Eski Bakan Çağlayan’ın ABD’deki Sarraf davasına dahil edilmesinin ardından 4 eski bakanın aldığı iddia edilen rüşveti bir kez daha hatırlatan CHP Lideri, “Bir bakanın başka bir ülkede yolsuzluktan yargılanması utanç verici” dedi

Rüşveti teker teker saydı

17-25 Aralık yolsuzluk operasyonlarına ismi karışan eski Bakan Zafer Çağlayan’ın ABD’deki Rıza Sarraf davasına dahil edilmesini yorumlayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bakanların aldığı iddia edilen rüşvetleri kalem kalem saydı.
Kılıçdaroğlu, CHP’nin kuruluşunun 94. yıldönümü vesilesiyle yapılan Parti Meclisi toplantısı öncesinde konuştu. Kendilerinin milliyetçi olmamakla suçlandığını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Bizim milliyetçiliğimiz kafatasçılıkla değil 80 milyonu kucaklamaktır. Bizim milliyetçiliğimizi sorgulayanlar Süleyman Şah Türbesi’ni kendi topraklarından kaçıranlardır. Ege Adaları’na sahip çıkamayanlardır. Sevsinler senin milliyetçiliğini sen mi milliyetçisin?” dedi.

“Gözü, ağzı, kulakları kapalı bir Türkiye istemiyoruz” diyerek baskılara dikkat çeken CHP Lideri, şöyle devam etti: “Biz zengin bir Türkiye istiyoruz. Biz yaratılan her artı değerin eşit dağıtılmasını, refahın yükselmesini istiyoruz. Biz adalet istiyoruz. Gazetecilerin hapiste yattığı bir ülkeyi anlatamazsınız diyoruz. Türkiye’nin yarı açık bir cezaevine dönmesini istemiyoruz.”

Kalem kalem yolsuzluklar
ABD’deki Rıza Sarraf davasına eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve eski Halkbank Genel Müdür Süleyman Aslan’ın isimlerinin dahil edilmesini yorumlayan CHP Lideri, 17-25 Aralık operasyonları sürecinde ortaya çıkan rüşvet rakamlarını saydı: “Ben şimdi size o bakanların isimlerini ve aldıkları rüşvet miktarını tekrar söyleyeceğim. Zafer Çağlayan 28 seferde 52 milyon dolar rüşvet aldı. Kol saati ve piyano hariç. Muammer Güler 10 seferde 10 milyon dolar rüşvet aldı, oğlunun kendi boyunda kasalar çıktı. Egemen Bağış 3 seferde 1 buçuk milyon dolar rüşvet aldı.

Bakın daha garip olanı bir bankanın genel müdürü, Halkbank’ın genel müdürü. Ayakkabı kutusundan 2.5 milyon dolar çıkıyor. Allah aşkına bir bankanın genel müdürü, paransa alın terinle kazandıysan götürür bankaya yatırırsın. Ne oldu bu, tuttular bu genel müdürü bir başka bankanın yönetim kuruluna üye tayin ettiler. Hırsıza bir başka banka teslim edilir mi? Sahtekâr hâkimler, bunu beraat ettirdiler.

Zafer Çağlayan Amerika’ya gitse yargılanacakmış. (Erdoğan) ‘Bize karşı pis kokular geliyor’ diyor. Biz Türkiye’de burnumuzu tutuyorduk ya defalarca söyledik ‘yapmayın’ dedik, bu kokular dünyaya yayılmayacak mı sandınız. Türkiye Cumhuriyeti’nde bakanlık yapmış birinin başka bir ülkede yolsuzluk nedeniyle yargılanması utanç vericidir.”

Siyaseti bırakacak sandım
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın teşkilatına yaptığı ‘yolsuzluk’ uyarılarını da ti’ye alan Kılıçdaroğlu, “Geçen gün Erdoğan bir açıklama yaptı. Dedim her halde Erdoğan siyaseti bırakacak. Dedi ki ‘Yolsuzluğa bulaşanlarla yollarımızı ayıracağız’. Dedim herhalde siyaseti bırakacak. Meğer partililerine söylüyormuş” diye konuştu.

Çiftçinin sorunları
Konuşmasında çiftçilerin sorunlarına da değinen Kılıçdaroğlu, özellikle fındık üreticisine seslendi. “Eğer siz fındıkta hak ettiği ücreti ödeyemezseniz bu adam ne ile geçinecek, çocuklarını askere, üniversiteye nasıl gönderecek?” diyen CHP Lideri, “Çifçisi, esnafı borç batağında. Eğer CHP iktidara gelirse, çiftçinin borçlarını tamamen sileceğim. Faizleri sileceğim. Sanki dünyanın en pahalı mazotunu çiftçiye satacaksın sonra ben bunu dillendirdim diye CHP’ye kızacaksın. ‘Herkesin sesini kestik. CHP’ye de komplo kuracağız’ diyorlar. Biz haktan, adaletten ve hukuktan yanayız. Ne yaparsanız yapın biz konuşmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

***

CHP 94 yaşında
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin 94. kuruluş yıl dönümü nedeniyle beraberindeki heyetle birlikte Anıtkabir’i ziyaret etti.Misak-ı Milli Kulesi’ne geçerek Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalayan Kılıçdaroğlu, deftere şunları yazdı: “İlke ve devrimleriniz dün olduğu gibi bugün de yolumuzu aydınlatmakta, özgürlük, adalet ve huzur içerisinde yaşamak isteyen dünyadaki tüm mazlum milletlere ilham vermeye devam etmektedir. Karakteri ‘hürriyet ve istiklal’ olan bizler, mazlumların güvencesi, adaletsizliğe uğrayanların gür sesi olarak gösterdiğiniz çağdaş uygarlık hedefinde ilelebet yürüyeceğiz. Ruhun şad olsun.”
Heyet ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün kabrine de çelenk bıraktı ve saygı duruşunda bulundu.