Rusya'nın Birleşmiş Milletler Daimî Temsilcisi Vasiliy Nebenzia, Putin’in Donetsk ve Lugansk'ı tanınmasına ilişkin kararları imzalanmasıyla ilgili yaptığı açıklamada “Bu günlerde tahliye edilen kadın, yaşlı ve çocuk sayısı yaklaşık 70 bine ulaştı" dedi.

Rusya BM Özel Temsilcisi: Donbas’taki çatışmalardan kaçan 70 bin kişi Rusya’ya sığındı

Rusya’nın başkanlığını yürüttüğü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde, Rusya'nın Birleşmiş Milletler Daimî Temsilcisi Vasiliy Nebenzia, Ukrayna Krizi’nin ele alındığı dünkü toplantıda açıklamalarda bulundu. Temsilci Nebenzia, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinin tanınmasına ilişkin Yürütme Kararlarının imzalanmasıyla ilgili yaptığı açıklamada “Bu günlerde tahliye edilen kadın, yaşlı ve çocuk sayısı yaklaşık 70 bine ulaştı. Rusya onları alıyor ve konaklamaları için koşullar yaratıyor” dedi.

DHA'nın aktardığına göre, Daimi Temsilci Vasiliy Nebenzia konsey toplantısında açıklamalarına şöyle devam etti: "LPR ve DPR'nin 2014'te Ukrayna'dan bağımsızlık ilan ettiğini hatırlatmalıyız, ancak hem cumhuriyetlerde hem de Rus toplumunda en başta görülebilen bu adıma yönelik geniş desteğe rağmen, bu tanımayı bugün yaptık."

Nebenzia oturumdaki konuşmasında “Minsk Anlaşmaları imzalandığı anda LPR ve DPR'nin zaten bağımsızlık ilan ettiğini hatırlatırım. Rusya'nın bugün bu bağımsızlığı tanıması, Minsk Anlaşmalarının tarafları listesinde herhangi bir değişiklik yapmamaktadır, çünkü Rusya taraf değildir. Bunu defalarca belirttik, yani bu anlamda değişen bir şey yok” ifadelerini kullandı.

rusya-bm-ozel-temsilcisi-donbas-taki-catismalardan-kacan-70-bin-kisi-rusya-ya-sigindi-983609-1.

'UKRAYNA’YA DEĞİL RUSYA’YA SIĞINDILAR'

Diplomatik çözüme açık olduklarını ve Donbas'ta bir kan gölüne daha izin vermeyeceklerini ifade eden Nebenzia, bölgedeki yükselen tansiyon sebebiyle Rusya’ya gelen sığınmacılar konusunda “Mülteciler Rusya'ya aktı - Ukrayna'ya değil Rusya'ya aktıklarını vurguluyorum - bu günlerde tahliye edilen kadın, yaşlı ve çocuk sayısı yaklaşık 70.000'e ulaştı. Rusya onları alıyor ve konaklamaları için koşullar yaratıyor. Ayrıca sınır bölgesine yakın Rus yerleşim birimleri de bombalandı” dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi başkanlığı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne liderlik etmekten sorumludur ve başkanlık, her ay konseyin 15 üye ülkesi arasında dönüyor. 1 Şubat 2022 tarihi itibariyle başkanlık, daimi üye Rusya’da bulunuyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi "veto yetkisi", BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesinin (Çin, Fransa, Rusya, Birleşik Krallık ve ABD) herhangi bir "esaslı" kararı veto etme yetkisini ifade ediyor.

RUSYA'NIN BAĞIMSIZLIK KARARI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin Sarayı'nda yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, Ukrayna'nın doğusunda yer alan Donetsk ve Lugansk Cumhuriyetlerinin egemenliğini tanıdığını açıklamıştı.

Putin yaptığı konuşmada, Kiev yönetiminin "Donbas'ta askeri karar dışında hiç bir kararı tanımadığını" belirterek, "Bu bağlamda, Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını bir an önce tanımak için çok geç kalınmış bir kararı almayı gerekli görüyorum" ifadelerini kullanmış, konuşmasının ardından Kremlin Sarayı'nda sırayla Donetsk Halk Cumhuriyeti, ardından Lugansk Halk Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanıyan kararnameyi imzalamıştı.