Afganistan hükümet güçleri ile Taliban arasında devam eden çatışmalara ilişkin açıklamalarda bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, çatışmalar Afganistan topraklarında yaşandığı sürece Moskova'nın bu çatışmalara müdahale etmeyeceğini açıkladı. Lavrov, siyasi sürecin en kısa sürede başlaması yönündeki ısrarlı çağrıları devam ettireceklerini bildirdi.

Rusya’dan "Afganistan’a müdahale" açıklaması: Siyasi süreç çağrısından başka önlem almayacağız

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Afganistan hükümet güçleri ile Taliban arasındaki çatışmalar Afganistan topraklarında sürdüğü sürece Moskova'nın bu çatışmalara müdahale etmeyeceğini söyledi.

Sputnik’te yer alan habere göre, Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar ile görüşen Lavrov, ortak basın toplantısında Afganistan'daki duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.

Taliban'ın Afganistan'ın İran ve Tacikistan sınırındaki kontrol noktalarını ele geçirmesine değinen Lavrov, "Bunlar Afganistan topraklarında yaşandığı sürece, tüm Afganların sözlü destek verdikleri siyasi sürecin en kısa sürede başlaması yönündeki ısrarlı çağrılarımızı tekrarlamaktan başka bir önlem almayacağız" dedi.

Lavrov, Afganistan'da yaşanan çatışmaların Rusya'nın müttefiklerinin topraklarına sıçrama olasılığından endişe ettiklerini vurguladı.

ABD İLE TALİBAN ARASINDAKİ ANLAŞMALAR

Bu arada Lavrov, ABD ile Taliban arasındaki anlaşmaların yerine getirilmesi gerektiğini söyledi. Lavrov, "ABD'nin arabuluculuğunda durumu normalleştirme, siyasi süreci başlatma, geçiş dönemi üzerinde anlaşmaya varma ve Afganistan'ın varlığını nasıl sürdüreceğine dair nihai parametreler üzerinde adımlar atıldı. Moskova, bu anlaşmaların yerine getirilmesinden yana" ifadelerini kullandı.

Taliban'ın Katar'daki siyasi kanadından bir heyet, Rusya'nın başkenti Moskova'da bulunuyor. Heyetin sözcüsü Zabihullah Mujahid, gün içinde Moskova'da bir basın toplantısı düzenledi ve Taliban güçlerinin şu an Afganistan’ın yüzde 85’ini kontrol etmekte olduğunu söyledi.

Mujahid, Taliban'ın Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) üyesi ülkelerin topraklarına yönelik tehdit oluşturmayacağını vurguladı.

Sözcü ayrıca, Kabil’deki hükümet ile olası bir ateşkes için görüşme yürütmekte olduklarını ve Doha’daki bu görüşmelerin başarılı olması hâlinde Taliban’ın saldırılarını durduracağını kaydetti.