırmıyor. Stockholm’de birinci elden kiralık ev bulmak, biraz karışık bir konu olarak bulunur. Şöyle söyleniyor; Paris’te iki günde kiralık ev bulursunuz, Londra’da aradığınız evi bulmak iki haftanızı alabilir, Stockholm’de ise bir eve kira ödemek için şanslıysanız iki yıl beklersiniz.

Buradaki bekleme durumu, kiralamanın ilk koşulu. Herkes bekliyor. Evler ya devlete ya da belirli şirketlere ait. Ortada bir kira sırası var. Ev kiralamak için herkes bu sıraya giriyor. Sırada kalmak için yıllık bir aidat da ödeniyor. Hali hazırda kirada oturacak bir evi olanlar da bir gün evimi değiştirmek istersem diye bu sıraya tekrar girip bekliyor, ev sahibi olanlar da olur ya kiraya çıkmamız gerekirse diye yıllar yılı kiralık ev sırasında avantajlı bir bekleme süresi yakalamak için bekliyor. Bu kentte sevgilinden öyle kapıyı çarpıp ayrılamıyorsun. Anneler babalar, yaşlı bakım evine taşınacaksa veya vefat durumunda, çocuklarına birinci elden kiralık evlerini miras bırakabiliyor. Piyasa normal koşullarda işlemiyor.

Bu acayipliğin, İsveç’in Türkiye kökenli Bayındırlık ve Bilişim Bakanı Mehmet Kaplan’ı yerinden etmesi gerekirken kabak, bakan olduktan altı ay sonra Stockholm’de kiralık bir daire buldu diye Margot Wallström’ün başına patladı. Wallström’ün ev aradığını duyan Kommunal Sendikası, bakana şehir merkezindeki bir evlerini kiraya verebileceklerini söylüyor. Wallström, sendikaya ait ve gelir kaynağı olması için kiralanan evle ilgili olarak Başkan Annelie Nordström’den kimsenin sırasını işkâl etmediğine dair garanti alıyor. Bakan kendi ifadesiyle, ayrıca Nordström’le sendikaya ait olan başka evlerin devletten kiralık ev bekleyen vatandaşlara kiraya açılması konusunda protokolde anlaşıyor.

Sendika, Dışişleri Bakanı Wallström’e kent merkezinde 89 metrekarelik bir evi 12 bin 432 krona kiralıyor. Böylece Wallström kendi cebinden çıkacak 32 kronla bir ev kiralamış oluyor. Bakan içi rahat bir şekilde sendikayla imzalanmış kısa süreli bir kontratla Stockholm’ün merkezinde oturmaya başlıyor. Geçen haftaya kadar kimse de Wallström’e “Şu kontratına bir bakalım, sen nasıl bu kadar çabuk Stockholm’de kiralık ev buldun?” demiyordu.

Kommunal Sendikası’nın konferans ve lokanta işletmeciliğinden 320 milyon kron zarar ettiğini yazan Aftonbladet Gazetesi’nin haberi, sonunda İsveç Dışişleri Bakan’ı Wallström’e kadar dayandı. Wallström’üm sendikanın kiracısı olduğu ortaya çıktıktan sonra azınlık hükümeti olan “Sosyal Demokratlarla, Çevre Partisi iktidardan düşer mi, düşmez mi?” diye tartışılıyor. Konu hakkında Svenska Dagbladet gazetesinin görüşünü aldığı, Sosyal Demokrat olarak bilinen Devlet Bilimci Stig-Björn Ljunggren soruşturmayı faydalı buluyor ama bir Türk atasözünü paylaşmak istediğini de söylüyor. İsveççe’den Türkçe’ye geri çevirdiğimizde şu naifliğe ulaşan sözü hatırlayacaksınız “Köpekler havlar, kervan sürüklenmeye devam eder.” Bu rüşvet tartışmasına tam yerinden bulaştık.