Amerikan siyasi tarihinin en büyük skandallarından birisi iyice deşifre oldu. Trump yıllarıyla özdeşleşen, 'Rusyagate' diye anılan skandalda Rusya'dan başka herkesin olduğu giderek daha net ortaya seriliyor. 'Rusyagate'in 'dosyalayıcısı' eski MI6 ajanı Christopher Steele'in ana kaynağı da sonunda tutuklandı.

Rusyagate komplosu, Amerikan siyaset sınıfının Hillary Clinton'da somutlanan yolsuzluğunu sergiliyor. Ancak iç politikada rakiplerini alt etmek için iftiralar saçabilen, bilhassa dış politik hedefler için 'ulusal güvenlik' kılıflı yalanlar kıvırabilen hükümetlere sahip ülkeler için emsal niteliğinde. Meseleyi en iyi Rusyagate'in ipliğini pazara çıkartmış Amerikalı muhalif gazetecilerinden izleyebilirsiniz. Zira ana akım medya vaktiyle köpürttüğü Rusyagate üzerinden Pulitzerler aldı.

Amerikan demokrasisine kast ettiği iddia edilen 2016 seçimine müdahale komplosunda yok yok. Demokrat aday Hillary Clinton'ın başkanlığı çılgın Trump'a yitirmesi karşısında devreye giren istihbarat toplumu, ana akım medya, düşünce kuruluşları ve kelli felli akademia... Rusyagate ABD siyasetinde Trumplı dört seneyi belirlerken, dış politika hattını da kurumsal elitlerin bir şekilde çizdiği çerçevede tutmaya yaradı.

KİLİT KAYNAK CLINTON'IN ADAMI

Hikayeyi özetleyelim...

Trump'ın 'Rus ajanı' ilan edilmesine varan Rusyagate, özel savcı Robert Mueller tarafından soruşturulmuş ve Trump'ı Rusya'ya bağlayan hiçbir somut kanıta ulaşılamamıştı. Trump'ın Clinton'dan daha temiz olmayan kampanya ekibi ve kimi danışmanlarının tali vakalardan suçlu bulunmasına yaradı ve dosya kapatıldı.

2019'da başlatılan John H. Durham'ın yürüttüğü federal soruşturma ise artık iddianameye dökülürken, Rusyagate'i uyduranları ifşa etmekte... FBI'ın perşembe günü tutukladığı isim ABD'de yaşayan Ukrayna doğumlu bir Rus olan Igor Danchenko. Steele'in Rusyagate dosyasını hazırlarken, tutarsızlıkların serilmesiyle arkasına saklandığı ana kaynak. Eski Brookings Enstitüsü analisti - geçmişinde alkol kaynaklı cezai mahkumiyetler de var- olan Danchenko'nun tutuklanmasına yol açan iddianame ile anlaşılıyor ki, Clinton ve Demokratlar Steele dosyasını finanse etmekle kalmamışlar, dosyanın ana kaynağı da kendi adamları.

Hikaye 2016'da seçimine giderken Clinton kampanyasının Perkins Coie hukuk firmasıyla Trump'ın 'kirli çamaşırlarını' bulmaları için anlaşmasına paralel yürüyor. Hukuk firması araştırma firması Fusion GPS'i kiralıyor. Fusion GPS Britanya özel casusluk şirketi Orbis'i ve eş kurucusu Steele'i. Steele ABD'de yaşayan Danchenko'yu tutuyor. Brookings'de analistken, Trump'ın azil duruşmalarında ifade vermiş Fiona Hill'e yakın olan Danchenko, Hillary ve Bill Clinton'la 1990'lardan beri kamu diplomasisi alanında çalışmış Chuck Dolan ile bağlantılı. Danchenko bütün bu bağlantılarına dair 2017'deki beş sorguda FBI'a yalan söylemekle suçlanıyor. Meğer Kremlin'de bir kaynağı da yokmuş.

