Rusya Suriye’nin Doğu Akdeniz kıyılarını hava ve deniz trafiğine kapattı. Önümüzdeki hafta çarşambaya kadar bölgede hiçbir uçak ve gemi hareketliliği olmayacak

Rusya bölgede kuş uçurtmayacak

Rusya İsrail’in provokasyonu sonucu füzeyle Rus savaş uçağının vurulması üzerine, Suriye’nin Doğu Akdeniz kıyılarını hava ve deniz trafiğine kapattı. Suriye rejim güçlerinin fırlattığı füzeyle vurulan uçak için İsrail’i suçlayan Rusya, Akdeniz kıyısında güvenlik önlemlerini arttırdı. Moskova yönetimi, Suriye kıyılarındaki hava ve deniz trafiğini durdurdu.

Kıbrıs medyasının haberini sayfalarına taşıyan İsrail’in Haaretz gazetesi, Rusya’nın adımını İsrailli yetkililere de doğrulattı. Buna göre, dünden itibaren önümüzdeki hafta çarşambaya kadar bölgede hiçbir uçak ve gemi hareketliliği olmayacak.

Rusya lideri Vladimir Putin, 15 askerin öldüğü olayın ardından yaptığı açıklamada Suriye’deki askeri güçlerinin güvenliği için yeni önlemler alınacağını duyurmuştu. Rusya uçağın vurulmasından İsrail’i suçlarken, Tel Aviv yönetimi ise kendi jetlerinin olay sırasında İsrail hava sahasına döndüğünü belirtip İran ve Hizbullah’ı suçlamıştı.

Moskova yönetimi, Eylül 2015’ten bu yana Beşar Esad güçlerinin yanında iç savaşın taraflarından biri.

Dost-Düşman Tanıma Sistemi yoktu
Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı, İsrail uçaklarının Suriye füze savunma sistemlerinin hedefi haline getirmesi sonucu içindeki 15 kişiyle düşürülen İl-20 uçağının dost-düşman tanıma sisteminde meydana gelen arıza nedeniyle vurulduğuna dair iddiaları reddetti.

Söz konusu iddiaları değerlendiren Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, “Sözde uzmanların İl-20 uçağının Dost-Düşman Tanıma Sistemi’nde meydana gelen arıza nedeniyle düşürüldüğü yönündeki tüm çıkarımları, sıradan amatör fantezilerden ibaret” dedi.

Sputnik’te yer alan habere göre; İl-20’yi vuran Suriye’ye ait S-200 savunma sisteminde dost-düşman tanıma sisteminin bulunmadığın altını çizen Konaşenkov, “Dost-düşman tanıma sistemi, her ülkeye özgü olup, askeri-teknik işbirliği kapsamında Rusya’nın ihraç ettiği silahlara ve teçhizatlara hiçbir zaman yüklenmedi. Bu durum, Suriye’ye teslim edilen hava savunma sistemleri için de tamamen geçerlidir” diye konuştu.

Konaşenkov, Rusya’da kullanılan dost-düşman tanıma sisteminin yalnızca Rus olarak tanımlanan uçaklar ve hava savunma sistemleri tarafından kullanıldığına da dikkat çekti ve ekledi: “Bu sistem, Rus tanımlama kodlarıyla birlikte başka bir ülkeye teslim edilmedi ve ilkesel olarak da edilemez.”