Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği, "Türkiye, sözleşmeye uygun olarak Montrö'nün taraflarına ABD savaş gemilerinin Akdeniz'den Karadeniz'e gideceğini ve geri döneceğini bildirdi" açıklamasını yaptı.

Rusya'dan, Boğazlar'dan geçecek ABD savaş gemileri hakkında açıklama

Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği, Türkiye'nin Montrö Boğazlar Sözleşmesi uyarınca Akdeniz'den Karadeniz'e gidecek ABD savaş gemileri hakkında Moskova'ya bildirimde bulunduğunu ifade etti.

Sputnik'e konuşan bir elçilik yetkilisi, "ABD, Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin tarafı olarak sözleşmede Karadeniz'e giriş için öngörülen prosedürleri yerine getirdi. Türkiye, sözleşmeye uygun olarak Montrö'nün taraflarına ABD savaş gemilerinin Akdeniz'den Karadeniz'e gideceğini ve geri döneceğini bildirdi" dedi.

Dışişleri Bakanlığı, ABD’ye ait 2 savaş gemisinin Boğazlardan geçerek Karadeniz’e geçeceğini doğrulamıştı. Açıklamada, “Tarafımıza Montrö Sözleşmesine uygun olarak 2 ABD savaş gemisinin Karadeniz’e çıkacaklarına dair 15 gün önceden diplomatik kanallardan bildirim yapıldı. Gemiler 4 Mayıs’a kadar Karadeniz’de kalacaklar” denilmişti.

Montrö Boğazlar Sözleşmesi'yle ilgili son günlerde yaşanan açıklama trafiği, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dünkü telefon görüşmesinde de gündeme gelmişti.

Türkiye'nin Kanal İstanbul projesiyle ilgili planlarının ele aldığı bölümde Putin, bölgesel istikrar ve güvenliğin sağlanması için 1936 tarihli Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin hükümleri uyarınca belirlenen Boğazlar rejiminin korunmasının önemini vurgulamıştı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin alternatifi bulunmadığını ifade etmişti. "İlgili tüm devletlerin buna sorumluluk bilinciyle yaklaşacağını umuyoruz" diyen Zaharova, "Elbette bu konuda Türkiye, özel bir role sahip" ifadelerini kullanmıştı.