İdlib’deki gerilim tırmanırken Türkiye ve Rusya arasındaki kriz de derinleşiyor. Dün İdlib’de Türkiye’nin cihatçı militanlara destek verdiğini gösterdiğini savunduğu bir video paylaşan Rusya, bugün de Türkiye’den İdlib’e kilometrelerce uzunlukta bir askeri konvoy gönderildiğini duyurdu

Rusya'dan açıklama: Türkiye'den İdlib'e kilometrelerce uzunlukta askeri yığınak konvoyu gönderildi!

Sputnik'te yer alan habere göre, Rusya'nın Suriye'deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi, Türkiye'nin İdlib'e askeri araçlardan ve mühimmat yüklü tırlardan oluşan kilometrelerce uzunlukta bir konvoy gönderdiğini belirtti.

Basın toplantısı düzenleyen Rusya'nın Suriye'deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi yetkilisi Tuğamiral Oleg Juravlev, İdlib'in kuzeyindeki karayollarının son haftalarda normal şekilde trafiğe açık olduğunu kaydederek, bu durumun Türkiye'nin İdlib'e askeri araçlardan ve mühimmat yüklü tırlardan oluşan kilometrelerce uzunlukta bir konvoy göndermesine imkan sunduğunu ifade etti.

Juravlev, Suriye'nin kuzeybatısından ayrılıp Türkiye'ye gitmek isteyen yüz binlerce sığınmacı olduğuna dair bilginin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Juravlev, "İdlib'in doğusunda teröristler ile Suriye hükümet güçleri arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle Suriye-Türkiye sınırına gitmek isteyen yüz binlerce sığınmacı olduğu bilgisi gerçeği yansıtmıyor. İdlib gerilimi azaltma bölgesindeki yaklaşık bir milyon sığınmacının sınıra gideceğine dair açıklamaları doğrulayan hiçbir fotoğraf, video veya başka bir belge bulunmuyor" dedi.

Juravlev, Türkiye'ye sığınmacıların İdlib gerilimi azaltma bölgesinden güvenli bir şekilde çıkmalarını sağlama çağrısı yaptı.

Cihatçı teröristlerin sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını ve Halep, İdlib ve Hama'daki geçiş noktalarına giden insani koridorlar üzerinden çıkış yapmalarını engellediğini belirten Juravlev, "Rusya'nın Suriye'deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi, Türk tarafını İdlib'in doğu ve güney bölgelerindeki sakinlerin açık durumdaki geçiş noktalarından gönüllü ve güvenli bir şekilde hükümetin kontrolündeki bölgelere geçmelerini sağlamak için gereken tüm önlemleri almaya çağırıyor" diye ekledi.

YANDAŞLAR DA DUYURDU

AKP'ye yakınlığıyla bilinen Sabah gazetesinin haberine göre de, "Türkiye'nin çeşitli birliklerden yola çıkan tırlara yüklenen tanklar Antep'in İslahiye ilçesinden geçerek Suriye sınırına gitmek üzere yoluna devam etti. Hatay'ın Reyhanlı ilçesi istikametine götürülen tankların İdlib'deki gözlem noktasında konuşlandırılacağı öğrenildi.

Görüntüleri de ulaşan son dakika Sevkiyatının gün boyu devam etmesi bekleniyor."

DHA'nın geçtiği görüntülerden bazıları şöyle:

rusya-dan-aciklama-turkiye-den-idlib-e-kilometrelerce-uzunlukta-askeri-yiginak-konvoyu-gonderildi-691245-1.

rusya-dan-aciklama-turkiye-den-idlib-e-kilometrelerce-uzunlukta-askeri-yiginak-konvoyu-gonderildi-691246-1.

VİDEO DA PAYLAŞILMIŞTI

İdlib’deki gerginlik tırmandıkça Rusya da tavrını sertleştirmeyi sürdürüyor. Rusya hükümetinin yayın organı Sputnik’in Türkiye edisyonunda dün de dikkat çeken bir haber paylaşılmıştı.

Sputnik Türkiye’nin paylaştığı videoda “Türkiye’nin İdlib’de militanları desteklediği” belirtildi.

Videoda şu ifadeler kullanıldı:

Rusya'nın Suriye'deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi, 43 saniyelik bir video yayınlayarak Türk topçularının İdlib'de militanların saldırılarına destek verdiği anları da paylaştı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da, Türkiye’nin Suriye’deki militanların saldırısına destek vermesinin Moskova ve Ankara arasındaki anlaşmaları ihlal ettiğini ve gerilimi tırmandırma riskini taşıdığını belirtmişti.

İKİ ASKER YAŞAMINI YİTİRDİ

Son haftalarda Suriye hükümetinin cihatçıların elinden geri almak için operasyonlarını hızlandırdığı İdlib, Suriye'deki gerilimin merkezi konumunda. Dün, Suriye ordusunun 3 Şubat'ta geri aldığı İdlib'in güneyindeki Neyrab kasabasına TSK destekli cihatçılar tarafından operasyon düzenlenmişti. Operasyon sırasında Rusya cihatçıların ilerleyişini engellemek için hava saldırıları düzenlemiş, Milli Savunma Bakanlığı da düzenlenen hava saldırılarında 2 askerin yaşamını yitirdiğini açıklamıştı.