Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ermenistan'ın Azerbaycan ile toplantıya katılmama kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Lavrov, "Ermenistan'ın toplantıyı reddettiğini bakanlığın basın servisinden öğrendik. Diplomatik kanallar kullanılmadı" dedi.

Rusya'dan Ermenistan'ın kararı hakkında açıklama: Bakanlığın basın servisinden öğrendik

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ermenistan'ın Azerbaycan ile toplantıya katılmama kararını bildirmek için diplomatik kanalları kullanmadığını belirterek "Herhangi bir olaydan sonra her seferinde taraflardan biri kararlaştırılan müzakere turundan vazgeçerse, sorunlar daha çok devam edecek" dedi.

​​​​​​​Lavrov ile Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, başkent Moskova'daki görüşmelerinin ardından basın toplantısı düzenledi.

Ermenistan'ın bugünkü toplantıya katılmama kararı aldığına dikkati çeken Lavrov, "Ermenistan'ın toplantıyı reddettiğini bakanlığın basın servisinden öğrendik. Diplomatik kanallar kullanılmadı. Bu Ermenistan tarafının kararıdır. Ermenistan'ın toplantıya bildirdiği yol soru işaretleri uyandırıyor" dedi.

Lavrov, Ermenistan bakanının katılımıyla üçlü toplantıyı gündemden çıkarmadıklarını ve bu toplantıyı Moskova'da düzenlemeye hazır olduklarını dile getirdi.

Laçin Koridoru'ndaki duruma değinen Lavrov, bölgede bulunan Rus barış güçlerinin bu sorunun çözümü konusunda çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek "Ulaşım bağlantılarının mümkün oldukça en kısa zamanda yeniden sağlanmasından ve bölgedeki maden yataklarıyla ilgili anlaşmazlıkların çözülmesinden yanayız" dedi.

"ADALETLİ BARIŞIN SAĞLANMASINDAN YANAYIZ"

Tüm tarafların, Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin 2020'de kabul ettiği bildiri kapsamında Laçın Koridoru ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini belirten Lavrov, şöyle devam etti:

"Bunlar, herhangi bir meselede kaçınılmaz olan ve elbette ivedilikle değerlendirilmesi ve çözülmesi gereken sorunlardır. Herhangi bir olaydan sonra her seferinde taraflardan biri kararlaştırılan müzakere turundan vazgeçerse, sorunlar daha çok devam edecek."

Lavrov, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki barış anlaşması meselesine ilişkin ise "Tarafların bu konudaki pozisyonlarını yakınlaştırmak için elinden geleni yapması gerektiğini düşünüyoruz. Azerbaycan ile Ermenistan arasında sağlam ve adaletli barışın sağlanmasından yanayız" ifadelerini kullandı.