Rusya Federasyonu’nun yeni dış politikası açıklandı. Çok kutupluluk vurgusu yapılan metinde Batı ile olan ilişkilere büyük yer ayrıldı.

Rusya açıkladı: Batı’yla dostuz

Dış Haberler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın güncellenen yeni dış politikasının onaylanmasına dair kararnameyi imzaladı. Rusya Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleriyle yaptığı toplantıda konuşan Putin, "Eylemlerimizin geleceğe dönük planlanmasında uluslararası ilişkilerdeki tüm faktörlerin ve eğilimlerin göz önüne alınması, Rusya'nın egemenliğinin pekiştirilmesine, daha adil, çok kutuplu dünya düzeninin oluşturulmasındaki rolünün artırılmasına yönelik çalışmalar yapılması önem arz ediyor" ifadelerini kullandı. Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Lavrov da Rusya karşıtı çizginin ana mimarinin ve uygulayıcısının konseptte ABD olarak tanımlandığını ve Batı'nın Rusya'yı her açıdan güçlendirmeye yönelik politikasının yeni bir tür hibrit savaş olduğunun altını çizdi.

Rusya Devlet Başkanı Putin’in onaylaması sonrası Kremlin’in resmi sitesinde yayınlanan dış politika konseptinin başlıca maddeleri şöyle:

•Rusya kendisini Batı’nın düşmanı olarak görmemektedir, kendisini Batı’dan izole etmemektedir ve Batı’ya karşı düşmanca bir niyeti bulunmamaktadır. Rusya, kendisi ile çatışmanın bir yararı olmayacağının, Batı tarafından anlaşılacağını, çok kutuplu gerçekliklerin kabul edileceğini ve zamanla karşı tarafın çıkarlarına saygı duyulması ve eşitlik üstüne kurulu işbirliğine geri dönüleceğini ummaktadır.

•Rusya’nın ülke dışındaki insani politikalarının öncelikleri içinde, Rusofobi kampanyalarına karşı koymak yer almaktadır.

•Dünya düzeninin, çok kutuplu dünya düzeninin gerçekliklerine uyum sağlaması için, Rusya, ABD ile diğer hasım ülkelerin uluslararası ilişkilerdeki hâkimiyetinin esaslarını yok etmeye ve her ülkeyi neo-kolonyal ve hegemonyacı hırslarından vazgeçirecek şartların oluşmasına dikkatini verecektir.

•Rusya, kendisine ya da müttefiklerine yönelik silahlı bir saldırıyı geri püskürtmek ya da önlemek amacıyla silahlı kuvvetlerini kullanabilir.

•Rusya’nın 21. yüzyıldaki başlıca projesi; Avrasya’yı barış, istikrar ve karşılıklı güven, kalkınma ve refahın hâkim olduğu tek bir alana dönüştürmektir.