Rusya'da muhalifler gözaltında: Yaptırımlar gündemde

Dış Haberler Servisi

Rusya’da geçen hafta havalimanında gözaltına alınan muhalif lider Aleksey Navalni’nin serbest bırakılması için bugün yapılması planlanan protestolar öncesi çok sayıda ev baskını yapıldı. Onlarca Navalni destekçisi gözaltına alınırken Navalni’ye yakın beş kişinin de gözaltına alınanlar arasında olduğu kaydedildi.

Gözaltına alınan Lyubov Sobol’un avukatı Vladimir Voronin, “Bu insanlar henüz var olmayan bir şey için nasıl gözaltına alınabilir? Bu yasadışı” dedi.

Avrupa Parlamentosu’nda ise Navalni’ye ve destekçilerine yönelik muameleden ötürü Rusya’ya yaptırımların artırılması gündeme geldi. Bir grup AP milletvekilinin kabul ettiği karar tasarısında, Navalni’nin gözaltına alınmasından sorumlu kişi ve organlara yaptırım uygulanması, Kuzey Akım 2 projesinin de durdurulması talep edildi. Avrupa Birliği’ne (AB) ve üye ülkelere çağrıda bulunan AP milletvekilleri, Rusya ile ilişkilerin gözden geçirilmesini istedi. Yaptırım kararının, 27 AB üyesi ülke tarafından oy birliği ile alınması gerekiyor.

‘MÜDAHALE EDEMEYİZ’

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsicilsi Josep Borrell, konunun pazartesi günü AB dışişleri bakanları toplantısında ele alınacağını söyledi. Borrell, Kuzey Akım-2 projesiyle ilgili ise “Alman hükümeti onay veriyorsa, şirketlerin boru hattı inşasına devam etmesini engelleyemeyiz” dedi.