Rusya'da medya ve enformasyon yasasında yapılan bir değişikliğe göre yabancı medya kuruluşlarında çalışanlar 'yabancı ajan' olarak tanımlanabilecek

Rusya'da yabancı medya kuruluşlarında çalışan gazeteciler ajanlıkla suçlanabilecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ülke dışından mali destek alan medya kuruluşlarında çalışan gazetecilerin "Yabancı ajan" olarak değerlendirilebilmesini öngören medya ve enformasyon yasasındaki düzenlemeyi onayladı. Yeni düzenlemeye göre sıradan kişiler ve özellikle de gazeteciler 'yabancı ajan' olarak nitelendirilebilecek.

Deutsche Welle'de yer alan habere göre, Putin, Rusya'da faaliyet gösteren yabancı medya kuruluşlarının 'Yabancı ajan' olarak değerlendirilmesini öngören yasal değişikliği 2017 yılında imzalamıştı. Putin'in onayladığı ek düzenlemeyle artık yurtdışından maddi destek alan yabancı medya kurumlarının dışında bu kurumlarda çalışan gazeteciler de ajanlıkla suçlanabilecek.

Uluslarası Af Örgütü konuyla ilgili yaptığı açıklamada uygulamayı 'özgür ve bağımsız medyanın kısıtlanması yönünde yeni bir adım' sözleriyle eleştirdi. İnsan Hakları İzleme Örgütü de Rus yetkililere ek yasayı geri çekmeleri yönünde çağrıda bulundu.

Rusya Adalet Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre 10 yayın kuruluşu 'yabancı ajan' olarak sınıflandırılıyor. Bunlar arasında Amerika'nın Sesi, ABD Kongresi tarafından finanse edilen Özgür Avrupa Radyosu (RFE/RL) ve Currenttime.tv bulunuyor. Bunun yanı sıra 74 sivil toplum örgütü 'yabancı ajan' olarak değerlendiriliyor.