Rusya’dan AB’ye: Size ne?


DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya’da ağustos ayında uçakta zehirlendikten sonra Berlin'de tedavi gören Rus muhalif lider Aleksey Navalni'nin Moskova'ya dönüşünde gözaltına alınmasına ABD ve Avrupa Birliği'nden tepki geldi. Rusya'dan ise "Kendi ülkenizdeki sorunlarla uğraşın" yanıtı verildi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Navalni'nin gözaltına alınmasına ilişkin yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i işaret ederek "Kendisine güvenen siyasi liderler rakiplerinden korkmaz. Siyasi muhaliflere şiddet uygulamaz veya onları haksız yere tutuklamaz" dedi.

Joe Biden'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da "Navalni'ye yapılanlar sadece bir insan hakları ihlali değil, sesini duyurmak isteyen Rus halkına hakaret anlamı taşıyor" açıklaması yaptı. İngiltere de Kremlin'e, "Navalni'yi cezalandırmak yerine onu kimlerin zehirlediğini öğrenme" çağrısında bulundu. AB ülkeleri Almanya, İtalya ve Fransa'dan da Navalni'nin serbest bırakılması istendi.

ŞARTLI TAHLİYEYİ İHLAL ETTİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova'dan ise ABD ve AB ülkelerine "Size ne" yanıtı geldi. Zaharova, önceki gün yaptığı açıklamada, "Egemen devletlerin ulusal yasalarına tecavüz etmeyin, kendi ülkenizdeki sorunlarla uğraşın" ifadelerine yer verdi. Zimmetine para geçirdiği iddiasıyla hüküm giyen ve hapis cezası ertelenen Navalni, tedavisi için gittiği Almanya'da, Rus polisine bilgi vermeyerek şartlı tahliye koşullarını ihlal etmekle suçlanıyor. Bu kapsamda gözaltına alınan Navalni ise siyasi nedenlerle hedefte olduğunu savunuyor. Kremlin ise Navalni'nin, Putin'in emriyle zehirlendiği iddialarını reddediyor.