İDDİANAMEDEN SIZAN ÖRNEKLER

Örneği Dolan, Trump'ın 2013'te Moskova'da Ritz Carlton otelinin suitinde konakladığını Danchenko'ya söylüyor. Danchenko Steele'e... İçlerinden biri hikayeye 'fahişeleri' katıveriyor. Danchenko, Kremlin'de otel olayının videosunun olduğunu iddia etmişti. İddianameye bakılırsa Danchenko FBI'a otel müdürü ile konuştuklarını ve böyle bir olayın anılmadığını söylüyor.

Başka bir vaka Ağustos 2016 tarihli e-posta. Danchenko bir Demokrat yöneticiden Trump'ın elemanı Paul Manafort hakkında bilgi soruyor. Yönetici Cumhuriyetçi bir başkandan işittiklerini aktarıyor. Sonradan FBI'a bunu haberlerden aktardığını söylüyor.

Danchenko yalanlar silsilesine Rus-Amerikan Ticaret odasının eski başkanı Sergey Millian'ı 'kaynak' olarak eklemeye kalkşıyor. İddiayıı yalanlayan Millian nihayet bu vakada aklanmış.

FBI savcısı Durham'ın soruşturması Danchenko ile birlikte eski kurum avukatı Kevin Clinesmith'i bir e-postayı değiştirmekle, eski siber güvenlik avukatı Michael Sussmann'ı da Trump ile bir Rus bankası arasındaki bağlantılara dair soruşturmada yanlış beyanda bulunmakla suçlamış durumda.

Amerikalı muhalifler haklı olarak FBI'ın bu zırvalar üzerinden Trump'ı soruşturmak üzere yasal yetki almasını sorguluyorlar. Yanıtı malum. Rusyagate, Amerikan müesses nizamı için 'Trump sorununa' deva oldu. Trump'ın başkan olmadan önce eleştirdiği ABD'nin savaşları ve hegemonyası korundu. Herkes rolünü oynadı. Politik faydasına bakıldı. Ve bu süreçte 2020 yazında gayet hakiki temellere dayalı ama sınırlarını Demkoratik Parti'nin çizdiği mini isyan hareketi eşliğinde Trump'tan kurtulup Biden ile rahat nefes aldılar.

KURUMSAL YAPININ TAMAMLAYICILARI...

Matt Taibbi gibi bağımsız gazeteciler skandalın Amerikan medyasının WMD'si (kitle imha silahı) olduğunu söylüyor. Asıl belirleyici olan hakikatler değil yaratılan algılar. 2018'de yitirdiğimiz ünlü araştırmacı gazeteci Robert Parry, bu siyaset tarzını 'Algı Yönetiminin Zaferi' başlıklı makaleside irdelemişti. Aslında dünya tarihinde daha geriye gitmek mümkün. Parry ise Amerikalıların kedilerini 'bitmeyen Orvelyan bir distopyada' bulmalarının miladı olarak Reagan dönemini alır. Amerikan halkının Vietnam sendromundan çıkartılıp daha fazla dış müdahale, çatışma ve savaşa hazırlanabilmesini hedefleyen kamu diplomasisi bürokrasisinin bu dönemde yaratıldığını söyler. Latin Amerika, Körfez ve Irak savaşları, Suriye ve Ukrayna'da 'saldırgan dış düşman' üretiminin devreye sokulmasını işler.

İroniktir ki birkaç yıl önce henüz Rusyagate'in alıcısı çokken, Trump'ı asıl eleştiren gazetecileri 'çılgın başkanın soldaki destekçileri' olmakla suçluyorlardı. Rusyagate komplosu bizlere 'ulusal güvenlik' kılıfıyla iç siyasette rakip lideri 'şeytanlaştırmak', bu yolda yabancı bir ülkeyi kullanırken, kendi nüfusunun algısını yönetmeye dair şeytani aklı anlatıyor. Size de tanıdık gelmiyor mu?


Meraklısı için detaylar:

https://www.thenation.com/article/politics/trump-russiagate-steele-dossier/

https://www.realclearinvestigations.com/articles/2020/07/24/meet_steele_dossiers_primary_subsource_fabulist_russian_at_us_think_tank_whose_boozy_past_the_fbi_ignored_124601.html